Novemberi előrejelzés Rafael Csaba asztrológustól.

 A Skorpió havába lépve, mély felismerésekkel teli időszak köszöntött ránk. Ha a szakzsargon szavaival élve fémjelezném ezt a hónapot, úgy fogalmaznék, hogy „Skorpió túlsúlyos időszakunk van”.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan dologtól búcsút kell mondanunk, amely már nem szolgál minket, s el kell tudnunk engedni az idejét múlt, visszahúzó mintáinkat.
Igaz ez a régi szokásainkra, beidegződéseinkre, hiedelmeinkre és élethelyzeteinkre egyaránt.
 
A főnixmadár szimbóluma a Skorpió archetípusához tartozik, s az újjászületés kifejezője. Szimbolizálja azt az állapotot, mikor meghal bennünk minden, ami átmeneti, s csak az marad meg, ami örök. S az az örök, elpusztíthatatlan transzcendens önvalónk (átma), képes újjászületi egy magasabb szinten. Ám előtte meg kell halnia, annak, ami illuzórikus.
 
Életünk ciklusaiban, időről-időre elérkezünk ahhoz a stációhoz, amikor át kell esnünk a szembesülés és elengedés lezáró folyamatán, ami rendszerint fájdalmakat és félelmet szabadít fel bennünk.
 
Minél több lezáratlan és megoldatlan dolgot halmozunk magunkra az életünk során, az ilyen időszakok annál intenzívebben lesznek jelen az életünkben, s követelnek önvizsgálatot.
 
Természetesen az egyéni ciklusaink eltérnek az általános időminőségtől, ám az anyagi-energia (prakriti) jelenlegi állapota az elengedés (vagy vesztés) és az önvizsgálat megélésének kedveznek.
 
A Skorpió mitológikus szimbólumai közé tartozik még a kígyó is, ami kifejezi a személyiségünk nem tudatosított részét. Az a részünk, amely nem tudatosított, s tudattalanul ellenünk dolgozik, előbb-utóbb feltűnik életünkben, s meg kell tudnunk szelídíteni, ami csak akkor sikerülhet, ha szembe nézünk vele, azaz tudatosítjuk.
A kígyó szimbóluma kifejezi még az újjászületést is, hiszen a vedlés metódusa a régi bőrünk, azaz a régi egónknak a levetésének a folyamatát tárja elénk. Csak akkor szabadulhatunk meg a régi, és korlátozó hiedelmeinktől, ha helyette már meg van az új és értékesebb. A kígyó is csak akkor hagyhatja ott a régi bőrét, ha alatta már megszületett az új és egészséges.
 
A Skorpió havában tartjuk a Halottak Napját és a Mindenszentek ünnepét, ahol lehetőségünk van tudatosan kezelni a halál témakörét. A régiek szintén ebben az időszakban, samhain-kor[1] ünnepelték az evilág és a túlvilág közötti fátyol elhalványodását. Később ezt az ünnepet mentették át halloween néven az útókornak.
 
Ebben az időszakban lehetőségünk van elengedni a régi és halott dolgainkat, s lehetőségünk van megszilárdítani azt, ami valódi értékkel bír az életünkben. Nem a kiáradás és a külvilágnak való élés időszaka ez; sokkal inkább a befelé figyelés és önvizsgálat (ami nem egyenlő az önbírálattal) metódusát segítő időszakot élhetünk most át.
 
Tartalmas belső utazást kívánok minden Kedves Olvasónak!
 
Rafael Csaba
asztrológus
 


[1] Kelta ünnep