A csodálatos avokádó

2015. 12. 16. | Érdekesség

Szerző: Tóth Roland
 

Egészségünk és szépségünk őre:az avokádó

Az avokádó a természet különleges ajándéka. Gyümölcse nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges táplálék is. Azok, akik szeretnek saját készítésű – vegyszerektől mentes – kozmetikumokat használni, megtapasztalhatják, hogy az avokádót nemcsak enni, de kenni is érdemes. :)
 
 
’Szuperétel’:
 
Az avokádó gyümölcse az ún. „superfood” ételek táborába sorolható. Ez azt jelenti, hogy elismerten és kimagaslóan egészséges és tápláló élelmiszer, amelynek rendszeres fogyasztásával javul közérzetünk, egészségi állapotunk.
 
Az avokádó kedvező tulajdonságai:
Az avokádó vitaminokban (pl. A, B, D, E, K vitaminok), ásványi anyagokban (pl. magnézium, kálium, kalcium, foszfor, réz, vas), antioxidánsokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban (pl. olajsavban) rendkívül gazdag. Emellett magas rost- és fehérjetartalmának is köszönhetően fogyasztásával számos betegség megelőzhető, „orvosolható”. 

  • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Támogatja emésztésünket és méregtelenít. Segítségünkre lehet a fogyókúrában is.
  • Véd a különböző daganatos megbetegedések ellen (pl. prosztata-, mellrák).
  • Segítségével megelőzhetőek bizonyos autoimmun betegségek fellángolása.
  • Kiegyensúlyozza a hormonháztartást. 
  • Felgyorsítja a sejtregenerációt. Segít leküzdeni a mikrobiális fertőzéseket. Gyulladáscsökkentő hatású, így az ízületi gyulladások megelőzésében is alkalmazhatjuk.
  • Kedvezően hat a látásunkra.
  • Lúgosító hatású.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Fenntartja az idegrendszer egészséges működését. 
  • Semlegesíti szervezetünkben a káros szabadgyököket. A fokozott szabadgyök-terhelés felgyorsítja az öregedési folyamatokat, a kutatások szerint bizonyos fokig szerepet játszik a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór kialakulásában, és oka az időskori szenilitásnak is.

A Mexikóból származó növény (Persea americana) gyümölcsét hazánkban leginkább salátaként fogyasztjuk. Mivel főzés közben megkeseredhet, illetve veszíthet tápanyagtartalmából, puha, vajszerű állapotában, nyersen érdemes fogyasztani.
 
Avokádó krém:
Finom, egészséges és gyorsan elkészíthető étel. 
Hozzávalók: 1 érett avokádó, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál tejföl, 10 dkg krémsajt (opcionális), só és bors (ízlés szerint).
Elkészítése: Pépesítsük az avokádót és keverjük hozzá a többi hozzávalót. Pirítóssal fogyasztva egyszerűen tökéletes. :)
 
 
Ideális kozmetikai alapanyag:

 
A téli hónapok beköszöntével a hideg, szeles idő, a lakás és a külvilág közti hőmérséklet-ingadozás, illetve a távfűtés megviselhetik, száríthatják, irritálhatják bőrünket. Ha emellett alapvetően száraz, érett bőrrel rendelkezünk, nagy hasznukra válhat a gyümölcs húsából hidegeljárással préselt avokádóolaj. Az olajat a kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza szappanok, krémek készítéséhez. (A csomagoláson keresd az „oleum avocado” nevű összetevőt.) Kedvező tulajdonságainak köszönhetően az avokádóolaj házi készítésű natúrkozmetikumaink fontos összetevője lehet.
 
Az avokádóolaj kedvező tulajdonságai:

  • Magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartamának köszönhetően táplálja, hidratálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Kiváló ellenszere a ráncoknak, foltoknak, sőt – az avokádó különlegessége –, hogy ösztönzi a bőr kollagén termelését, vagyis bőrfeszesítő hatású. (Utóbbi tulajdonságát lecitin tartalmának is köszönheti.)
  • Természetes fényvédő. (Kutatástól és olajtól függően 4-15 faktorú.)
  • Magas olajsavtartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, így kedvezően hat az irritált, viszkető, gyulladt, pattanásos bőrre. Olyan bőrproblémák ellen is hatásos, mint a pikkelysömör, az ekcéma, a napégés, a rovarcsípés, a keratosis pilaris. Felgyorsítja a sebgyógyulást.
  • Nincs zsíros tapintása és gyorsan felszívódik.
  • Ugyanilyen jótékony hatással van a száraz, töredezett hajra is.  Amellett, hogy hidratálja hajkoronánkat, ösztönzi a hajszálak növekedését, csökkenti a hajhullást és élettel teli, egészséges megjelenést kölcsönöz hajunknak. Csökkenti a korpát és a fejbőr viszketését.
  • Tárolása: Viszonylag nagyobb eltarthatósággal és stabilitással rendelkező olaj. Egyszeresen telített zsírsavakban gazdag olajokkal, zsírokkal (pl. sheavaj, kókuszvaj, kakaóvaj, stb.) keverve házi készítésű kozmetikumainkban is biztonsággal alkalmazható. (Az avasodás folyamata E vitamin hozzáadásával lassítható.) Az olajat tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de védjük a nedvességtől és a fénytől.  

 
Otthoni bőrápolás

Avokádós arcpakolások: 

 
Amellett, hogy rendkívül táplálóak, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Elsősorban száraz, (illetve normál bőrre) alkalmazzuk ezeket az arcmaszkokat.
Az érett avokádó meghámozása és pépesítése (pl. villával való összetörése, turmixolása) után keverjük hozzá a többi tápláló összetevőt is. Vigyük fel a pakolást a megtisztított arcunkra – kenhetünk belőle a dekoltázsunkra, nyakunkra is –, majd hagyjuk rajta legalább15-20 percig. A végén mossuk le a keveréket bő langyos vízzel. (A maszk gyakori összetevője a hidratáló méz, ami szintén szuperételnek számít.) Alkalmazzuk a pakolást egyszer egy héten. 
 
Receptek:
1. recept:
Hozzávalók: fél érett avokádó, két evőkanál méz.
 
2. recept:
Hozzávalók: egy érett avokádó, pár csepp olívaolaj, fél teáskanál méz.
 
3. recept:
Hozzávalók: egy érett avokádó, 1 teáskanál tejszín, 3 teáskanál méz.
 

Arckrémek, testápolók: 

A száraz, vékony, érzékeny bőr hajlamos a ráncosodásra, foltosodásra. Aki ezzel a problémával küzd, érdemes avokádóolajos arckrémet használnia. (Ha nincs idő krémet készíteni, használjuk az olajat közvetlenül az arcbőrünkön. Elég egyszerre néhány csepp belőle.) Testápolókban is használhatjuk, hiszen a megereszkedett bőr (combon, vádlin) nagyszerű ellenszere az avokádóolaj.
Felgyorsítja a sebgyógyulást is. Az alaposan megtisztított sérült bőrfelületre (vágás, horzsolás, égés, napégés, rovarcsípés okozta bőrfelületre, továbbá felhólyagosodott, kiütéses bőrre) cseppentsünk egy-két csepp avokádóolajat. Csökkenthető a hegesedés kockázata.   
 
Arckrém recept:
Egyszerűen elkészíthető, kezdő kencekotyvasztók is próbálkozhatnak vele. A sheavajnak köszönhetően gyorsan felszívódik és valódi krémes állaga van.
Hozzávalók: 20 g sheavaj, 20 g avokádó olaj, egy-két csepp E vitamin.
Olvasszuk meg gőz fölött a sheavajat, de csak annyira, hogy puha legyen. Keverjük össze az avokádóolajjal és az E vitaminnal, majd habverővel keverjük habosra. Kész is a krémünk. 
 

Fürdőolaj:

 
Cseppentsünk pár csepp avokádóolajat  a meleg fürdővízhez. Aki kedveli az illóolajokat, adhat hozzá. Az olaj eloszlik bőrön és könnyen felszívódik. Az eredmény: puha, bársonyos bőr.
 
 
Otthoni hajápolás
 
Lássunk egy-egy könnyen alkalmazható, nagyszerű receptet. 

Avokádós hajpakolás:

Hozzávalók: avokádó, olívaolaj, natúr joghurt, méz.
Az érett avokádóhoz keverjük hozzá a többi összetevőt. Sima, csomómentes masszát készítsünk. Hagyjuk a hajon fél órán át, majd mossuk le. 
A pakolás elkészítéséhez az alábbi angol nyelvű videó nyújt segítséget (Nyelvtudás nem szükséges hozzá, a képek magukért beszélnek. :)):



 

Hajnövekedést serkentő avokádóolajos fejmasszázs:

Hajmosás előtt egy-két órával masszírozzuk az olajat a fejbőrbe. Hatását fokozhatjuk hajnövekedést serkentő illóolajokkal (ilyen például az aloe vera, az amla/indiai egres, a bazsalikom, a körömvirág, a lenmag, a hibiszkusz, a levendula, a petrezselyem, a borsmenta, a csipkebogyó, a rozmaring, a zsálya, az kakukkfű, stb.). Az avokádóolajat keverhetjük kókuszolajjal is.
 
Figyelem! Mint minden kozmetikai összetevő esetén, így az avokádóolaj használata előtt is érdemes egy kisebb bőrfelületen allergiatesztet végezni. Ugyanez érvényes az illóolajokra is.
 
 
Használjuk a növény gyümölcsét közvetlenül, vagy alkalmazzunk bio forrásból származó olaját. Ha saját készítésű kozmetikumot használunk, elkerülhetjük, hogy a kozmetikai ipar által alkalmazott különféle vegyszerekkel terheljük a szervezetünket. 

Használd a csodálatos avokádót egészséged és szépséged megőrzése érdekében! :)
 
 
Hári Bea


Képek forrása: besthealthhandbeautytips.com, prettyimprimal.blogspot.com

 
Források:
http://www.bien.hu/szepseg-es-divat/arcapolas-smink/11-otthoni-porustisztito-arcpakolas/112830
http://cleaneating.hu/clean-eletmod/superfood-szuperetelek-az-egeszsegert/
http://cosmio.hu/keszitsd-magad/kremkeveres-alapok/183-a-novenyi-olajok-es-zsirok-stabilitasa
https://drtihanyi.hu/lugositas/avokado-a-lugosito-csoda-gyumolcs?fb_comment_id=1396468247241489_1682505878637723
http://www.femina.hu/szepseg/avokado
http://www.femcafe.hu/cikkek/fashion-beauty/avokados-arcpakolas-szaraz-borre
http://www.gastrolaj.hu/termelo-szemevel/hogyan-keruld-el-kedvenc-olajod-avasodasat/
http://hemel.hu/blog/arcpakolas-a-hideg-ido-ellen/
http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arckremek/konnyu-teli-arckrem-shea-hab-viz-nelkul
http://www.naturallivingideas.com/best-herbs-for-hair-growth/
http://www.naturallivingideas.com/avocado-oil-benefits/
https://www.youtube.com/watch?v=OACaWJv5LCE
http://www.zolddrogeria.hu/natur-testapolas/termeszetes-olaj-vaj/naturpolc-avokado-olaj?utm_source=ZG&utm_medium=cikk&utm_campaign=avokado-olaj-banner
http://zoldgondoskodas.hu/mire-jo-az-avokado-olaj-igy-hasznald-borre-es-hajra/