Ínycsiklandó padlizsánkrém házi kiflivel tízóraira

2021. 09. 06. | Vegetáriánus

Szerző: Csikós Judit
 

Már régen volt ugyan, de még mindig érzem az ízét a szendvicsnek, amit anyukám készített nekem az iskolába, tízóraira. Mivel akkor sem ettem húst, ez feladta a leckét. Csábrági Marianna vegán séf receptjei.

Ma már annyiféle variáció van, zöldségkrémek, fűszervajak, hogy inkább a bőség zavara okoz gondot.

Ma egy nagyon nagy kedvencemet készítettem nektek, egy paprikás padlizsánkrémet, amit sokféleképpen tálalhatunk, de szendvicsként kiváló választás iskolásaink uzsonnásdobozába. Most én kifliket sütöttem hozzá eredeti Krisna-völgyi lisztből, de édesburgonya chipssel vagy zöldségekkel is kiváló.

Padlizsánkrém

  • 1 nagy padlizsán
  • 1 kápia paprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 ek kókuszolaj
  • 3 ek növényi joghurt
  • fél citrom leve
  • 1 kk só
  • 1 kk fekete só
  • fél kk bors
  • 1 tk asafoetida ((hagyma ízének helyettesítésére használt indiai fűszer, bioboltban,webshopokban beszerezhető))
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk borsikafű
  • 1 kk fekete mustármag
  • kis petrezselyem zöld
  • 1 tk mustár

Összevágom kis kockákra a padlizsánt és a paprikát. Az olajat odateszem egy nagyobb serpenyőben, és beledobom a fűszereket. Először a borsot, mustármagot, majd a többit kivéve a fekete sót. Ráteszem a paprikát, kicsit hagyom átsülni, majd ráteszem a padlizsánt is. Ezt is átsütöm kicsit, akár meg is pirulhat, majd fedő alatt puhára főzöm. Amikor elég puha, akkor átteszem egy tálba és hozzáadom a joghurtot, citromot, petrezselymet, mustárt és a fekete sót.

Ezután botmixerrel összedolgozom, és kész is! Villával is összetörheted, ha nincs botmixer, ez nem lehet akadály!

Olívás kifli

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg növényi zsiradék, margarin
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 tk só
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl növényi tej
  • 1 kk cukor

A meglangyosított tejbe teszem a cukrot és az élesztőt, és hagyom, hogy feljöjjön. Közben átszitálom a lisztet, beleteszem a sót és elkeverem benne.

A margarint megolvasztom és hozzáteszem a lisztet az olíva olajjal együtt. Ha már jó az élesztő, azt is hozzáteszem, és jól átdagasztom.

Amikor a tészta összeállt, lefedem egy tiszta törlőruhával és 40 percig állni hagyom.

Utána lisztezett deszkára teszem, és kör alakúra nyújtom, majd négyfelé vágom, és kifli alakúra feltekerem őket. A tetejét megkenem kis olívával, majd előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütöm.

Ha szereted, a tésztába tehetsz apróra vágott olívabogyót is, nagyon finomra sül benne!