Már régen volt ugyan, de még mindig érzem az ízét a szendvicsnek, amit anyukám készített nekem az iskolába, tízóraira. Mivel akkor sem ettem húst, ez feladta a leckét. Csábrági Marianna vegán séf receptjei.
Ma már annyiféle variáció van, zöldségkrémek, fűszervajak, hogy inkább a bőség zavara okoz gondot.
Ma egy nagyon nagy kedvencemet készítettem nektek, egy paprikás padlizsánkrémet, amit sokféleképpen tálalhatunk, de szendvicsként kiváló választás iskolásaink uzsonnásdobozába. Most én kifliket sütöttem hozzá eredeti Krisna-völgyi lisztből, de édesburgonya chipssel vagy zöldségekkel is kiváló.
Padlizsánkrém
- 1 nagy padlizsán
- 1 kápia paprika
- 1 kisebb paradicsom
- 1 ek kókuszolaj
- 3 ek növényi joghurt
- fél citrom leve
- 1 kk só
- 1 kk fekete só
- fél kk bors
- 1 tk asafoetida ((hagyma ízének helyettesítésére használt indiai fűszer, bioboltban,webshopokban beszerezhető))
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 kk borsikafű
- 1 kk fekete mustármag
- kis petrezselyem zöld
- 1 tk mustár
Összevágom kis kockákra a padlizsánt és a paprikát. Az olajat odateszem egy nagyobb serpenyőben, és beledobom a fűszereket. Először a borsot, mustármagot, majd a többit kivéve a fekete sót. Ráteszem a paprikát, kicsit hagyom átsülni, majd ráteszem a padlizsánt is. Ezt is átsütöm kicsit, akár meg is pirulhat, majd fedő alatt puhára főzöm. Amikor elég puha, akkor átteszem egy tálba és hozzáadom a joghurtot, citromot, petrezselymet, mustárt és a fekete sót.
Ezután botmixerrel összedolgozom, és kész is! Villával is összetörheted, ha nincs botmixer, ez nem lehet akadály!
Olívás kifli
- 30 dkg liszt
- 5 dkg növényi zsiradék, margarin
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk só
- 2 dkg élesztő
- 2 dl növényi tej
- 1 kk cukor
A meglangyosított tejbe teszem a cukrot és az élesztőt, és hagyom, hogy feljöjjön. Közben átszitálom a lisztet, beleteszem a sót és elkeverem benne.
A margarint megolvasztom és hozzáteszem a lisztet az olíva olajjal együtt. Ha már jó az élesztő, azt is hozzáteszem, és jól átdagasztom.
Amikor a tészta összeállt, lefedem egy tiszta törlőruhával és 40 percig állni hagyom.
Utána lisztezett deszkára teszem, és kör alakúra nyújtom, majd négyfelé vágom, és kifli alakúra feltekerem őket. A tetejét megkenem kis olívával, majd előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütöm.
Ha szereted, a tésztába tehetsz apróra vágott olívabogyót is, nagyon finomra sül benne!