Jógázni elsősorban felnőttek szoktak, pedig ez az ősi mozgásrendszer mindenkié, a gyerekeké is – így kötetlenebb és vidámabb formában ők is gyakorolhatják az ászanázást, a pránájámát vagy a relaxációt. Mindezt voltaképpen játékként élik meg, ezért a foglalkozás nem kötelesség, hanem élvezet számukra. Természetesen a jóga áldásos hatásai is ugyanúgy megnyilvánulnak náluk, testi-lelki-szellemi szinten egyaránt.

Látványos eredmény „problémás” gyerekeknél

Különösen ajánlott jógázniuk a szorongó, figyelemzavaros, túlmozgásos vagy viselkedési problémákkal küszködő kicsiknek. Csonka Csaba oktató, az Egyensúly Gyermektorna kidolgozója számos ilyen esetről tud beszámolni, melyek közül kettő különösen figyelemre méltó:

„A hatéves Petike autista. Semmilyen módon nem kommunikált a környezetével, és most, két év után már keresi a szemkontaktust, beszél. A súlyos figyelem- és magatartászavaros Bence óvodásként három évig járt a gyerektornára. Kimagaslóan javult a fegyelme és az összpontosító képessége, így az iskolát is elkezdhette.”

Olyannak találkoznak, amivel máshol nem

Csaba, aki nemcsak jógaoktató, hanem személyi edző, gyógymasszőr és reiki-mester is, az Egyensúly Gyermektornában „összegyúrta” és rendszerezte mindazt, amit korábban a mestereitől tanult: ászanák, pránajáma, dobolás, énekek, relaxáció és így tovább. A program tíz éve működik sikeresen, jelenleg hét óvodában és egy iskolában, közel 150 gyerekkel. Nyári táboraikon – hét héten keresztül, június-július-augusztusban – mintegy kétszáz gyerek vesz részt. Itt sok olyasmivel találkozhatnak, amivel máshol nagy valószínűséggel nem – például belekóstolhatnak India csodálatos világába.

Ennyit számít a figyelem és a szeretet

„Az az energia, amit próbálunk átadni, „csodákra” képes – mondja Csaba. – A gyerekek férfienergia és szülői figyelem hiányában szenvednek – egy kicsit pótapjuk is vagyok. A szülők reggeltől estig dolgoznak, mire hazaérnek, fáradtak, kevés energiát tudnak szentelni gyermekeiknek. Ugyanez a helyzet a pedagógusokkal és az egész társadalommal. Mindenki siet, kevés az egymásra figyelés, a szeretet. Ezért van annyi figyelemzavaros, szeretethiányos gyermek és felnőtt. Az Egyensúly Gyermektorna foglalkozásokon úgy működünk, mint egy család: együtt, kézen fogva, szeretetben.

Egyensúly Gyermekjóga Oktatói Képzés

Csaba nemcsak kicsiknek tart foglalkozásokat, hanem Egyensúly Gyermekjóga Oktatói Képzést is indít Budapesten, több más szakemberrel együttműködve. A képzésen nemcsak azoknak érdemes részt venniük, akik oktatóként csatlakoznának a rendszerhez – mindenkinek ajánlott, aki szeretne közelebb kerülni a gyerekekhez és önmagához. Szülőket, pedagógusokat, gyógypedagógusokat is szeretettel várnak, de például asszisztensek, jógaoktatók vagy fitneszedzők is sok olyat tanulhatnak, ami aztán a munkájukban, és ami még fontosabb, az emberi kapcsolataikban egyaránt megtérül. Részletes információ a képzésről ide kattintva található.