Az Indiai Nagykövetség immár hagyományosan ismét megünnepelte a jóga világnapját a Bálnában. A mostani alkalom egybeesett egy fontos évfordulóval: 70 éve jött létre az indiai-magyar diplomáciai kapcsolat, amely azóta egyre mélyül, mint ez a rendezvény is bizonyította.

Mint Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete köszöntőjében elmondta, az ENSZ közgyűlése 2014-ben nyilvánította június 21-ét a jóga nemzetközi napjává, Narendra Damodardas Modi indiai miniszterelnök javaslatára – soha nem tapasztalt egyetértésben. Mindez korántsem volt véletlen, hiszen a testi-lelki kiteljesedést lehetővé tévő ősi rendszer nem csupán Indiáé, hanem az egész világé, függetlenül nemtől, kortól és vallástól. A nagykövet úr hangsúlyozta az indiai-magyar diplomáciai kapcsolat jelentőségét, hangsúlyozva: mindannyian tehetünk azért, hogy ez még erősebbé válhasson.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta: a jóga által megvalósítható az a fajta testi-lelki-szellemi egység, ami által mind önmagunkkal, mind a világgal harmóniába kerülhetünk. Hozzátette, hogy a Bálna jövőre már nem a főváros tulajdonában lesz, reméli azonban, hogy továbbra is otthont majd a rendezvénynek.

ankita

Ankita Sood, India jóganagykövete Bozó Andrea színésznő és Csősz Boglárka modell közreműködésével bemutatta a Jóga Protokollt. A testi-lelki egészséget és jóllétet biztosító ászanasor mindenki számára javasolt, és mindenki el is tudja végezni – ahogy az a rendezvényen látható is volt.

A jóga mindenkié – ennek jegyében a különféle tradíciók képviselői közös produkciót mutattak be. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolát Komjáti Zsuzsa oktató képviselte.

komjati_zsuzsa

A rendezvény egy igazán elemelő programmal zárult: az indiai kultúra elválaszthatatlan részét alkotó az ősi táncokat csodálhattunk meg, melyekben a finom, egyszerre visszafogott és plasztikus mozdulatokon kívül fontos szerepet kap a táncosok arckifejezése és tekintete is. Mindezek szakrális tartalommal is bírnak, ugyanis – akárcsak a jóga – a láthatatlan fenti birodalomhoz segítenek közelebb kerülni.