Jógainterjú Modla Angelika jógaoktatóval

2018. 06. 13. | Jógainterjúk

 

Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?
Már kiskoromban kacérkodtam a jóga gondolatával. A TV-ben láttam egy reggeli műsort, ahol jógáztak. Valamiért nagyon megtetszett, de hamar elhessegettem a gondolatot mondván, én úgysem vagyok ilyen hajlékony. Aztán közeledett a nagy döntés ideje, hova menjek továbbtanulni gimnázium után? Sok mindent megnéztünk és végül rátaláltunk a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára. A bemutatkozó videó láttán, szerelem volt első látásra és a nyílt nap ezt az érzést tovább mélyítette bennem. Ennek hatására kezdtem el jógázni még Szolnokon, amit immár 5 éve gyakorlok.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?
Mindig is szerettem a mély filozófiai beszélgetéseket, az eszmecseréket. De végül igazán a Főiskola megtalálásának pillanatában dőlt el az egész. „Én ide akarok jönni és jógát fogok tanulni! Sőt, oktatni fogom és milyen jó lesz!” Természetesen azóta már alakultak, változtak a szándékok, de ettől függetlenül ugyanolyan jó, ahogy akkor elképzeltem.

Kit tekintesz mesterednek?
Magát az életet is mesternek tekintem, sok mindenre megtanít. Bárkitől elfogadom a tudást nemtől, irányzattól függetlenül, ha tudom, hogy hiteles forrásból származik az információ és nem csak beszél a levegőbe. De ha egy konkrét személyre kéne lekorlátoznom, akkor jógaoktatómat, Ranginí Déví Dászít, Képes Andreát nevezném meg. Az évek alatt nagyon kedves barátnőmmé és fontos mentorommá vált. Nagyon sok mindent köszönhetek Neki és rendkívül hálás is vagyok érte.

A jóga mely elemeit gyakorlod?
Igyekszem minél többet. Oktatóként gyakorlom a tudás továbbadását és az ászanákat is. Vegetáriánusként az életem részévé teszem az ahimsa, az erőszaknélküliség elvét. A bhakti jóga is szerepel a napi tevékenységek között, hiszen lehetőséget kaptunk, hogy az otthonunkba meghívhassuk Gaura Nitáit, és murti (szent szobor) formájában szolgálhassuk Őt.

Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
Nem a hétköznapjaimba építem be a jógát, hanem a jógát teszem számomra hétköznapivá, természetessé.

Mit ad neked a jóga?
Életet és célt. Mindig is hajlamos voltam csak sodródni az árral, lesz, ami lesz jelszóval. Most már tudom, hogy a „lesz, ami lesz” nem elég és ha esetleg nem úgy lett, ahogy én akartam, akkor is jó lesz nekem csak később. A jóga segít nekem, hogy megértsem az életet, hogy célt tűzzek ki magam elé és segít abban, hogy megmutatja, hogyan tudom elérni azt a célt.

Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
Mindegyik ászanát szeretem, függetlenül attól, hogy megy, vagy kevésbé megy. Mégis, ha ki kéne emelnem egyet, akkor az a könnyű és tökéletes ülőpozíció lenne. Számomra ez jelképezi az ászanázás tökéletességét. Ahhoz, hogy meg tudd tartani a pózt, nyújtani kell a láb és a csípő körüli izmokat, erősíteni kell a törzs izmait és az ízületeknek is jó állapotban kell lenniük. A testi érzetek megtartása után pedig jöhet az elme lecsendesítése, a meditáció. Ez egy kényelmes ászana lehet, ha az ember már megtanulta annak minden csínnyát-binnytá, épp ezért meditálás közben az ember könnyen bealudhat. Ezt egy csakrászanával nem tudná olyan könnyen megcsinálni az ember.

Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
Van. Általános iskolás korom óta kísért, a gimnáziumban ügyesen ki tudtam kerülni, de ’sajnos’ a főiskolán újra megtalált. Ez pedig a fejenállás, kézenállás és a skorpió. Mindig nagyon rá kell készüljek ezekre az ászanákra, de (most már) nem hagyom magam megfélemlíteni.

Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
Szeretném felkelteni az emberek érdeklődését a jóga és annak filozófiája iránt, mert így le tudják szűrni azt is, hogy mely irányzatok hitelesek. Fontos a tudás, de még fontosabb a valódi tudás.

A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
Minden területén. Amíg az anyagi világban tartózkodom jó bizonyíték arra, hogy még mindig fejlődnöm kell a jógában.

Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
Abban a pillanatban mikor elhatározta, hogy kipróbálja a jógát, jó alaposan nézzen utána, hogy melyik órára szeretne bemenni. Hallottam már olyanokról, hogy bikramra ment be legelőször és az el is vette a kedvét a jógától. A bikram vagy az astanga nem kezdőnek való, legalábbis nem olyan kezdőnek, aki még életében nem jógázott esetleg még csak nem is sportolt. Mindenképp tájékozódjanak az óraválasztás előtt, hogy az ő szintjéhez mérten melyik típusú jógaóra a megfelelő!

Milyen órát tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?
Kedden 15:30-16:30 hatha, szerda 8:00-9:00 senior órát tartok.