Közel rekordszámú látogatót vonzottak az izgalmas, ugyanakkor lélekemelő programok. Cikkünk révén az olvasó is belekóstolhat a Krisna-völgyi búcsú semmihez sem fogható hangulatába.

Holi – szín és szeretet

A tavalyi sikeres debütálás után most is volt Holi – ez tulajdonképpen a színek, no meg persze a szeretet fesztiválja, egyben tavaszköszöntő is, amelynek alapját a Holiká démonnő és az erényes fiúcska, Prahlád története adja.

holi

A gonosz Holiká ugyanis – az uralkodó parancsára – máglyán égette volna el Prahládot, ruhája azonban tüzet fogott, így a fiú megmenekülhetett. Ezt idézi fel Holiká másának elégetése, ami természetesen ezúttal is szerves részét alkotta az ünneplésnek. A tavalyihoz hasonló sikert aratott a festékes vízzel való kölcsönös „locsolkodás” sem maradhatott el, ami jóval több egyszerű játéknál, hiszen ha színt adunk, szeretetet is adunk.

Hamisítatlan indiai esküvő

A búcsú egyik legjobban várt programja Vinítá Déví Dászí és Ísvara Krisna Dász védikus esküvője volt. A szertartást – ahogy az indiai kézfogókat – áthatotta a vallás. Fontos szerepet kapott a tűzceremónia, amely lehetővé teszi, hogy a házasulandók testileg-lelkileg tiszta állapotban fogadhassanak egymásnak örök hűséget, nem mellékesen pedig a karmájukat is összeköti.

eskuvo

Mivel a védikus felfogás szerint a házasságkötés napja meghatározza férj és feleség további közös életét, érdemes azt minél nagyobb bőségben tölteni – elsősorban transzcendentális értelemben. Erre pedig keresve sem lehetett volna Krisna-völgynél jobb helyszínt találni.

Reinkarnációs Szerepjáték és Karmalabirintus

Minden esetben szemléletmódunk és az értékrendünk határozza meg a döntéseinket, amelyeknek aztán mindenképpen lesz valamilyen ellentétes irányú, ám ugyanolyan mértékű hatása – vagyis amit gondolunk és amit teszünk, biztosan visszahat ránk, akár ebben, akár valamelyik következő életünkben. Leegyszerűsítve ez a karma törvénye, amit a vállalkozó kedvűek most mélyebben is megismerhettek, köszönhetően a Reinkarnációs Szerepjátéknak és a Karmalabirintusnak. Reméljük, hogy mindez segítségükre lesz sorsunk irányításában!

rangini

Egyszerű élet, emelkedett gondolkodás

A fentieken túl izgalmasnál izgalmasabb programok között válogathattak a vendégek. Így például a megtapasztalhatták a völgyben élők – és általában a Krisna-tudatú hívők – életmódját, például tradicionális viselet, a mantrameditáció vagy éppen a lepénysütés kipróbálásával.

joga

Most sem maradhattak el a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógabemutatói és előadásai, melyek során a gyakorlók és a szemlélők megismerhették a jóga szellemi-lelki aspektusait – hiszen ez a csodás filozófiai és hitrendszer jóval több testhelyzetek kivitelezésénél, bár természetesen ezek is hozzájárulhatnak egy magasabb szint eléréséhez. Nem utolsósorban pedig egy ott élő házaspár házába ellátogatva láthatták, hogy a Krisna-völgy mottója: „Egyszerű élet, emelkedett gondolkodás” miként valósítható meg a mindennapokban. Mindez pedig nemcsak egy jobb életminőséget eredményez, hanem arra az útra is rávezet, melynek során közelebb kerülhetünk mind önmagunkhoz, mind pedig Istenhez.

haz

Reméljük, jövőre még többen találkozhatunk ezen az egyedülálló fesztiválon!

Fotók: Fenes-Otoltics Krisztina, Éles Rea