Régi adósságot törlesztek: ismerőseim közül többen is kérték a szórt rétes receptjét. A napokban sütöttem megint, így előkerült a kis papíros a receptes fecniket rejtő ládikámból. Ki is tűztem a konyhaszekrényre és most lett érkezésem, hogy megosszam Veletek!
Íme:
– 3 dl liszt
– 2 dl porcukor (de én kristályt szoktam használni:-)
– fél csomag sütőpor
– 10 dkg vaj
Összekeverem az első három hozzávalót, majd belemorzsolom a puha vajat. Kivajazok egy közepes tepsit, megszórom zsemlemorzsával és a tészta felét egyenletesen rászórom.
A túrós töltelékhez az alábbiak szükségesek:
– fél kg túró
– cukor ízlés szerint (én kb. 4 evőkanállal teszek bele)
– citromhéj
– mazsola,
A tölteléket ráöntöm, a tésztára, majd megszórom a maradék tésztával.
Készítek még egy “öntetet” is, amivel meglocsolom a rakást – ezt a műveletet nem szabad kihagyni, különben nem áll össze a rétes.
– 3 dl tej
– 2 evőkanál tejföl
– 2 evőkanál joghurt (persze volt, hogy csak egyik tejtermék volt itthon, akkor abból tettem dupla adagot)
– 1 csomag vaníliás cukor.
Amint összerakom rétest, előmelegített sütőbe teszem és lassú tűzön aranybarnára sütöm. Nem lesz egyenletes a sütemény színe!
Jó sütkérezést!
Szerző: Manodhara
Manodhara konyhája