Még sohasem jógáztál?
Szeretnéd elkezdeni, de nem tudod, hogy pontosan mire is számíthatsz?
Cikksorozatunkban megmutatjuk, hogy mit jelent a jóga, mi a célja, hogyan és mit gyakorolj.
Az 5. részben a stressz kezeléséről lesz szó.

Az ellazulás fontossága, a stressz kezelése jógával

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét. -wikipedia

Nagyon sok esemény okozhat a szervezetben stresszt, lényegében minden tevékenység egyfajta reakciót vált ki az elméből és utasítja a megfelelő izmokat az összehúzódásra. Azaz nem élhetünk stressz nélkül, sőt szükségünk van rá az életben maradáshoz.

A körülöttünk lévő folyamatos ingerek (tv, munkahelyi körülmények, alkohol, hangos zene, stb.) állandó feszültségben tartják a testet és az elmét, hogyha ezen tudatosan nem dolgozunk.

A felgyülemlett stressz komoly hatással lehet a szervezetünkre és sok betegség kialakulásában szerepet játszik.

Hirtelen előállt stresszhelyzetben rendszerint ezek közül legalább kettő egyszerre figyelhető meg:

Ijedtség, rémület

Szomorúság, izgatottság

Étvágytalanság

Immunrendszer gátlása

Fokozott anyagcsere és a test zsírkészletének használata

Hosszabb ideig fennálló tartós stressz hatására kialakulhat:

Tartósan rossz közérzet

Szorongás

Pánikrohamok, esetleg pánikbetegség

Depresszió, ingerlékenység

Soványság, elhízás

Csökkent ellenálló képesség

Menstruáció megszűnése

Hajhullás

• Magas vérnyomás

• Gyomorfekély

• Gerincsérv

A test és az elme egészségesen és frissen tartásához a feszült és az ellazított állapot egyensúlyára van szükség. Három területen is tudjuk segíteni a teljes ellazulást, amik természetesen hatással vannak egymásra, és mindhárom egyaránt fontos!

A testi ellazulás

A test edzése fontos a jó közérzet és az egészség fenntartásában, viszont az állandóan megfeszített izmok nem teszik lehetővé a regenerálódását a sejteknek és egy idő után az izmok “elfelejtenek” ellazulni. Így pihenésnél is feszült állapotban lesznek, ami rengeteg energiát fogyaszt el feleslegesen.

A jóga ászanákkal aktiváljuk az izmokat, ugyanakkor megtanuljuk tudatosan el is lazítani. Hogyha egy feszült állapot után megfelelően ellazítjuk az izmokat, sokkal eredményesebbek leszünk a test fiatalon tartásában. Az ellazult izmok éjszaka, a mélyalvás alkalmával hatékonyabban tudnak regenerálódni. Ezért van az, hogy akik rendszeresen gyakorolják a jógát, azoknak általában kevesebb alvásra van szükségük és a mindennapokban kipihentebbek, fiatalosabbak.

Mentális ellazulás

A mindennapi életben tapasztalhattuk, hogy a szellemi munka sokszor fárasztóbb a fizikai aktivításnál. Amikor a külső ingerek folyamatosan hatással vannak az elménkre, állandó gondolkodásra sarkal, ami rengeteg energiát emészt fel, és hamar túlterheltté, kimerülté válunk. A szellemi kifáradás nagyon hamar felemészti a fizikai tartalékokat és hosszú távon testi tüneteket okoz.

Ezért fontos, hogy amikor szellemi fáradságot érzünk, álljunk meg egy kicsit, és nyugtassuk meg az elménket. Egy csöndes környezetben figyeljünk magunkra és a légzésünkre. A jógikus légzőgyakorlatok, pránajámák, hatékonyan segítenek megnyugtatni, lecsendesíteni az elmét. Ahogy az elme megpihen, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak leszünk.

Spirituális ellazulás

Amíg a testünkkel azonosítjuk magunkat, mindig jelen lesz bennünk a feszültség, a jövő miatti aggódás. A magasabb rendű gondviselésre hangolódva, megtapasztalhatjuk a feltétlen szeretet és a boldogság érzését, ami a belsőnkből fakad.

A jóga, ennek a belső ráhangolódásnak a megérzésében segít bennünket a meditációs gyakorlatokkal.

Feszültségek oldása a jóga különböző összetevőivel:

Testgyakorlás, ászanák: Ezek a statikus testhelyzetek segítenek az elme összpontosításában, ezáltal az ember befelé irányítja tudatát, így nyugtató hatásúak. Ászana gyakorlások célja a megfeszült és az ellazult állapot közötti aktív testhelyzet megtapasztalása, amikor szabadon áramolhat az energia. Fontos, hogy az aktív pozíciót kövesse egy ellazult pozíció, hogy a gyakorlatok ki tudják fejteni áldásos hatásukat.

Légzés, pránajáma: Az egyenletes jógalégzés segít az elme megnyugtatásában, a negatív érzelmek elengedésében. A megfelelő légzés ellazít és feltölt energiával (pránával), kiegyensúlyozottabbá, és jókedvűbbé tesz.

Relaxáció: Az egyetlen módszer, amelyben az ember tudatosan szabadul meg a felgyülemlett feszültségektől. A testnek adott mentális parancsok ellazítják az izmokat, a tudatos spontán légzés segít beindítani az energia áramlását. A rendszeresen, naponta végzett relaxáció megszabadít minden testi és elmebeli feszültségtől, tudatosabbá, összeszedettebbé teszi az embert.

Táplálkozás: A jóság minőségében lévő ételek megnyugtatják az elmét. A nyugodt és rendszeres, a testtípusunknak megfelelő étkezés javítja az emésztést, az elfogyasztott ételek leghatékonyabb feldolgozását, ami energikusabbá teszi a testet és minimalizálja a stresszt.

Meditáció: Megszünteti az elme ingadozását és a magasabb rendű célok felé irányítja a figyelmet.

A stressz az életünk része, de megfelelő gyakorlatokkal és pozitív gondolkodással hatékonyan tudjuk kezelni és el tudjuk kerülni a káros hatásait. Amikor az életünk során egy negatív élmény ér, legyünk tudatában, hogy ez az esemény a sors elrendezése és segíti az utunkat. Álljunk hozzá pozitív módon. Ha így cselekszünk akkor szívünkben nem ébrednek negatív érzelmek, így a bennünk ébredő feszültségek is minimálisra csökkennek.

 

Írta: Somogyi György, a Bhaktivedanta Jógastúdió Blaha jógaoktatója

Forrás:
Hatha-Yoga gyakorlatok, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014
Jóga, az elme és a test harmóniája, Sivananda Jógaközpon, 2013
Jóga tiszta forrásból, Dr. Tóth-Soma László, Gaura Krisna Dász, 2008
Ászana, Pránajáma, Mudrá, Bandha, Swami Satyananda Saraswati, 2006