A mesterséges intelligencia kutatásában egy friss vizsgálatsorozat arra törekszik, hogy egy számítógép egy eszkimók által használt kutya megfigyeléséből tanulja meg, milyen is kutyaként gondolkodni.

A mesterséges intelligencia kutatásában egy friss vizsgálatsorozat arra törekszik, hogy egy számítógép egy eszkimók által használt kutya megfigyeléséből tanulja meg, milyen is kutyaként gondolkodni. A kutya viselkedésének elemzése alapján a gép már képes azonosítani a lépcsőket, az ételt, akadályokat az úton, az embereket és a járműveket. 

Izgalmas dolog feltérképezni, hogy milyen gondolkodási sémák alapján cselekednek a kutyák, vagy éppen más állatfajok. Ezek a gondolkodásformák éppolyan eltérők, mint a fajok testi jellegzetességei. De még ha fel is térképezzük az egyes fajok viselkedésmintáit, nem kapunk választ arra, hogy *beléjük* honnan kerültek ezek a „szoftverek”. (Az állatok viselkedését tanulmányozó etológia régóta használja a „viselkedési programok” kifejezést.) 

Napjainkban a legtöbb kutató Darwin evolúcióelméletét fogadja el alapként, és a viselkedési formák fokozatos, lépcsőzetes változásával magyarázza a magatartásformák kialakulását. Óriási meglepetések érhetnek azonban bennünket, amikor ezen a módon próbáljuk levezetni a konkrét állati cselekvések kialakulását – és kiderül, hogy ez lehetetlen. Sok tucatnyi állatpéldán keresztül ezt a kérdést boncolgatja biológus mérnök barátommal írott könyvünk, A természet IQ-ja, amelynek angol kiadása is sikert aratott. 

Elképzelhető, hogy egy természetfeletti intelligencia tükröződik a sokszínű világban, mely saját, ötletes megoldásait alkalmazta az élővilág kialakítása során? Elképzelhető, hogy ez ugyanaz a Legfelsőbb Abszolút Létező, amellyel az egykori indiai jógík próbálták érintkezésbe kerülni belső meditációjuk során.

A jóga végső célja ma is az ezzel a legfelsőbb értelemmel, illetve értelmes lénnyel való kapcsolatfelvétel. Ahogy a mesterséges intelligenciának a kutyáktól, nekünk Tőle érdemes tanulnunk. 

(A kutyakísérletről szóló cikk itt olvasható.)

Írta: Dr. Tasi István, Ísvara Krisna Dásza