Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió szakmai vezetőjét

Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?
Körülbelül 10 éve jártam először Indiában (pedig az USÁ-ba készültem) és nagyon mély benyomást tett rám. Érdekes módon ez akkor még nem tudatosult bennem, csak hazaérkezésem után éreztem, hogy valami nagyon hiányzik, minden szürke volt és szomorú. Pár hónap az élet “véletlenül” a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola felé vezetett. Először egy Ayurvéda tanfolyamon találtam magam, ami nem is igazán érdekelt akkor, csak egy ismerősöm kért meg rá, hogy kísérjem el. Ennek az lett a vége, hogy csak én mentem el a tanfolyamra, és jó pár évre ott is ragadtam. Annyira megfogott az oktató által felcsillantott tudásrengeteg, amit a védikus kultúra rejt magában, hogy onnantól kezdve sorra végeztem el minden tanfolyamot, amit csak lehetett, végül pedig a Főiskola vaisnava teológus szakát. Nagyon kedves tanáraimtól megkaptam a bhakti-jóga magját, amit azóta is próbálok kicsíráztatni. 🙂
Szóval én a bhakti-jógával találkoztam először és csak később, évek múlva kezdtem el érdeklődni az ászana gyakorlás iránt. Néhány gyakorló óra után döntöttem úgy, hogy ez engem komolyabban is érdekel, így beiratkoztam egy 1 éves oktatói képzésre, majd elvégzése után a BHF jógamester szakára. 

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?
Ezen a bizonyos 1 éves képzésen derült ki számomra, hogy nem csak mint gyakorló, hanem mint oktató is szeretnék foglalkozni a jógával. Olyan fantasztikus lehetőségek rejlenek a jógában, hogy azt gondoltam, ezt másokkal is szeretném megosztani. 

Kit tekintesz mesterednek?
Mindenkit. 🙂 Mindenkitől lehet tanulni valamit. Folyamatosan váltogatjuk a guru és tanítvány szerepeket életünkben, és ez így van rendben. Természetesen vannak kiemelkedő személyiségek, akiknek a véleményét, meglátásait nagyon fontosnak tartom. 

A jóga mely elemeit gyakorlod? 
A hatha-jóga gyakorlatok mellett a bhakti-jógát gyakorlom.

Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
Nehezen, de elhatározás kérdése. Elcsépelt mondás, de igaz, hogy az embernek arra van ideje, amire szakít. 

Mit ad neked a jóga?
Önismeretet, kitartást, türelmet, egy teljes életszemléletet. 

Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
Savászana! Na jó, ez csak vicc volt. Talán a vriksászanát szeretem a legjobban. Nagyon tetszik az, amit szimbolizál: a lábunk a földben gyökerezik, megvan a kapcsolatunk az anyaggal, de a karjaink az ég felé tartanak. Emellett pedig egy nagyon szép, egyensúlyozó ászana, nyugalmat ad az elmének, vagy éppen a nyugtalanságáról árulkodik. 

Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
Természetesen. Az én mumusom a pincsa majurászana. 

Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
Szeretném továbbadni mindazt a tudást, amit kaptam. Megmutatni az embereknek ezt az életmódot, amivel egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetnek. 

A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
A jóga igazából egy életforma, egy élethosszig tartó tanulási folyamat, azt hiszem soha nem lehet a végére érni. Patandzsali által leírt 8 fokú jógarendszer minden területén van még hova fejlődnöm. Szeretném az ászánkat is szebben kivitelezni, de talán főleg a meditáció terén lenne jó fejlődni. 

Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
Legyenek bátrak, és feltétlenül adjanak neki egy esélyt, mert vesztenivalójuk egyáltalán nincs. Ez egy olyan “sorsjegy”, amivel csak nyerni lehet!

Milyen órákat tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?
Csakra Jóga órát tartok, mely egy általam összeállított különleges gyakorlatsor a csakráink harmonizálására. Szerda esténként 18:15 órai kezdettel szeretettel várom az érdeklődőket!