Érthető módon ellentmondásos reakciókat váltott ki a National Geographic fényképészének videója, amelyen egy jegesmedve utolsó óráiból láthatunk pillanatokat.

A jégmezőkre teremtett állat a klímaváltozás miatt lefogyva, a szárazföldre kényszerülve keresett élelmet, halászok kukájában is turkálva – mindhiába. Vajon nem lehetett volna segíteni rajta?

A fotós és munkatársa szerint nem – hiszen nem volt náluk egy ekkora állat számára elegendő élelem, továbbá a jog is tiltja Kanadában a jegesmedvék etetését. A videó révén viszont legalább újra fel tudták hívni a figyelmet a globális felmelegedés következményeire.

Ahogy tudjuk, a klímaváltozással kapcsolatban két nagy tábor vitatkozik évek óta. Az egyik szerint az ember ipari tevékenysége – az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése – okozza a légkör globális szintű változásait. A másik csoport véleménye szerint viszont az időszakos felmelegedés a kozmikus változások természetes velejárója, az emberi tevékenységnek ehhez semmi köze.

A vita hevében egy fontos dologról sokan megfeledkeznek. A felmelegedésről talán nem tudjuk eldönteni, hogy mi okozzuk, vagy nem. Egy sor problémát viszont kétségbe vonhatatlanul a „civilizált” ember ésszerűtlen viselkedése idéz elő: például az egyenlőtlen élelmiszerelosztásból fakadó éhezést, a levegő, a vizek és a földek szennyezését, a földön és a tengerekben halmozódó szeméthegyeket, a „gazdasági állatokkal” szembeni kegyetlenséget (a vágóhidakat) vagy a háborúkat. Azzal tehát, hogy legyintünk, hogy „szerintem nem mi okozzuk a felmelegedést”, nem háríthatjuk el magunktól az élővilág, a Föld és az embertársaink iránti felelősséget.

Kedves Olvasó! Mit teszel te a Föld állapotáért? Szelektíven gyűjtöd a hulladékot? Mértékletes életet élsz, nem dőlsz be a fogyasztói kultúra propagandájának? Nem pazarolsz? Vegetáriánus vagy, mert tudod, hogy ezzel nem csak az állatokon segítesz, hanem az emberi éhezés visszaszorítását is szolgálod? Megújuló energiaforrásokat (is) használsz? Biciklit használsz autó helyett, amikor csak lehet? Bármelyiket is teszed, köszönjük neked.

Az ősi indiai védikus irodalom szerint egy olyan világban élünk, amelyet egy legfelsőbb, jóakaratú lény rendezett be a számunkra. Ha megfelelő módon élünk, akkor mindenkinek, mindenből jut éppen elég. Ha viszont szeszélyesek és mohók vagyunk, akkor felborul a minden élőt egybetartó érzékeny egyensúly, és találkoznunk kell önfejű cselekedeteink szomorú következményeivel.

A védikus szemlélet szerint vagy közvetve, vagy közvetlenül, de mi emberek vagyunk felelősek minden nehézségért, amely a Föld bolygót és annak lakóit sújtja. Ha tiszteletben tartanánk és követnénk a természet isteni törvényeit, akkor megtapasztalnánk azt a harmóniát, ami a teremtett világot eredendően jellemezte. Ha így tennénk, akkor a jegesmedve-apókák is újra otthonukban, a jégmezőkön, egy hosszú és elégedett élet után, természetes módon hunynák örök álomra a szemüket.

———————————————————

Itt olvashatod el a haldokló jegesmedvéről szóló cikket, és nézheted meg a róla készült, megrázó videót:

Haldokló jegesmedve a globális éghajlatváltozás szimbóluma

Itt pedig egy környezetvédelemre bátorító kis videót láthatsz:

Változtassuk meg a Föld jövőjét

Írta:

Dr. Tasi István

Ísvara Krisna Dásza