Az aranyló ghí

2014. 04. 29. | Ájurvéda, Vegetáriánus

 

Egyre többször hallani-olvasni a ghíről, erről a misztikus, tradicionális indiai alapanyagról. Sokszor titulálják olvasztott vajnak a fordításokban, de ennél jóval többet jelent. Tulajdonképpen finomított, tisztított vaj.

Készítésének során ugyanis a vajból minden könnyen romló komponens eltávozik. Érdemes otthon is elkészíteni, nincs benne semmi ördöngösség.

Jobb minőségű vajat felteszünk lassú tűzön melegedni, és figyelünk, nehogy égjen. Várjuk meg, amíg teljesen elolvad. Nem kell kevergetni, és csakis takaréklángon szabad elkészíteni. Miután a vaj teljesen elolvadt, a nedvesség nagy része elpárolog. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve, és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí, azaz a tisztított vaj. Miután a hab megjelent, a lángot elzárhatjuk. A hab egyszerű kanállal való eltávolítása után az aranyszínű vajat egy kendőn-szűrőn tiszta üvegbe szűrjük át vigyázva, hogy az alsó, lesült fehér réteg ne kerüljön “folyékony” aranyunkba. Ha kihűlt, már fogyasztható is.

A jó vaj zsiradéktartalma 82% körül van. Ha azonban csak 82% -a zsír, akkor mást is tartalmaz, mégpedig a tej vízben oldódó szilárd halmazállapotú részeit (2 %),  és vizet (max. 16 %). Ha ettől megtisztítjuk, akkor ghít kapunk jutalmul, vagyis tiszta zsírt, amit neveznek vajolajnak vagy vajzsírnak is. Ennek a zsírtartalma 99,6%. Az ilyen vajolaj 1-2,5 évig is eltartható szobahőmérsékleten.

Mit tartalmaz a ghí?

A ghí az egyik természetes forrása az A-vitaminnak (látás); megtalálható benne a D-vitamin (csontok), az E-vitamin (egészséges bőr, haj és körmök), a K-vitamin (egészséges sejtműködés), valamint létfontosságú antioxidánsok. 65% telített zsírsavat, 25% egyszeresen telítetlen zsírsavat, 5% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, valamint számos esszenciális zsírsavat, Omega-3 és Omega-6 zsírsavat is.

Mit NEM tartalmaz a ghí?

Nincs benne laktóz, tehát laktózérzékenyek is fogyaszthatják, nincs benne tartósítószer, sem adalékanyag.

Miért jó a ghí?

  • Nem avasodik meg, sokáig tárolható, nem kell hűtőben tartani.
  • Magas a “füstpontja”: 190°C fok körüli, egyes források szerint 250°C fok. Ez azt jelenti, hogy ilyen magas hőmérsékleten sem ég, süthetünk-főzhetünk vele bátran.
  • Csökkenti a testzsírt és növeli a sovány izomtömeget.
  • Csökkenti a szérum koleszterinszintet (azaz az össz-koleszterin-szintet).
  • Segíti az emésztést és a felszívódást, stimulálja a gyomorsavat.
  • Székrekedés, fekély esetén is javallott.
  • Tisztítja a szervezetet, a májat, epevezetéket.
  • Növeli az immunitást.
  • “Olajozza” az ízületeket (jógiknak kötelező a fogyasztása!!!).
  • Gyulladáscsökkentő.
  • Az ájurvéda szerint a test és elme koordinátora, segíti az agyműködést, javítja a memóriát, fiatalító és hosszú életet elősegítő hatású. Kiegyenlítő, harmonizáló, az ájurvédikus gyógyszerek gyakori összetevője.
  • A táplálkozáson túl használják masszázshoz, szépítkezéshez (!!!), pañcakarma-terápiához.
  • Elősegíti a sebek gyógyulását.
  • A bőr védelmezője.
  • Gazdag antioxidánsokban, erősíti az immunrendszert, vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
  •  Linolsav jelenlétét mutatták ki benne, ami gátolja a rákos sejtek növekedését, és a szívbetegségek megelőzésében van legfőbb szerepe.

 Írta: Csíkvári Veronika