Bemutatjuk a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatóit

Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?
Legelőször a párommal mentem el egy jógaórára, ami már négy éve történt. Szerintem nagyon fontos az első benyomás bármivel kapcsolatban. Az oktató a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola növendéke volt, aki már az első találkozás alkalmával nagy hatást gyakorolt rám.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?
A rendszeres gyakorlás és a fejlődés élménye ösztönzött arra, hogy a megszerzett tapasztalatokat és a tudást másoknak is át tudjam adni. A legjobb lehetőségnek a Főiskolát tartottam, mert tudtam, hogy hiteles tanárokkal találkozhatok és a legátfogóbb tudást tőlük szerezhetem meg.

Kit tekintesz mesterednek?
Akitől a legtöbbet tanultam, a Hatha-jóga gyakorlati tanárom Ranginí Déví Dászí, vagyis Képes Andrea. Mindazonáltal a Bhaktin mindenkitől sokat tanulhattam.

A jóga mely elemeit gyakorlod?
A jóga elemei közül a jama és a nijama fontos részét képezik az életem során. Ezek közé tartozik az ahimszá elve, így fontosnak tartom, hogy minden jógaoktató legyen vegetáriánus. Természetesen a fizikai gyakorlások is a napjaim részét képzik; az ászanázás, légzőgyakorlatok, illetve a mantra-meditáció is.

Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
Nagyon egyszerűen. Amióta a Főiskolán vagyok, azóta az egész életem a jógáról szól. Mindazonáltal a párom támogatásának nagyon sokat köszönhetek.

Mit ad neked a jóga?
A jóga számomra erőt ad a mindennapjaimban előforduló nehézségek megoldására. A rendszeres gyakorlásnak köszönhetem a fizikai egészségemet, a nyugodtságot. Teljesen átformálta az egész életem minden területét.

Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
Ez nehéz kérdés, mert nem tudok konkrét választ adni. Mindegyik pózban megkeresem, hogy miképpen tudom javítani és elengedni a benne felmerülő feszültséget.

Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
Természetesen, mindegyik póznak megvan a sajátos nehézsége.

Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
Az embereknek szeretnék minél többet segíteni a jógával, javítani a fizikai és állóképességükön. Szeretném őket ösztönözni a mozgás örömére.

A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
Hűha, minden területén szeretnék fejlődni, hisz egész életünk során tanulunk és fejlődünk. Erről szól az élet és a jóga is.

Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
Azt üzenném nekik, hogy minél hamarabb vegyenek részt egy órán. Próbálják ki, hiszen addig nem tuják megtapasztalni azt a csodát, amit a jóga adhat a testnek és léleknek egyaránt, de természetesen ehhez ők is kellenek.

Milyen órát tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?
Kedden délután 17:00-kor kezdődő Haladó-Hatha jógaórát, ahol előkerülnek a nehezebb ászanák és a hosszabb kitartások.
Vasárnap délután 17:30-kor kezdődő Hatha jógaórát, ami általános teljes testet átmozgató órát jelent.