Az orrmosás praktikájáról Kálmán Judit segítségével

Szezon elmaradt, hó csak alig volt, és már a nap is kisütött. Mégis jó okunk van az orrmosással közeli barátságba keveredni – a NETI KANNA segítségével végzett orrjárat tisztítás ugyanis enyhítheti az asztmás és allergiás tünetek kényelmetlenségét, ja, és nem utolsósorban enyhet nyújt a nagyvárosi szmogfelhőben gyalogló/bringázó emberszabású megfáradt orrbelsőjének. Idézzük fel, mit fújunk ki egy kánikulai nap után… A szurokfekete tócsnit, aminek egy része akár nehézfém is lehet, érdemes mihamarabb kitelepíteni, mintsem visszaszívódni és begyűlni hagyni, ami mindenféle macerákba is torkollhat hamar, főképpen gyermekeknél…

A NETIZÉS EREDETE
: Az orrmosás szerves része a jógikus tisztító gyakorlatnak, a shat kriyának [esetleg shat karma-öt cselekvés néven is találkozhattok vele], ahol az orrmosás JALA NETI néven fut. A shat kriya (öt tisztító gyakorlat) valamennyi tagja praktikus és egyszerű módszer a napi külső, de főképpen belső kondíció fenntartásához. Az orrmosáson kívül találunk benne emésztésjavító hasizommunkát, belső tüzet fokozó légzőgyakorlatot, szemtisztítást, nyelvtisztítást, olajas praktikákat, sőt beöntést és koncentrációs gyakorlatokat is.

JÓTÉKONY HATÁSAI: A gyakorlat hatásaként stimulálódnak az orrban lévő idegvégződések, ami serkentőleg hat az agyra. Kitisztulnak az orrjáratok, gyógyteával való öblögetéssel pedig speciális hatásokat is elérhetünk. Az éjjeli alvást is elősegíti, amennyiben azt a légzésgátoltság eddig akadályozta.

 A NETIZÉS TÖBB, MINT ORRMOSÁS, AZ EGÉSZ ARCÜREGET KARBAN TARTOD VELE!

jóga, neti, ormosó
Ezen az ábrán jól látható, hogy arcüregünk járatai egy közös kis csatornahálózatot alkotnak. Ha a háló egy része fertőződik, vagy gyulladásba kerül, rosszabb esetben az arcüreg és a homloküregben rakódik le a váladék, ahonnét már nehéz kitisztítani, ilyenkor jönnek az orvosi beavatkozások, egy szó, mint száz, megelőzéssel és korai kezeléssel jobban járunk. [A képen a sárga területek jelölik a kényes pontokat.]

A NETI SZAKSZERŰ ALKALMAZÁSA

Találtam egy szuper leírást (solampas.hu), én sem mondanám másképp…Bízzátok magatokat a flowra, lépjétek át a gátjaitokat, hadd zúduljon a vízsugár!

Útmutató: “Töltsük meg a neti kannát az előkészített testmeleg, himalájai sós vízzel. Fél liter vízhez kb. két kávéskanálnyi só szükséges. Várjuk meg, míg a só tökéletesen feloldódik a vízben.

jóga, orrmosás
Helyezzük egyik tenyerünkbe az edényt, a kifolyót illesszük óvatosan a szabadabb orrnyílásunkba. Ne nyomjuk túl erősen a szárat az orrunkba, csak éppen annyira, hogy az tökéletesen, szivárgás nélkül kitöltse az orrnyílást. Derékból dőljünk kissé előre (kézzel akár megtámaszkodhatunk a térd fölött), fejünket döntsük erőteljesen oldalra, enyhén előre. A neti kannát szabad kezünkkel felemeljük, hogy a víz befolyjon az orrnyílásba. Szánk legyen nyitva, hiszen a légzés szájon keresztül történik.
Ha a kanna megfelelő helyzetben áll, a fejünket megfelelő szögben döntöttük oldalra, a kanna szára hézagmentesen illeszkedik az orrnyílásba, a beáramló víz akadálymentesen áramlik kifelé a másik orrnyíláson.

Kezdetben juthat kevés víz a szájba, a torokba, de a művelet többszöri elvégzése után ez nem fordul elő. Hagyjuk a vizet 10-20 másodpercen átfolyni, majd fejünket kiegyenesítve, húzzuk ki a neti kanna szárát orrunkból. Távolítsuk el a szennyeződéseket az orrjáratból úgy, hogy az orrnyílást befogjuk, majd gyors, határozott, de nem túl erős kilégzéseket végzünk a másik orrnyíláson át. Ne fújjuk túl erősen, mert a fújás a bent maradt vizet felnyomhatja a hallójáratba, ami kerülendő. Néhány kifújást követően zárjuk be a másik nyílást, és hasonló módon végezzünk néhány kifújást rajta.
Ezután a másik orrnyílásba vezetjük a himalájai sós vizet, majd megismételjük a gyakorlatot a másik oldalon. Az eljárást oldalanként 2-szer végezzük.
Ellenjavallat: krónikus orrvérzés
.”

TIPPEK, VÁLTOZATOK:
 Egy jó KAKUKKFŰ TEA biztos pusztulás a kórokozókra nézve, a KAMILLA gyulladáscsökkentő, a KÖRÖMVIRÁG a nyálkahártyát regenerálja, ott van a DIÓLEVÉL, a ROZMARING, stb., tessék kísérletezni.
Megeshet, hogy jó néhányszor próbálkoznunk kell, amíg sikerrel járunk a gyakorlattal, azonban ne csüggedjünk, a gyakorlat teszi a mestert…

A RENEGÁT NETIK

A gyári orrmosók házilag eszkábált társait közeli ismeretségemben nagyra becsülik. Ilyenek például az elvetemült thai-masszázs és jóga-művészek, akik előszeretettel nyúlnak minden elérhető, csőrrel bíró üreges tárgy felé. Úgyismint:
– konyhai műanyag tölcsér,
– a mézesmaci bödönkéje, vagy a
– hosszú csőrétől megfosztott szobai viráglocsoló kanna.
Ebből is látható, hogy nem az eszköz a cél, ha nem acél az eszköz!

A NETI ESZTÉTIKÁJA

Néhány művészi megmunkálású netikannát idegyűjtöttem, csak hogy növekedjen a vonzalom. Lássuk:

jóga, ormosóZEN kannácska

Szintén porcelán, vagy agyag. Nemes anyag, ámde törékeny…


  A pattintott műanyag kor patinás darabjai

ÓÓÓm…

Szerző: Kálmán Judit reforméletmód-kutató és -tanácsadó,
             a Jógapont.hu Online Magazin HáziJógija

Forrás: erintesem.hu
Képek: erintesem.hu
Reklámkép: https://www.flickr.com/photos/dennis/4345236031/