A tradicionális nő, a modern nő és a jóga

2024. 03. 08. | Az én jógám

Szerző: Jógapont
 

Először is szeretném, ha tudnád, nekem is női testem és elmém van. Pontosan tudom, hogy mennyire nehéz ebben az őrült világban helytállni, és egyáltalán létezni. Mindemellett a cikk elején szó lesz arról, hogy milyen az ideális, vagy inkább a tradicionális nő modell a védikus szentírások alapján. Hiszen ahogy például a jógafolyamatokról is írnak a szentírások, úgy minden másról, és többek között arról is, hogy milyen az ideális nő. E téma azt hiszem igazán méltó a mai naphoz.

Azonban arra szeretnélek kérni, hogy amikor olvasod, ne hasonlítsd magad ehhez az ideálhoz. Könnyen belecsúszik az ember, de kérlek ne tedd! Csak arra gondoltam, hogy talán ebben a rohanó világban jól eshet egy pillanatra megállni és elgondolkodni azon, hogy mik a valódi értékek, mennyivel tisztább, egyszerűbb, szeretetteljesebb módon is lehente élnünk. Nem, úgy már nem, mint ami az ideális vagy tradicionális nő. Ezt visszaállítani a jelenlegi helyzetből természetesen már nem lehet. De talán elgondolkoztathat, és inspirálhat bizonyos értékeket jobban előtérbe helyezni az életünkben.

A cikk aztán azzal folytatódik, hogy egy nő számára a mai, modern világ adta lehetőségeknek mik az előnyei, hátrányai és nehézségei, majd bemutatja hogyan segíthet az ősi jóga a XXI. század mindennapjaiban is.

Bár nem tudunk tradicionális nők lenni, de nem is kell. És nem tudjuk a jógát férfi testben a Himalája barlangjaiban elvonultan gyakorolni amíg fel nem szabadulunk, de nem is kell. Viszont talán úgy tudunk fejlődni és jobbakká válni, ha látunk, hallunk, olvasunk valami inspirálót…

Milyen az ideális nő?

Tradicionális nő modell a Srímad-Bhágavatam (védikus szentírások esszenciája) alapján

„Szolgálja a férjét, mindig szeretettel bánik vele, ugyanilyen szeretettel bánik a férj rokonaival és barátaival is, valamint betartja a férj fogadalmait-, ezt a négy elvet kell követnie egy erényes asszonynak. Egy erényes nő öltözzön szépen, és férje örömére ékesítse magát arany ékszerekkel. Viseljen mindig tiszta és vonzó ruhát, söpörje ki, és takarítsa ki a házat vízzel és más folyadékokkal, hogy az egész ház mindig ragyogóan tiszta legyen. Gyűjtse össze mindazt, ami a háztartáshoz szükséges, tegye a házat illatossá füstölőkkel és virágokkal, és mindig legyen kész teljesíteni férje kívánságait.

Legyen szerény, igazmondó, uralkodjon az érzékein, kedves szavakkal szóljon – így szolgálja férjét egy erényes asszony nagy szeretettel, az időnek és a körülményeknek megfelelően. Egy erkölcsös asszony ne legyen kapzsi, hanem legyen elégedett minden körülmények között. Vezesse nagyon ügyesen a háztartást, és ismerje jól a vallásos elveket. Beszéljen kedvesen, legyen igazmondó, legyen nagyon gondos, valamint kívül belül mindig legyen tiszta. Így kell egy erényes asszonynak szeretettel szolgálnia a férjét, aki nem bűnös.”

„Ha a nőket nem tanítják meg arra, hogy erényesek és hűségesek legyenek a férjükhöz, akkor nem lesz béke és jólét a társadalomban. Ez valójában azt jelenti, hogy a nőknek is fel kell emelkednie a tudatlanság és szenvedély minőségéből a jóságba.”

Ezek a legfontosabb irányelvek, melyeket a védikus szentírások javasolnak egy lelki tudatos asszony számára.


Fotó: pinterest

Összegezve tehát, az ideális nő egy összetett, komplex szerepkörben létezik. Legfontosabb tulajdonságait tekintve, mindig szeretettel közelít férjéhez és egész családjához, erényes, vezeti a háztartást, szerény, igazmondó, elégedett, vallásos, tiszta és hűséges.

Mélyebb értelemben az Úr teremtő energiája, mely szószerinti fordításban „irányítás alatt álló” – t jelent, s mint ilyen, sosem független. Vagyis függ a férfin abban az értelemben, hogy nőként az önmegvalósítás folyamatát legtökéletesebben a férj oldalán, családon belül tudja gyakorolni. Ez a biztonságos közeg nagyon fontos számára ahhoz, hogy nőiségét megélje és lelki tudását folyamatosan gyarapítsa.

A modern nő fogalma

A legszembetűnőbb különbség, hogy a modern nő dolgozik.

Egzisztenciálisan is teljes értékű tagja a családnak, kiveszi részét a közös teherviselésből. Az új életmód következménye, hogy anyagilag nem, vagy csak részben szorul a férj segítségére, és munkahelyén keresztül korlátlanul érintkezik idegen férfiakkal. Mivel vállalt szerepe lényegesen összetettebb, a férjjel szemben támasztott elvárások is magasabbak. Így kellő tudatosság hiányában a férfi elveszítheti vezető szerepét, és azt részben- vagy teljesen átengedheti a nőnek.

Természetesen vannak kapcsolatok és kivételes élethelyzetek, ahol a felcserélt szerepek nem okoznak problémát a házasságon belül, de ehhez nagyon intelligensen és szenzitíven kell kezelni a kialakult helyzetet mindkét fél részéről.

Tradicionálisan a férfi a családfő, a feleség és a gyermekek guruja. De az új életmód következménye, hogy a nő is felvállalhatja a guru szerepét, ha szükséges.

A modern életforma előnyei és hátrányai

Napjainkban a modern társadalom számos előnyét élvezzük, és használjuk. Ezen előnyök megkönnyítik a nők társadalmi integrációját. Ma a nő szabadon tanulhat, dolgozhat, és a nyugati országokban ugyanazon jogok illetik meg, mint egy férfit. Felmerül azonban a kérdés, hogy ez a szabadság áldás vagy átok? Bizonyos női szerepek a társadalmi integráció következtében megváltoztak, módosultak. Ez a változás pedig hatással van a férfi-női szerepekre, és ennek következtében átértékelődik a házasság intézménye.

A házasságok felbomlása pedig, a társadalom első alapegységét, a családot, és ezzel az egész társadalmat gyengíti.


Image by peoplecreations on Freepik

Női-férfi szerepek felcserélődése

A női-férfi szerepek fellazultak, és részint felcserélődtek. Az ember kapcsolatai, önmagáról és a dolgok természetéről szerzett tudása pedig felületessé vált. A legtöbb házasság közös lelki cél, hajtóerő és motiváció hiányában meggyengült, a kialakult konfliktus pedig magában hordozza a válás lehetőségét.

A kérdés az, hogy mit tehet a nő? Hogyan szerezhet tudást önmagáról, és a dolgok természetéről?

A védikus időkben a családfőre a család többi tagja tanítómesterként tekintett. A férj kapcsolatot tartott gurujával, akinek tanácsát mindenben kikérte. Így a férj lelki tanulmányain keresztül felesége és gyermekei is részesültek a tudásban.

De a férfi ma már nem fordul mesterhez életvezetési tanácsokért, így nincs mit hazavinnie családja számára, és lelki vezetés hiányában saját szerepéről, és kötelezettségeiről sem tudatos. Mit is jelent ez?
A férfi ki van szolgáltatva az érzékkielégítő fogyasztói társadalomnak, legfontosabb feladatát pedig, családja fenntartását, és védelmezését, nem- vagy nem teljesen tudja ellátni az asszony segítsége nélkül.

A modern életvezetés egyik legfőbb hiányossága tehát, hogy a férfi nem gyarapítja lelki tudását, így nincs tisztában saját természetével, szerepével, kötelezettségeivel. Mivel a férfi kiesett vezető szerepéből, az egyensúly felborult, a nő pedig erre reagál.

Hogyan segíthet a jóga?

Ahhoz, hogy egy nő (vagy férfi) közelebb kerülhessen eredeti szerepének betöltéséhez, hogy mélyebben megismerhesse önmagát, és ezáltal mindenfajta emberi kapcsolata is harmónikusabbá válhasson, az egyik lehetőség, amit kipróbálhat az a jóga gyakorlása.

A jóga egy eszköz, amely az anyagi célokat lelki természetűvé változtatja. A test rugalmas, feszes, hajlékony, erős, stabil, állóképes, egyensúlyban lesz. Az elme csendesedik, nyugalmassá, szabályozottá, fegyelmezetté válik. Ez nagyon fontos. A szabályozott elme a legjobb barátunkká, szövetségesünké válik, de a zabolátlan elme lesz a legnagyobb ellenségünk. Az érzelmekkel sincs ez másként. Kevésbé csaponganak, kiegyensúlyozottá, túlzásoktól mentessé válnak.

Tehát amikor jógázunk, az összes szervrendszer, légzés által az elme, és ha az elme elcsendesedik, csitulnak az érzelmek is. A jóga nem sport, inkább gyakorló filozófia, amely bár a fizikai testen keresztül dolgozik, alázatos, kitartó munka segítségével egyre mélyebb megtapasztalásokra ad lehetőséget. A jóga gyakorlása tisztulási folyamatot indít el. Tisztulnak az érzelmek, gondolatok, a beszéd, a táplálkozás, szokások, kapcsolatok, élettér végül az egész világ körülöttünk.


Fotó: Mikhail Nilov

A tisztán látás-hallás-érzés képessége nem megfoghatatlan spiritizmus, hanem létező, a hétköznapi életvezetést nagyban megkönnyítő, fejleszthető készség. Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni valós igényeinket, céljainkat, tisztán kell tudnunk tekinteni önmagunkra, és a minket körülvevő világra is.

A jóga azért kitűnő társ az önmegismerés útján, mert ezt a tisztulási folyamatot szelíden, fokozatosan segíti, a számunkra megfelelő módon és intenzitással támogatja a belső munkát. A jóga gyakorlásával tehát tudatosabbá válunk. A tudatosság, fegyelem, alázat, tolerancia képessége hamar fejlődésnek indul, és ezen pozitív változások a szeretteinkkel folytatott kommunikáción is éreztetni fogják jótékony hatásukat.

Ha kedvet kaptál, érdemes felkeresni egy tradicionális, azaz hiteles központot, ahol szakavatott kezek között, biztonsággal gyakorolhatjuk a jógát és ezáltal fejlődhetünk az önismeretünk útján.
A hiteles tanulási lehetőségek közül az egyik: BHF

 

 

A cikk Csörgits Kinga szakdolgozata alapján készült.

Borítókép: Gokul Gurang – pexels

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok