A pitta esetében az agni, azaz az emésztés tüze kielégítően, esetenként túlzott intenzitással működik, így viszonylag sokfélét fogyaszthat.

Ugyanakkor – dacára a gyors emésztésnek – a pittának is lehetnek túlsúlyproblémái, mivel az éhségérzet viszonylag gyakran jelentkezhet nála, így előfordul, hogy a kelleténél többször és/vagy többet eszik.

Szervezete hajlamos a savasodásra, ezért az étrendjében
a lúgosító ételeknek célszerű nagyobb teret engedni, és jó, ha tavasszal és ősszel egy-egy tisztítókúrát is végez. A forró ételek helyett szobahőmérsékletűeket érdemes fogyasztania,  különösen nyáron.

Minden további nélkül ehet káposztaféléket és zöld színű növényeket – salátát, kelbimbót, brokkolit, zöldborsót, zöldbabot, cukkínit, uborkát –, de kedvező hatással van rá a padlizsán, a
gomba és a spárga is. Javasolt viszont kiiktatnia a répát, a paradicsomot, a spenótot.

A gyümölcsök közül nem túl sokfélét fogyaszthat, és azokat is teljesen érett állapotban érdemes magához vennie. Jó hatással van rá az alma, a körte, a dinnye, a szilva, a narancs, az avokadó, az ananász és a füge. Nem az ő gyümölcse az őszi- és a sárgabarack, a banán, a grépfrút, az eper, a málna, a szamóca, a meggy, az áfonya és a datolya.

Jót tesz a pittának a tej, a tejtermékek közül azonban csak a vaj. Különösen ellenjavallt számára a savasító hatásáról ismert sajt.

A gabonafélék közül a pitta számára különösen ajánlott az árpa, a búza, a zab. Érdemes tartózkodnia a kölestől, a rozstól, a kukoricától.

Kiváló fehérjeforrást jelentenek számára a hüvelyesek, különösen a mungóbab, a csicseriborsó és a szója. Magvakat kevéssé fogyasszon, de a napraforgómag és a tökmag esetében tehet engedményt.

A fűszerektől hevítő hatásuk miatt érdemes csínján bánnia, kivéve a fanyar, édes fajtákat, mint például a koriander, a menta, a fahéj. A hevítő hatású ecet és mustár viszont nem az ő ízesítője.

Zsiradékként a pitta számára javasolt az olíva-, a szója- és a napraforgóolaj, kerülendő a kukorica- és a szezámolaj, valamint minden állati eredetű zsiradék.