A vaisnava táplálkozás szabályozóelvei, tejtermékekhez való viszonya
Elemzésemet a gaudija vaisnavizmus fő erkölcsi elveivel kezdem, majd rátérek a fő táplálékokra, amiket fogyasztanak. „A védikus vallásbölcselet szerint a tisztaság, a lemondás, az igazmondás és a kegyesség a vallás négy egyetemes alapelve.” Mint ahogyan dr. Tasi István (Ísvara Krisna Dász) említi Kérdések és válaszok című könyvében, ezen alapelvek függvényében a Krisna-hívők négy szabály követését tartják fontosnak:
- a húsevés kerülése könyörületesség az állatok iránt, valamint fejleszti az empátiát;
- a kábító- és mámorító szerektől mentesség, a lemondásnak kedvez;
- a nem szabályozott nemi élet kerülése, hozzásegít a belső tisztasághoz;
- a szerencsejátékok elkerülése segít abban, hogy az ember igazmondó és becsületes maradjon.
Ahogyan a húsevés kerülése is bent van az erkölcsi elvek között, így a vaisnavák nem fogyasztanak húst, halat, tojást és hagymát.
A vegetarianizmus szorosan kapcsolódik a valláshoz, mivel a fő elv az erőszakmentesség, mely hozzájárul ahhoz, hogy a vallást megfelelően tudjuk gyakorolni. „A vaisnava írások a vegetáriánus ételek (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, cukor, tejtermékek) fogyasztását írják elő az ember számára.”
Bemutatom Oleg Torszunov professzor A boldog élet törvényei című könyve alapján, hogy a napszakokban, mikor mit érdemes enni.
Napszakokra javasolt étkezés:
A reggeli elfogyasztása ajánlott 6 és 8 óra között. A Nap ilyenkor kel fel, ami az életlevegő áramlását fokozza a szervezetben. Fontos, hogy a reggeli könnyed legyen, ami a gyomornak könnyen emészthető. Ilyenkor az emésztés nem túl erős, ezért az alapos étkezésnek nincsen túl sok értelme. Az emésztés tüze 8 és 9 óra között a legaktívabb, ezért hasznos, ha ekkorra már a reggelit elfogyasztottuk, hogy az emésztés időben elkezdődjön a tűzenergia által. Reggelire ajánlott ételek a következők: a gyümölcsök, a tejtermékek, a dió, a lekvár és a cukor. Ezek az ételek hozzájárulnak ahhoz, hogy megtartsuk az optimizmusunkat.
Oleg Torszunov A boldog élet törvényei című könyvében kihangsúlyozza, hogy az évszakoknak is fontos szerepe van abban, hogy mit reggelizzünk. Mivel nyáron magasabb a napsütéses órák száma, ezért érdemes bogyósokat és friss gyümölcsöt fogyasztani. Tejtermékek közül ajánlott a joghurt és a kefir. Fűszereket tekintve a fahéj, a zöld kardamom, az ánizs, kömény és a menta ajánlott. Ősszel kevesebb bogyóst és friss gyümölcsöt együnk, viszont a reggelink tartalmazzon főként tejterméket: sajtot, vajat és tejfölt, mivel ezek fűtő hatásúak, és a szervezetnek ebben az időszakban erre van szüksége. Télen kiemelten fontos a melegítő ételek fogyasztása, ahogy már fentebb említettem, a sajt, a vaj, a tejföl és a sűrített tej. Amikor hideg az időjárás, csökkentsük az aszalványokat, a bogyósokat, de a dió mennyiségét növeljük. Fűszerek közül nem ajánlott ánizst és mentát fogyasztani, mert ezek hűtő hatásúak. Tavasszal pedig tartsuk meg a fűtő hatású ételek fogyasztását, azonban, ahogyan nő a levegő hőmérséklete, kezdjünk el enni minél több friss gyümölcsöt. Téli és nyári fűszereket egyaránt használhatunk, mint a fahéj, a zöld kardamom, az ánizs, a menta, a kömény. Abban az esetben, ha 6 óra előtt reggelizünk, az étrend évszaktól függetlenül lehet ugyanaz: sűrített tej, diófélék, mazsola, datolya, illetve aszalt kajszi vagy szilva. Az ebédet érdemes délelőtt 10 és délután 2 óra között elfogyasztani. A Nap legmagasabb foka déli 12 órakor van, ilyenkor az egész szervezetünk az emésztésre van hangolva. Abban az esetben, ha ekkor eszünk, 1 óra felé az elfogyasztott étel aktívan megemésztődik. Ebédre ajánlott olajban sült zöldségeket, tejes ételeket, gabonából készült leveseket fogyasztani. Ebben az időintervallumban a szervezet megfelelően tudja felhasználni a gabonát és a hüvelyeseket. Azonban, ha 10 óra előtt vagy 1 óra után fogyasztjuk ezeket, akkor az ellenkező hatást váltjuk ki, az agyműködésünk csökken.
Az ebéd fogásainak a sorrendje a következő. Ezt a sorrendet Európa középső és keleti országaiban és a közeli területeken érdemes így felépíteni.
- Amennyiben szomjas valaki, akkor igyon ebéd előtt meleg vizet, üdítőt vagy írót. Ha nem szomjas ebéd előtt, akkor ne fogyasszon el semmilyen italt az étkezés előtt.
- Ezt követi a friss zöldségből készült saláta, amely aktivizálja a gyomor működését. Fontos, hogy a saláta mennyisége megfelelően legyen meghatározva, mert, ha sok van a salátából, akkor csökkenti az emésztés tüzét.
- Ezután a zöldségételek következnek (párolt zöldségek, zöldségtálak), itt lehet inni folyadékot is mellé. A főtt zöldségételek segítenek a jó emésztésben.
- A leves az előzőnél jobban serkenti az emésztés tüzet, itt is fontos a megfelelő hőmérséklet. A leves ne legyen túl édes.
- A kását és a csípős fűszert javasolt együtt enni.
- Az édesség az ebéd végén ajánlott.
A vacsora helyes fogyasztására is kitér Torszunov a fent említett A boldog élet törvényei című könyvében. Estére ajánlott enni párolt zöldségeket, dióféléket, kevés vajjal, sóval fűszerezni. Az emésztés szempontjából legjobbak ebben a napszakban a föld felett termő zöldségek (a patisszon, a káposzta, az uborka). A paradicsomot nem ajánlott este fogyasztani, ahogyan a burgonyát sem. A joghurtok és a kefir sem ajánlott estére. A tejfogyasztás esti fogyasztása fokozza a hatékony alvás hatékonyságát, békét teremt a tudatunkban. A Védák azt ajánlják, hogy lefekvés előtt igyunk meg (50-150 ml) forró, megédesített tehéntejet. Továbbá a szabályozóelvekhez tartozik, hogy a vaisnavák nem fogyasztanak hagymát, azonban gyógyítás céljából esznek fokhagymát.
Folytatásként szeretnék kitérni a vaisnavák tejtermékekhez való viszonyához. Fentebb említettem az előző bekezdés végén, hogy este ajánlott a tej fogyasztása, tehát a vaisnavák fogyasztanak tejterméket. Fontos megemlíteni, hogy olyan tejtermékeket fogyasztanak, amelyek ökogazdálkodásból származnak, mint Krisna-völgy. Miért is fontos az, hogy erőszakmentes ökogazdálkodásból származzon a tej, amelyet fogyasztunk? A tehénvédelmi központban nem erőszakkal veszik el a tejet a tehenektől, valamint nem gépekkel történik a lefejésük, továbbá az állatok élhetnek addig, amíg elrendeltetett nekik. A tejfogyasztásnál is fontos megemlíteni, hogy az erőszakmentességet követik (ahimsa) elvét, minél kevesebbet ártsanak az állatnak. A vaisnavák lakto-vegetáriánusok, azaz tejterméket fogyasztanak, azonban tojást és halat nem.
Írta: Gáncs Nikolett vaisnava jógamester