Fahéjas-gyömbéres sütőtök krémleves nyersen
Az utóbbi években egyre népszerűbbek a különböző ízesítésű sütőtök krémlevesek. Ennek kifejezetten örülök, mert nagyon kedvelem ezt a gyönyörű színű zöldséget, de csakis sütve fogyasztva nem túl változatos gasztronómiai élvezetet jelent. Nekem legjobban mégis a kissé csípős, de ugyanakkor fűszeres fahéjas-gyömbéres íz kombináció lett a nagy kedvencem. Gyorsan elkészül, és a gyömbérnek, valamint a fahéjnak köszönhetően kellemesen átmelegíti a testünket, lelkünket a hideg téli estéken. A karácsonyi asztalon is megállja a helyét, hiszen a benne lévő fűszerek az ünnepek hangulatát idézik.
Hozzávalók:
- 2 kisebb, vagy 1 nagyobb sütőtök felkockázva (tisztán mérve, héja és magok nélkül kb. 75 dkg legyen)
- 3-4 cm-es gyömbér
- 3-4 evőkanál kókuszolaj
- 0,5 liter rizstej/zabtej
- 2-3 evőkanál kukoricadara (az eredeti recept búzadarával ajánlja, de így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják)
- 1 teáskaná méz (el is hagyható, de szerintem jól harmonizál a karamelles ízvilág a levessel)
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 1 teáskanál őrölt gyömbérpor (elhagyható, aki nem szereti a csípős ízét)
- só
- víz
Díszítéshez: Apróra vágott édes gyümölcsök: datolya, banán, tökmagolaj, és pirított tökmag stb…
Elkészítés:
- Előkészítünk minden alapanyagot, azaz a tököt megpucoljuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk. A gyömbért szintén kockára vágjuk, de le is reszelhetjük.
- Felhevítjük a kókuszolajat, rádobjuk az apróra vágott gyömbért, és gyakran kevergetve megpároljuk.
- Utána jöhetnek a tökkockák, amit pici vízzel felöntve, még kb. 5 percig párolunk.
- Majd megszórjuk az őrölt fahéjjal, felöntjük a rizstejjel, és annyi vízzel hogy bőven ellepje a kockákat.
- Miután felforrt, beleszórjuk a kukoricadarát, egy pici sót, a mézet, és fedő alatt a gázt takarékra véve hagyjuk puhára főni (kb. 20-25 perc).
- Az idő elteltével ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a tök-kockák. Amennyiben igen, elzárjuk a gázt, és hagyjuk hűlni egy picit.
- Majd botmixerrel pürésítjük, és a gázra visszahúzva, utolsó simításként még fűszerezhetjük sóval, fahéjjal, gyömbérporral. Ha szükséges, akkor kellő mennyiségű vízzel változtathatunk a sűrűségén.
- Tálalás előtt egy száraz serpenyőben tökmagot pirítunk.
- Tányérokba merjük az ínycsiklandozó levest, és tökmagolajjal, valamint a pirított tökmaggal dúsítjuk a levest.
Nyers cukkinitekercs szezámmagos szósszal
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 1 zsenge karalábé
- 1 kisebb sárgarépa
- pár csepp citromlé
- 1 csokor mentalevél (nem tudtam szerezni, így kihagytam)
- (én még pritaminpaprika csíkokat is tettem bele, ez az eredeti receptben nem szerepel)
- alma és ami még eszedbe jut
A szószhoz:
- 2 narancs kifacsart leve
- 4 kanál szezámmag
- 2 kanál fehér miso
- 1 kanál szójaszósz (elhagyható, helyette használj egy csipet sót)
- 1 kanál frissen facsart citromlé
- 1 csipet erős paprika (chili)
A cukkinikat uborkaszeletelőn hosszában felszeleteljük, majd hármasával egymás mellé fektetjük úgy, hogy legyen egy kis átfedés.
Elkészítjük a tölteléket: a karalábét és a sárgarépát, almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és hozzákeverjük az apróra vágott mentaleveleket. A töltelékből egy kanállal a cukkinilapokra helyezünk, majd feltekerjük. Ha hosszú csíkokra vágtuk a zöldségeket, akkor szépen belehelyezzük a cukkini lapokba.
A szószhoz először a szezámmagot kávédarálón megőröljük, majd a többi hozzávalóval turmixgépben krémesre keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kis vizet még adhatunk hozzá.
A tekercseket tányérra rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és mentalevelekkel díszítjük. A szószt a többi hozzávalóval együtt a tekercsekbe is beletehetjük.
Nyers mákos guba Mannatural módra
Hozzávalók: 1 banán, áztatott mák, kb. 6-7 szem áztatott datolya
Elkészítés: A banánt karikákra vágjuk. Az áztatott datolyát és a mákot egy kis vízzel összeturmixoljuk, hogy sűrű masszát kapjuk, és ez a mákos masszát borítjuk a banánkarikákra. Én a tetejét még megszórtam egy kis mákkal.
Összeállította: Fehér Eszter