Ájurvédikus bőrápolási tanácsok Hosszúné Marku Alexandrától

Hosszúné Marku Alexandra (Csandra Déví Dászí) a somogyvámosi Krisna-völgy ökofalu közösség tagja, aki háztartását ökológia alapokon vezeti. Saját és közössége kutatási eredményeit, tapasztalatait tanfolyamokon osztja meg, emellett rendszeresen lehet vele találkozni a nyaranta megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsúban is. Első, a Jógapont magazin olvasói számára készült írása az ájurvédikus bőrápolásról ad kiváló összefoglalót.
 

Az ájurvédából, az élet tudományából nem hiányozhat a bőrápolás, a bőr gyógyításának a tudománya sem.

Az otthoni bőrápoláshoz nagy segítséget nyújt, ha ismerjük az ájurvéda dósákra (energia rendező erők) vonatkozó alapelveit, ami alapján be tudjuk sorolni mind a bőrtípusunkat, mind az általunk használt alapanyagokat a 3 dósa valamelyikébe. (Ha biztosra akarunk menni, kérjük ki ájurvédikus szakember véleményét.)
Az ájurvéda 3 fő dósát ismer (váta, pitta, kapha) illetve ezek változatait (váta/pitta, váta/kapha, pitta/kapha valamint a mindhármat egyszerre tartalmazó ún. tridósát), melyek ismerete a bőrtípusok beazonosítását tekintve is alapvető fontosságú.
 
A dósákra jellemző tulajdonságok, általános jellemzők a következők:

 
Dósák jellemzői
Váta Pitta Kapha
száraz
könnyű
hideg
szeles
finom
izgága
enyhén olajos
éles
meleg
könnyű
szúrós szagú
mozgékony
folyékony
nedves
hideg
nehéz
tompa
ragacsos
kemény
szilárd
 

Bőrtípusok az ájuvéda elvei alapján

A bőr, ahogyan az előbb is utaltunk rá, besorolható valamelyik dósába, így bőrünk szakszerű ápolásához fontos ismerni annak jellemzőit. A dósák ismerete a következő segítséget nyújtja ehhez:
 
A bőrtípus meghatározása:

 
  Váta bőr Pitta bőr Kapha bőr
Bőr Normál/száraz, kissé érdes felületű. Kombinált bőr: olajos a T zónában és szárazabb az arccsontoknál, valószínűleg kissé nedves vagy olajos érintésnél. Nedves vagy olajos érintéskor, megfelelő tónusú, szivacsos vagy vastag.
Bőrszín Vékony, áttetsző, az erek kissé átlátszanak. Fakó, barnás esetleg hamuszürke színű. Meleg, lágy, erőteljes színnel, vöröses, pirospozsgás, könnyen kipirul. Hideg, puha, fehér, sápadt.
Pórusok Kicsik. Kicsik, nagyobb pólusok a T zónában. Tág pórusú.
Érzékenység Időjárás változásra, hajlam a szárazságra és a repedezettségre. Könnyen leég a napon, könnyen zúzódik és hajlamos a szeplőkre, anyajegyekre, hajszálerekre. Érzékeny a kemikáliákra, hajlamos a mitesszerekre és a verejtékezésre. A szennyeződések könnyen megtapadnak rajta. Olajat tartalmaz, hajlam a grízekre, eltömődött pórusokra.
Öregedés Elveszti a rugalmasságát, megereszkedésre és ráncosodásra, esetleg megnyúlásra hajlamos. Egyre érzékenyebb lesz a kor előrehaladtával és hajlamos a gyulladásokra. Az idő múlásával hajlamos minimális ráncosodásra.
Egyensúly-talanság Szárazság és berepedezés (száj és bőr). Ráncok és fekete karikák a szem körül. Narancsbőr és megnyúlt bőr a fenék és comb körül. Hámlik a bőr a lábon, lábujj körömnél, bőrkeményedés, tyúkszem. Túlzott felhevülés, gyulladás, akné, rosacea, hiper pigmentáció, sebek, gombás fertőzések, könnyen sebesedik. Puffadtság, víz visszatartás, tág pórusok, grízek, szempuffadás, zsírgöbök a testen, nyirkos kéz, túlzott olaj és izzadás.

 
A megfelelő táplálkozáson túl (a testtípusnak megfelelő étrend mellett) fontos a környezeti hatások kivédése (pl. időjárásnak, évszaknak megfelelő bőrápolás) és a bőrápoló anyagok dósákhoz való viszonya.
A környezeti hatásokat tekintve, ha az időjárás például hideg, száraz, szeles, az a váta dósát fogja erősíteni. Ha hideg, de nyirkos, akkor a kapha dósa kerül túlsúlyba. Ha pedig meleg, akkor az a pitta dósát izgatja. Télen is lehet pitta időjárás, amikor csípős-fagyos az idő, de nem szeles, az a pittát fokozza.
 

  Váta Pitta Kapha
Évszak ősz/tél kezdete nyár/ősz eleje tél vége/tavasz
Időjárás szeles, hideg forró/csípős hideg, nedves

 
Az alapanyagok dósa besorolásának és saját bőrtípusunknak az ismeretében könnyen összeállíthatunk magunknak egy teljeskörű bőrápoló programot, masszázst, radírozást, tisztítást, tápláló pakolást és hidratálást is beleértve.
 

Bőrtípusnak megfelelő alapanyagok
 
A masszázsnál, krémezésnél érdemes figyelembe venni, hogy a váta bőrt olajozni, táplálni, melegíteni és nedvesíteni kell. A pitta bőrnek hűtésre, nyugtatásra van szüksége; a kapha bőrnek pedig nincs szüksége különösebben olajozásra (könnyű olajak használata), vagy hidratálásra, azonban jót tesz neki a vérkeringés fokozása, a melegítés.
 
Bőrünk tisztítására, lemosására jól alkalmazhatóak a bőr típusának megfelelő különféle gyógyteák, tejek, illetve virágvizek.
 
Ezen elvek alapján a következő alapanyagok alkalmazhatóak jól a különböző bőrtípusoknál (a teljesség igénye nélkül):
 

  Váta Pitta Kapha
Bázisolajak szezámolaj
(mandulaolaj, olívaolaj)
ghí, kókuszolaj (napraforgó, olíva) mustárolaj
(lenmagolaj, szezámolaj, napraforgó)
Illóolajak meleg, élénkítő illatok (pézsma, kámfor, fahéj) kombinálva a nyugtató, tápláló, földelő illatokkal (jázmin, rózsa, szantál) általában a virágillatok (hűtők), pl. jázmin, rózsa, lonc, ibolya, gardénia, írisz, lótusz könnyű, meleg, élénkítő illatok, pl. fenyő, zsálya, cédrus, mirha, kámfor, pézsma, pacsuli, fahéj
Gyógynövények édeskömény, gyömbér aloé gél, hibiszkusz, menta, koriander, gyermekláncfű gyömbér, kurkuma
Egyéb anyagok rózsavíz, tejszín virágvizek méz, joghurt

 

Jó kísérletezést, kalandozást kívánok az otthoni ájurvédikus szépségápolásban! :)
 
 
 
Szerző: Hosszúné Marku Alexandra (Csandra Déví Dászí)
 
Kép: curejoy.com

 
Források:
Dr. Frawley: Ájurvédikus gyógyítás, teljes körű kalauz
Reenita Malhotra Hora: Forever Young
Maharishi Ayurveda: Téli bőrápolás