Oldal kiválasztása

Lazítani, próbálj meg lazítani… (1. rész)

2018. 09. 24. | Gyakorlás

 

A jóga Vjásza szerint szamádi, a saját, igaz természetünkre való rátalálás és Istennel való elmélyült kapcsolat. Ennek elérésére az ősi szentírások szerint az astanga jóga 8 lépcsőfoka vezethet:

Jámák, nijámák, ászanák, pránajámák, prátjahára, dhárána, dhánya és szamádi.

Ezen lépcsők: erkölcsi morál rendszer, ami segíti hogyan viszonyuljak magamhoz, majd másokhoz, hogyan tudok stabilan jelen lenni a helyemen, hogyan tudom a pránát irányítani, hogyan tudom az érzékeimet szabályozni, hogyan tudok koncentrálni, hogyan élvezhetem a kapcsolatot az Önvalómmal. S ha ezt elsajátítottam, akkor megnyílik a szamádi.

De hol van a relaxáció köztük?

Véleményem szerint a relaxáció végzése rögtön az első lépcsőfok első jámájában az ahimsában, a nem ártásban. Úgy élni, hogy aktív tevékenységet ellazult, megemésztő és feldolgozó fázis követhessen.

Magát a kifejezést a 19. század ipari környezete hívta életre a stressz, -ami egy túlfeszített állapotot jelöl- kapcsán. A relaxáció a gúzsoktól, a kötöttségektől való megszabadulást jelenti.

Milyen kötöttségeink lehetnek ma?

A mai kor emberére legnagyobb kihívást a túl sok információ befogadása, az állandó megfelelés és cselekvés kényszere jelenti.

Hol vannak a hajdani ődöngők– kérdezi Milán Kundera- eltűntek volna azok a semmittevők, akik csak nézegetik a Jóisten ablakait?

A semmittevés tétlenséggé frusztrálódott, értéktelen, haszontalan minőséggé vált. No persze, a semmittevés mennyisége fontos: 8 óra munka- 8 óra pihenés- 8 óra szórakozás (amibe a tanulás is bőven belefér).

Amikor már reggel alarm üzemmódra ébredünk, mi az első benyomásunk a napról? RIADÓ!! ÉBRESZTŐ, FÖL!

Aztán pedig a test riadókészültségben várja a cselekvőrendszer mozgását, a keletkezett készenlét levezetését. Ha ez nem történik meg, sőt, hozzáadódik a hírek által keltett újabb alarm-riadó, a test és elme feszültsége nőttön nő. A cselekvőrendszer mozgással tudja kiventillálni ezt a feszültséget.

Ha ehelyett ülünk, akkor a feszültség a testben reked.

Ez az életmód teszi szükségessé a tudatos test és elme lazítást, hogy képessé váljon a rendszerünk megemészteni a befogadott minőségeket, és elengedni vagy elraktározni a memóriabankba azt, ami jelenleg emészthetetlen (de máskor még jól jöhet).

Így a betegségek jó része tudatos lazítással (jámák és nijámák alkalmazásával), a személyiség szerkezetén való munkálkodással (önvaló megismerésével) elkerülhető vagy akár gyógyítható.

Egy próbát (ami kb. 2 hónapnyi, napi szintű gyakorlással érezhető) megér, nem?

Dr. Indu Arora szerint minden betegség a stresszre vezethető vissza. Persze, a jó stresszre szükség van, ami inspirál. De a rossz stresszt fel kell oldani, mint cukrot a teában. Hogy mi jó és mi nem? Nézd meg:

Dr Bagdy Emőke: Talpon maradni a stresszes időkben c. youtube-on található videójában több kiváló ötletet ad a relaxáció és jó stressz megélésére.

írta: Kornhoffer Tünde, himalájai jógatanár, jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.hu