Dr. Tamasi József belgyógyász, ájurvédikus orvos jótanácsait nemcsak a bhaktáknak (vagyis az Istent szolgáló Krisna-tudatú hívőknek), hanem mindenkinek érdemes megfogadnia:

“A koronavírus-járvány kapcsán írok nektek, mert úgy látom, hogy a bhaktáknak talán szükségük lehet néhány tanácsomra.

Szeretném nektek elmondani inkább megnyugtatásotokra, hogy ez a vírus talán sok évig itt marad velünk, és előbb-utóbb mindenki megkapja, vagy átmegy a szervezetén, tehát nincs értelme emiatt félni, a félelem hasonlóan értelmetlen lenne, mint a haláltól való félelem, hiszen elkerülhetetlen. A tömeges megbetegedések most vannak, amikor nagy fertőzőképessége folytán gyorsan terjed, egy ember akár tízet is megfertőz, később ez már nem lesz ilyen szembetűnő, mert ha a társadalom 60-70%-át megfertőzte, akkor már egy emberről nem tud egyszerre 3-4-re tovább terjedni, így az egész lelassul és jelentéktelenné válik. Szerintem már most is százezrek, hanem milliók vannak betegek idehaza is. A tömeges megbetegedés azonban nagyon idézőjeles, hiszen ez a betegség is csak az arra hajlamosakat dönti ágynak, a társadalom 80-90%-án úgy megy át, hogy nem lesz semmi jele, vagy csak nagyon kevés tünetük lesz.

Kik a hajlamosak, akiknek különösen szükségük van az alább leírt tanácsokra? Csak a súlyosan betegeket és legyengülteket veszélyezteti. Én a dohányzókat és az elhízottakat is a súlyosan betegek közé sorolom ennek kapcsán, nyilván bhakták között elsősorban a túlsúly lehet rizikótényező, bár ismerek olyanokat, akik japáznak és dohányoznak (nekik üzenem: sosem késő leszokni, két nap után már erősödik az ellenállóképesség. Soha jobb alkalom, mint mikor az élet múlik rajta.). Mivel idős embereknél gyakran előfordul sokféle súlyosabb betegség, ezért ők az esendőbbek, de közülük sem mindenki. Leginkább azok, akik elhagyják magukat és nem tesznek semmit egészségük megerősítéséért. Mindenesetre az idős betegekre kell leginkább vigyázni, mert ők a legesendőbbek, és a fiatalok inkább a saját fittségük megerősítése végett csinálják a javaslatsort.

Mit kell tenni, azontúl, hogy betartjátok az elöljárók utasításait, amelyek a ti személyes és egyház érdekei mentén születtek? Egy listába szedtem és mindegyik fontos lehet, de a legfontosabb az első, tehát a forró illóolajos gőz inhalálása. A forróság is öli a vírust, az illóolaj is, a kettő együtt az ájurvéda értelmében pedig megnyitja a légutakat és az energiacsatornákat, és lehetetlenné teszi a fertőzés súlyos következményeinek kialakulását: tüdőgyulladás és tüdővizenyő elkerülhető még a súlyos betegeknek is. Ha nem vagy különösen veszélyeztetett, akkor végezd napi 1-2 alkalommal, ha veszélyeztetett vagy, akkor többször.

  • Inhalálj minden nap kétszer illóolajokkal (Diapulmon, eukaliptusz, kámfor, borsmenta, kakukkfű, anutaila, teafa, bergamott, fahéj, szegfűszeg stb.) – nagy mennyiségű vízzel, fazékból, legalább 5 percig egy alkalommal, nagyon mély ki- majd belégzésekkel, hogy teljesen lejusson az illóolaj a mély légutakba is.
  • Pranayama légzőgyakorlatok – pl. a teljes jógalégzés, napi 5-6-szor (egyenes testtartással mély ki-, majd belégzés lassan, amíg el nem érjük a befogadó képesség határát, kicsit bent tartjuk és lassan kiengedjük.
  • Növényi étrend – semmilyen állati terméket ne együnk (tejterméket is teljesen hagyjuk el), de szerencsésebb, ha a gluténos dolgokkal is csínján bántok. Ez csökkenti a gyulladáskészséget.
  • Léböjtnapok vagy hosszabb böjtök javasoltak, a lehetőségtől és szükségességtől függően – ekadasikat legalább teljesen böjtöljétek folyadékkal.
  • Amikor reggel felkelsz, akkor kezdd egy csésze forró víz elszürcsölésével a napot! (Ez forró víz, és nem citromos víz vagy gyógytea!!)
  • Gyógytea: édesgyökér, kardamom, fűzfakéreg, fahéj (főzni 3 percig), belereszelni a friss gyömbért – napi három csésze – lehet mézzel és naranccsal, citrommal ízesíteni. Lehet még használni: kínai csűdfüvet (asztragalusz), citromfüvet, édesgyökért, ginzenget, echinaceát is, akár kapszulában, készítmény formájában.
  • Ilyen esetekben az orvosi vélemény az, hogy bhaktáknak is jót tesz, ha sok fokhagymát (minden nap egy gerezdet), vöröshagymát, gyömbért, propoliszt, kurkumát esznek.
  • Rendszeres vitaminfogyasztás: (C (3×1000), D (6-8000 IE), B, E)

Képesek vagytok mindannyian, hogy elkerüljétek e légúti betegség súlyos formáját, a döntő többség alapból, akik veszélyeztetettek, azok pedig szorgalmas gyakorlatozással! Adaptáljátok a leírtakat úgy, amire lehetőségetek van, de ne hallgassatok a lustaságra! Tama rossz tanácsadó, egy kivétel van, a Tamasi. 🙂 (Tama: az anyagi természet három kötőereje, vagyis a jóság (szattva), a szenvedély (radzsasz) és a tudatlanság (tama) közül a legutóbbi, amely többek között tunyasághoz vezet – a szerk.)

Kívánok mindenkinek sok lelki feltöltődést, sok japázást, írások tanulmányozását, belső épülést és a félelem teljes elkerülését! Tudjátok, a baktériumok és a vírusok az én meggyőződésem szerint a karma megtestesülései, az ő működésüket nem közvetlenül és nem mi irányítjuk. Bízunk a Legfelsőbb Úrban, és Ő összerendezi a kórokozókat a megfelelő módon, de mi magunk se hagyjuk el magunkat, hiszen ezért született az ájurvéda, hogy legyen eszköz, amivel tehetünk magunkért!”

Írta: Dr. Tamasi József