Melyik pózt végezd minden nap?

2017. 06. 07. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

Jógaoktatók osztják meg tapasztalatukat.
 Képes AndreaKépes Andrea – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):

Szívből ajánlom reggelre a Napüdvözlet, estére pedig a Holdüdvözlet gyakorlatsorát. Ezek mondhatók univerzálisnak, de előfordul, hogy a test állapota miatt szükséges a sorozatban egy kis módosítást végrehajtani, ebben kérjük jógaoktató útmutatását.  Ezeken kívül a gyakorlás azon meghatározói, hogy erősíteni vagy nyújtani szeretnénk, milyen hosszan tudunk gyakorolni és mikor, változók lehetnek. Sokszor a többszöri, rövidebb ideig tartó (akár 15-20 perces) ászanázás a praktikusabb. Szerencsére a jogapont.hu-n erre az esetre is van szuper gyakorlatsor. A magam részéről a rendszerességet és a tudatosságot szeretném hangsúlyozni: melegítsük be a testet, készüljünk fel a gyakorlatokra, szánjunk időt a levezetésre, nyújtásra is.

 Miszlik Melinda– Hatha jóga oktató, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója:
Talán nem is az a lényeg, hogy mit végzünk, hanem hogy rendszeresen végezzünk valamit. Egy új szokást a legnehezebb kialakítani. Rábírni magunkat, az elménket arra, hogy változtasson a megszokott, nem építő jellegű berögződésein. Véleményem szerint éppen ezért a törekvésünk a rendszeresség elérésére kell, hogy irányuljon. Nem vagyok túl nagy híve annak, hogy kezdő szinten mindennap kipréseljünk magunkból olyan gyakorlatokat, amik nem esnek jól. Természetesen haladóbb szinteken már más a helyzet: kezdhetjük a napot napüdvözlettel, vagy egy másik, teljes testet átmozgató gyakorlatsorral. Lehetnek keményebb napok, lehetnek lazábbak, de naponta legyen „ÉN-időnk”. Amikor csak önmagunk vagyunk, befelé figyelünk és törekszünk a harmóniára. Gyakorolhatunk ászanákat, gyengébb napjainkon végezhetünk légzőgyakorlatokat, vagy meditálhatunk egy mantrán. A lényeg, hogy mindennap tegyünk meg egy apró lépést elménk szabályozottságának elérésére, mert ahogy Krsna mondja a Bhagavad-gítában „az elme a legjobb barátja lesz annak, aki legyőzi őt, ám annak, aki nem képes felülkerekedni rajta, a legnagyobb ellenségévé válik.”

 Kornhoffer Tünde 
– Anaya női jógaoktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu)
 
Bő évtizednyi tapasztalattal a hátam mögött, dolgozó nőként, négy gyermekes édesanyaként és boldog feleségként a realitás talaján mozogva a válasz: a savászana. Nincs nap, hogy ne gyakorolnám. Összekötöm a relaxációs, és meditációs gyakorlatommal, így mindennel együtt 30 perc naponta az erőnlétem titka. Amikor kicsik voltak a gyerekek és a legváratlanabb időben és helyen lesből ugrottak rám és a jóga matracomra, akkor biztonsági okokból a sasankászana volt a napi kedvenc ászanám. Amikor oktatóimnak a savászanát adom fel napi gyakorlatnak, azt hiszik viccelek. Elkezdik gyakorolni, és rájönnek, hogy ez nem vicc. Amit ez az ászana a ma emberének adni tud, az minden elképzelést felülmúl. Egyhetes próbát javasolok kezdetben, napi 10 percet pittáknak és vataknak, kapháknak makarászanát. Szvámi Véda azt tanácsolta, hogy ha semmi más nem adatik meg, csak tartsuk lazán a homlokunk közepét.
 
 Vértessy Flóra – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):
 
Ha csak kevés időnk van gyakorolni, de szeretnénk tenni valamit egészségünkért, akkor a Napüdvözlet gyakorlatsort javaslom. Naponta 5-10 percben, ezzel a gyakorlatsorral úgy mozgathatjuk át magunkat, hogy megnyújtjuk vele fő izomcsoportjainkat, energikusságot, erősséget nyerve.
Kiváló segítség lehet a kimerült, fáradt elmének is vizsgaidőszakban, vagy amikor határidős munkákat kell teljesítenünk. Jól alkalmazható bemelegítésnek is, és ahogy haladunk a körökkel, lehet egyre mélyíteni az ászanákat, és nyújtani a kitartás hosszát. Arra az esetre, ha kevés idő vagy hely áll rendelkezésre, irodában vagyunk, akkor az Adho-mukha-svanászana (kilégzés) és az Urdva-mukha-svanászana (belégzés) váltogatását javaslom légzésszinkronnal. (Felfele néző- és lefele néző kutyapóz). Ez a két ászana felfrissíti gerincünket, és aktívan nyújtja a törzs, a láb és a kar izmait.