Amit a szvádhisthána csakráról tudni érdemes

2022. 05. 11. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A csakrákról szóló sorozatunk következő állomásához érve, alulról felfelé haladva, elérkeztünk a második energiaközponthoz, a nemi vagy szakrális csakrához.

Szvádhisthána – nemi vagy szakrális csakra

A szvádhisthána (svādhiṣṭhāna) csakra neve a szanszkrit sva „önmaga”, és a sthána „lakóhelyet” szavak kapcsolódásából jött létre. A nemi szerveknél helyezkedik el, azonban pontos helymeghatározásról az irodalmak eltérnek, mivel a nők és férfiak szemszögéből vizsgálva más-más helyet definiálnak. Általánosságban kétujjnyira a gyökércsakra fölött, a gerincoszlop területén helyezkedik el, körülbelül a köldök alatt néhány centivel. Eleme a víz, színe a narancssárga, szimbóluma a hatszirmú lótuszvirág, melynek közepében van a kör és a VAM mantramag. A kör formája szimbolizálja a vizet, mely szabad és nyitott akár a víz, mégis szilárd és jól körbe határolt.

Mire van hatással?

Szinte minden energiaközponthoz tartozik egy belső elválasztású mirigy, melynek működését befolyásolja. Ezen csakrához a nemek különbözősége miatt két mirigy sorolható, nevezetesen a herék és a petefészek. Fizikai működés szintjén a nemi szervekért – férfiaknál a prosztatáért, nőknél a méhért – és a vékonybélért felelős. A vízelem jellege miatt feladata a vér, nyirok, emésztőnedvek és egyéb testnedvek termelése is.

A második csakránál a fókusz az érzelmekre és a vágyakra helyeződik, melyek a szexuális és társas kapcsolatokat is magukba foglalják.
Nem csupán a szexualitáshoz kapcsolódik, de művészi és a képzelet iránti törekvésekhez is, valamint a változási képességhez az élet minden területén.

Ezen csakra kulcsfontosságú szerepet játszik a kreativitásban, a kreatív energiák kapcsolódnak hozzá.
A csakrára mély hatással van az, hogy mennyire tudunk örülni, hogyan éljük át saját nemiségünket. A szvádhisthána csakra aktivitása tisztaságot hoz és kibontakoztatja személyiségünket.

Photo by Edu Lauton on Unsplash

Nem megfelelő működése

Működése tévesen igazodhat vagy valamilyen módon elzáródhat, ha a szexualitás bizonyos szempontjai miatt stresszt szenvedünk el, vagy ha elégedetlenek vagyunk a kapcsolatokban.
A blokkolt szvádhisthána csakra esetén felléphet az unalom érzete, alacsony nemi vágy és a változásoktól való félelem.

Fizikai tünetei lehetnek a fokozott allergia, étkezési problémák és vonzódás az addiktív tevékenységekhez, itt bármilyen függőség előfordulhat, nem csupán drog- és alkoholfogyasztás, de akármilyen pótcselekvés végzése.

Helytelen működés esetén, fizikai szinten főként a nemi szervek problémái jelentkezhetnek, impotencia vagy méhproblémák, továbbá a vékonybél nem megfelelő működése, amely emésztési zavarokat és bélgörcsöket okozhat. Az elfojtott vágyak következtében kialakulhat gátlásosság, bátortalanság, a kapcsolatokban a nyitottság hiánya.
Téves elgondolás, hogy fokozza a szexualitást, a harmóniában lévő nemi csakra csupán lehetőséget ad, hogy irányítsuk a nemi energiáinkat.

Harmonizálási lehetőségek:

Az illóolajok közül a tömjén megsemmisíti a fejlődés útjában álló energiákat, a jázmin az alkotóenergiákat támogatja, az édes majoránna pedig a bűntudat állapotán segít át, valamint elősegíti az önmegtartóztatást.

A kristályok és féldrágakövek közül a korall az érzelmek harmonizálása által támogatja a nemi csakrát. A holdkő erősíti a megérzéseket és megnyugtatja az érzelmeket, a karneol segít túllendülni az apátián és az alkotó válság leküzdésében is.

A szakrális csakra harmonizálását elősegítik azon jógapózok, melyek során a csípőnyitás vagy csípőemelés megtörténik. Ilyen például a szétu-bandhászana (hídállás), upavista-kónászana (ülő szögpóz), málászana, más néven upavésászana (telitalpas guggolás) valamint a szarvangászana (gyertyaállás) terpesztett lábakkal.

Ezen ászanák beépítése a napi gyakorlásba, vagy akár külön gyakorolva kifejezetten a szakrális csakrára koncentrálva fejtik ki harmonizáló hatásukat.

(Fontos kiemelni, hogy krónikus betegségek, elváltozások esetén javasolt szakember felkeresése és ezen módszerek alkalmazása, csupán mint kiegészítő tevékenység javasolt.)

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok