Csoki kontra mákospite

2014. 09. 13. | Ökojóga

Szerző: Tóth Roland
 

A csokoládé ökonyomában 3.

A csokoládé ökohatásáról szóló blogbejegyzés-sorozatom kezdő darabját itt olvashatod Nejlonszatyor és csokoládé címmel,  míg a csokoládénak az összegyűjtött társadalmi és ökológiai káros hatásairól szóló Ökogyilkos csokoládét itt leled.

Ugyanakkor azt gondolom, egy környezetvédőnek, egy etikus fogyasztást hirdető aktivistának nem az a feladata, hogy elrettentsen, lebeszéljen a csokievésről, illetve bizonyos termékek megvásárlásáról, hanem az, hogy gondolkodásra késztessen, kiszakítsa az embert a hétköznapok mókuskerekéből, és felhívja a figyelmet berögzült és kevésbé jó szokásainkra, választásainkra. Emellett ne csak elgondolkodtasson, de alternatívákat is kínáljon. Mert finom a nagyi almáspitéje és mákosrétese is…

A magyar konyha bővelkedik a finomabbnál finomabb „csoki-helyettesítőkben”, amelyek társadalmi és ökológiai szempontból etikus módon megtermelhető alapanyagokból is előállíthatóak. Ha valaki ezek után úgy gondolja, hogy csökkentené csokoládéfogyasztását, érdemes erre összpontosítania. Persze, ha nem vagyunk hajlandóak lemondani a finomságról, és pénztárcánk is megengedi, válasszuk a legjobb megoldást, vegyünk fair trade terméket. (A fair trade, magyarul méltányos vagy becsületes kereskedelem, „olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.”) Így már egy egyszerű bolti választás révén is tettünk valamit a fent említett társadalmi és ökológiai problémák megszűnéséért. 

Vissza az  ökogyilkos csokoládéhoz: katt ide!
Vissza a nejlonszatyor és csokoládéhoz: katt ide!

Kép forrása: pixabay.com TrendUp
A csokoládéval foglalkozó blogsorozatom forrása:
http://hu.makechocolatefair.org/temak/kakaoarak-es-gazdak-bevetelei