Nemrégiben, amikor belepte a tájat a hó, és az utcán sétáltam, figyeltem a mély csendet megtörő ropogó havat a talpaim alatt, meg a fák apró ágait borító fehér hókristályokat, és csak gyönyörködtem az élményben.

Azóta a hó elolvadt, sajnos karácsonyra nem maradt belőle, legalábbis itt nálunk Debrecenben. A klímaváltozás hatására, évtizedek múlva talán már nem lesz ennyi sem. Ki tudja? Most, egy új év küszöbén, megosztok egy tizenöt perces kis videót, amelyen Bart István a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója, és a nemzetközi klímatárgyalások magyar kiküldöttje, TEDx előadás keretében beszél Magyarország szerepéről, kilátásairól a klímaváltozás kapcsán. Ebből kiderül, hogy radikális változások előtt állunk, amit már nem tudunk elkerülni, és ez egyfajta evolúciós kényszerhelyzetbe taszít bennünket. Hogy a változáshoz hogyan viszonyulunk, az tőlünk függ. Tagadhatjuk, mint ahogy az USA jelenlegi elnöke is teszi, de bölcsebbek vagyunk, ha elfogadjuk és felkészülünk rá. Ehhez a gyakorlati alkalmazkodáson túl, arra van szükség, hogy újragondoljuk azokat a „régi igazságokat”, amelyeket sokszor magától értetődően elfogadunk, és az ezekhez való merev ragaszkodás csak elviselhetetlen feszültséget okoz bennünk és környezetünkben egyaránt. Erre Bart István is szépen rávilágít előadása végén. Például felteszi a kérdést, hogy tényleg „csak az az igazi magyar ember, aki húst hússal eszik? Nem lehet, hogy a magyar kultúra marhapörkölt nélkül is fent tudna maradni?” Hiszen tudományosan széleskörűen alátámasztott tény, hogy a hús, tojás és tejtermékek fogyasztása még az energiafelhasználáshoz, energiatermeléshez képest is jelentősebb környezeti terhelést okoz. Nem beszélve arról a rengeteg szenvedésről, amelyet a vágóhídra kerülő élőlényeknek okozunk. Ez csak egy példa, de ilyen és ehhez hasonló, már-már megkövesedett gondolatokat, és azokból fakadó szavakat, tetteket kellene újraértelmezni és levetni magunkról, mint ahogy egy elnyűtt, koszos, szakadt, büdös ruhától válunk meg, és veszünk fel helyette egy szép tisztát.

Az év utolsó, illetve az új év első napjai mindenkinek lehetőséget kínálnak arra, hogy mélyebben megértsük legbelső lényünket, és ennek fényében újraértékeljük a többi emberhez, élőlényhez, e bolygóhoz és Istenhez fűződő kapcsolatunkat. Ennek reményében kívánok mindenkinek boldog új évet!

A hivatkozott előadás linkje: https://www.youtube.com/watch?v=8RVcWTAEeHM

Írta: Dr. Bányai Orsolya, PhD – környezetjogász, egyetemi adjunktus. Fotó: Endes Anikó

A szerző korábbi cikkei: