A jóga nidrá terápiás alkalmazásai

2016. 04. 07. | Gyakorlás

Szerző: Tóth Roland
 

Srasser Annamária, vaisnava jógamester jóga nidráról szóló szakdolgozatában sorra veszi a módszer terápiás alkalmazásának lehetőségeit, és az ellenjavaslatokról is szót ejt.

Strasser Annamária, vaisnava jógamester jóga nidráról szóló szakdolgozatában sorra veszi a módszer terápiás alkalmazásának lehetőségeit, és az ellenjavaslatokról is szót ejt. Lássuk a részleteket.

Jóga nidrá a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében
 
Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak. A jóga nidrá széles körű alkalmazására így különösen nagy szükség lenne, nem csak a már kialakult betegségek kiegészítő terápiájaként, de a megelőzésben is. A jóga nidrá módszere egyszerű, mégis rendkívül hasznos: a relaxációra adott pozitív pszichés és idegrendszeri válaszok hatására csökken a szívfrekvencia, a vérnyomás és a szív izomzatára háruló terhelés.[1]

A modern orvosi műszerek révén ma már tudjuk, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki az egyén pszichés állapota és testi betegségeinek a megléte között. A szív- és érrendszeri betegségek viselkedési mintájára jellemző a nagyfokú idegi feszültség, a becsvágy, az önérvényesítés és a siker hajszolása.[2] Az idegfeszültség fokozódhat az egyén helytelen életvitele által, melyre jellemzőek a túlzások és a szenvedélyek. Ezeket társítva a fizikai testedzés, a rekreáció és a relaxáció hiányával a szív túlterhelté válhat, amely különböző betegségek formájában nyilvánulhat meg, mint a magas vérnyomás, a koronária érgörcs, az angina pectoris, vagy a miokardiális infarktus. Számos kutatási eredmény született a jóga nidrá pozitív élettani hatásairól a világ különböző országaiban.[3] A kísérletek egyértelműen bizonyítják, hogy a metódus jó alkalmazható magas vérnyomás esetében. A betegek többsége egyértelmű közérzetjavulásról számolt be: csökkent a fejfájás, az idegesség és az ingerlékenység. Ami még ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a gyógyszeradagolás a betegek 52%-ánál egyértelműen visszaszorult.[4] Az eredmények azt mutatják, hogy a jóga nidrá metódus mély relaxációs hatása egyértelműen pozitív a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, mind a megelőzés, mind a már kialakult kórképek esetében. A módszert a nyugati világban már széles körben alkalmazzák. Hazánkban is nagy lehetőségek állnak a módszer klinikai, kiegészítő terápiaként való  alkalmazása előtt, amihez mindenképpen szükséges a megfelelő szakemberképzés biztosítása.
 

Jóga nidrá a daganatos kórképek gyógyításában
 
A hazai statisztikák a szív- és érrendszeri betegségek mellett a daganatos betegségeket jelölik meg a vezető halálokok között. A pszichológiai kórkép a daganatos betegségeknél jóval összetettebb. Több tényező együttes hatása indítja el a rákos sejtek képződését, ami az immunrendszer gyengülését eredményezi. A rák diagnózisa félelmet kelthet, ami mérhetően megjelenik az idegrendszer működésében, amely tovább ronthat a kialakult helyzeten.
 
A stressz rossz hatással van a védekező rendszerre, működését azonban a jóga nidrá egyértelműen megsegítheti és támogathatja. Ma a világ számos pontján kiegészítő terápiaként alkalmazzák a metódust, különböző meditációs és imaginációs terápiákkal ötvözve. A gyógyulás folyamatát hatékonyan támogathatja a szankalpa, melyet kitartóan és eltökélten ismételve pozitív eredményekre juthatunk. Meg kell említenünk, hogy a betegségnek komplex jellegét nem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért a hatékony terápia kialakítását mind durva fizikai mind finom fizikai szinteken létre kell hozni a beteg akaratára való tekintettel.
 

Jóga nidrá és az alexithymia
 
Kutatások bizonyítják, hogy az elfojtott és meg nem élt érzelmek milyen károkat okoznak az emberi pszichében és a testben. Alexithymiának nevezik az a rögzült haszonelvű gondolkodásmódot, ami képtelenné teszi az egyént mélyebb érzései, érzelmei kifejezésére. Ezek a nem megélt érzelmek elfojtásra kerülnek a tudatalatti régióban, és olyan destruktív módokon nyilvánulnak meg, mint a magas vérnyomás, bélgyulladás, gyomorfekély, ekcéma, vagy az asztma.[5] A jóga nidrá gyakorlata során megnyílhat a kapu a tudatalatti világába, ahol a technika alkalmazásának segítségével enged a tudat alatti feszültség, ami végül a testi tünetek enyhülését eredményezi. A relaxáció pihenteti az idegrendszert, ami nagyon fontos, mert az idegpályák ebben az állapotban megpihenhetnek, esélyt kapva új szokások és viselkedési minták kialakítására, és a meglévő romboló elemek megfékezésére.
 

Jóga nidrá és az álmatlanság
 
Az álmatlanság jelensége többnyire a végletes idegrendszeri működéssel hozható összefüggésbe. Az insomnia[6] az egyik legritkább emberi betegség, ami világszerte csak pár családot érint.[7] Ettől a speciális esettől eltekintve az álmatlanság két fő kategóriáját különíthetjük el.
 
Az egyik esetben az álmatlansággal küzdő személy nem tudja elengedni a mindennapok eseményeit, így képtelen az ellazulásra, elengedésre. Folyton tevékeny és nem tudja elképzelni azt, hogy megengedje magának a nyugalom átélését. Előfordulása gyakori a vezető beosztásban dolgozó személyeknél, akik úgy érzik, nagy felelősséget hordoznak. Esetükben kiválóan alkalmazható a nidrá módszere speciális légzőgyakorlatokkal kiegészítve.
 
A másik esetben alig történik fizikai és szellemi aktivitás, így nem kapja meg a szervezet a szükséges eustressz szintet, ami fontos az egészség fenntartásában. Ezeknek a személyeknek az életében a mindennapok nem tartogatnak kihívást. Az ő esetükben elengedhetetlen a jóga nidrá fizikai aktivitással párosított gyakorlása, a napközbeni és délutáni pihenés kizárása mellett. Ezzel a technikával szép eredmények érhetők el. Emellett kiküszöbölhetők az altatók, nyugtatók túlzott használatával járó nem kívánt mellékhatások is.
 

Jóga nidrá és a függőségek
 
Releváns kutatások kimutatták, hogy minden függőség hátterében az ellazulás képességének a hiánya húzódik.[8] Valójában ezt a képességet is éppúgy tanulni kell, mint sok más dolgot. Az alfa agyhullámok nem teljesen automatikusan jönnek létre. Meglétük tudatosan generálható, irányítható és fenntartható. Alkoholista személyek vizsgálata során kiderült, hogy nagyon kis százalékban állítanak elő alfa típusú agyhullámokat és gyermeküknek sem tudják átadni az ellazulás képességét.[9] Az alkohol képes létrehozni az általuk vágyott állapotot, de hosszútávon ellenkező hatást ér el. Labilissá teszi az idegrendszert, hatására pedig diszharmónia lép fel az érintett egyén életének minden területén.
 
A kábítószer, a dohányzás, a kávé és minden doppingszer ugyanúgy egy mélyen gyökerező probléma önbüntető kivetülései. Mivel ezek a meg nem oldott, fel nem tárt problémák az önmegvalósítás útjában állhatnak, fontos minden érintett személy pszichológiai kezelése a jóga nidrá terápia alkalmazásával párhuzamosan. Gyógyulási ütemük sok mindentől függ, de jelentős szerepe van az adott személy motiváltságának is. Kimutatták, hogy a jóga nidrá alkalmazása megteremti a jólét érzését, ami ellensúlyozza a szenvedélyek utáni túlzott vágyak kialakulását.
 

Jóga nidrá és a nőgyógyászat
 
A nidrá módszerét, jelentős fájdalomcsökkentő hatásának köszönhetően a nőgyógyászat valamennyi területén széles körben alkalmazzák. Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása jelentős. Mivel a módszer alkalmazásával megfigyelhetjük az elménkben zajló folyamatokat, tudatos szinten tehetünk intézkedéseket a problémák elhárítására, megelőzve ezzel a súlyos nőgyógyászati betegségek kialakulását. A világ különböző pontjain természetes dolog a tudatos figyelem technikájának elsajátítása, mely megkönnyíti a menstruáció és a várandósság időszakát is.[10]
 
Hazánkban a kismama jóga kapcsán vált ismerté és széles körben elterjedté a jóga nidrá használata. A jóga nidrá gyakorlatával a várandósság során tapasztalt stressz-szint csökkenthető, amely kiváló hatással van az édesanyára és ezen keresztül a magzatra is. A metódus tartós használata megteremtheti azt a belső nyugalmat, ami a nőket – folyamatosan változó életük során – minden életszakaszon átsegíti.
 

A jóga nidrá ellenjavallatai
 
A jóga nidrá hatékonyságát számos humán kísérlet bizonyítja. A kutatások során szerették volna megtudni, hogyan hat az egyén stressz-szintjére a jóga nidrá gyakorlata.[11] A pontos adatok rögzítésére ESR[12] készüléket használtak. Az eredményeket összegezve arra jutottak, hogy bár minden ember személyisége egyedi szisztéma szerint épül fel, van öt fő kategória, melybe mindenki besorolható az autonóm idegrendszer válaszai alapján. Ezek a következők:
 
1. Alulingerelt típus, mely kategóriára jellemző, hogy gyenge választ ad az élet kihívásaira. Személyiségükre jellemző az introvertált viselkedés és a befelé fordulás. A paraszimpatikus idegrendszer túlsúlya dominál. Ellazulásra extrém módon képesek, de nehezükre esik a relaxáció helyzetéből való kiemelkedés és a külvilág mindennapi feladataihoz való visszatérés. Ennek a csoportnak addig nem javasolt a jóga nidrá gyakorlata, amíg el nem sajátítják a kifelé fordulás képességét. Erre speciális testhelyzetek és légzőgyakorlatok segítségével tehetnek szert.[13]
 
2. Hullámzó típus, akikre jellemző az egyenetlen teljesítmény. Ennél a csoportnál megfigyelhető a heves vérmérséklet, az ingerelhetőség és a változékony hangulat. Eleinte nagy lelkesedéssel fogadnak egy tervet, majd a nehézségekkel szembesülve visszahúzódóvá válnak. Jellemző a belső stabilitás hiánya és a másokra utaltság. A jóga nidrára adott válaszuk jó, de itt is szükséges a megfelelő ászana és pránájáma sorozat elsajátítása.[14]
 
3. A kiegyensúlyozott típusba sorolható az a személy, aki az élet kihívásaira jól reagál, és egyenletes ellazulást produkál a kihívások elmúltával. Azon személyek, akik ebbe a csoportba tartoznak nem kötöttek speciális jóga gyakorlatok elsajátításához, így azonnal remek eredményeket érhetnek el, a jóga nidrá és bármely egyéb jóga metódus alkalmazásával.[15]
 
4. Szilárd személyiség típusba azon emberek sorolhatók, akik nem képesek teljes mértékben reagálni a külső helyzetekre és nem tudják élvezni az elme belső tapasztalásait sem. Ez a típus sem az ingerekre, sem az ellazulásra nem reagál megfelelően. Nem csak a külső behatások, de a belső világuk megismerése ellen is védekeznek. Az gondolják magukról, hogy rendben vannak, de életükben nem tapasztalható a lelkesedés, az íz. Ezen típus csak erős pszichológiai és fiziológiás hatásokra reagál, és még ezekben az esetekben sem garantált a módszerre adott sikeres válaszreakció.[16]
 
5. Túlingerelt típusú az a személy, aki a stresszt túlreagálja és képtelen az ellazulásra. Személyiségükre jellemző a becsvágy, a versenyszellem, az agresszivitás. Megfigyelhető a folyamatosan tevékenykedő attitűd, a szorongás, az aggodalom, a ragaszkodás. Esetükben a szimpatikus idegrendszer működésének a túlsúlya regisztrálható. Ebben a csoportban hatékony lehet a légzőgyakorlatok és a jóga nidrá metódus elsajátítása az idegrendszer kiegyensúlyozott működése érdekében.[17]
 
Megvizsgálva az öt fő csoportot, arra a következtetésre jutottak, hogy a jóga nidrá módszerének alkalmazása az emberek többségére jó hatással van. Szigorú ellenjavallata a módszernek akkor van, ha az egyén az alulingerelt kategóriába tartozik, és nem párosítja a gyakorlást semmilyen más kiegészítő jógaterápiával. Fontos, hogy minden jóga nidrát alkalmazó személy minimum egy alkalommal személyesen konzultáljon egy szakképzett oktatóval, mert a csoportok négyötödénél előkészítés szükséges a légző gyakorlatok és ászanák ismeretén és gyakorlatán keresztül. Az előkészítő technikák annyira kiegyensúlyozzák az idegrendszert, hogy a metódus befogadható lesz azok számára is, akiknek a gyakorlás korábban kihívást jelentett.
 
Kijelenthetjük, hogy minden ember más-más személyiség, ezért a csoportok között nincs szigorú határvonal. Fontos, hogy az egyéni jellemzőket figyelembe véve egyedi fejlesztést határozzunk meg, feltérképezve a testi és pszichológiai adottságokat is.
 
 

Szerző: Strasser Annamária
Forrás: Strasser Annamária: A jóga nidrá. Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2015.
 
Képek: indiatimes.com
 
 
Hivatkozások:
[1] Állami Egyetemi Kórház, Koppenhága, Dánia
[2] Swami Satyananda Saraswati 2013: 205
[3] Például a Bombay Kardiológiai Osztály, Yoga Szív Kutatási Központ, Pisai Egyetem, Langely Porter Neuropszichiátriai Intézet Kanada, Bombay Orvosi Kutatási Központ
[4] Swami Satyananda Saraswati 2013: 209
[5] Swami Satyananda Saraswati 2013: 198 53 megpihennek, esélyt kapva új szokások és viselkedési minták kialakítására, megfékezve a meglévő romboló elemeket.
[6] Jelentése: kóros, halálos álmatlanság
[7] Swami Satyananda Saraswati 2013: 148
[8] Eugene Peniston az amerikai Samuel Rayburn Memorial Veterans Administration Medical Center pszichológiai osztály vezetője és Paul Kulkosky az alkoholizmus, drogok és poszt traumatikus stressz szakértője10év kutatási eredményeire alapozva megalkották a Peniston-Kulkosky Protokollt, amit szenvedélybetegeknek tanítanak. Nem titkolják, hogy módszerükben ötvözik a modern agykutatást és a keleti meditációs módszereket.
[9] Ausztrália, Perth, Satyananda Ásrama,1980-81
[11] Jelentése: elektromos bőr ellenállás mérő
[12] Swami Satyananda Saraswati 2013:228
[13 ]Swami Satyananda Saraswati 2013:228
[14] Swami Satyananda Saraswati 2013:229
[15] Peniston, E. G.& Kulkosky,P.J.(1989) Alfa Théta agyhullám tréningezése és Béta endorfin szintek az alkoholistáknál. Alkoholizmus Klinika és Kísérleti Kutatása, 13, 271-279.
[16] Az Oxfordi Mindfullness Center a Semmelweis Orvosi Egyetemmel karöltve hazánkban is indított orvosok számára „tudatos jelenlét” tréningeket, melyet, kiegészítő terápiaként használnak daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, bélbetegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésére.
[17] Swami Satyananda Saraswati 2013:227
[18] Swami Satyananda Saraswati 2013: 227
 
Irodalomjegyzék:
Satyananda Saraswati, Swami: Jóga Nidrá. Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány, 2013.
Satyananda Saraswati, Swami: Yoga and Kria. Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India, 2009.