Anáhata, avagy a szívcsakra sajátosságai

2022. 07. 11. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 
Anáhata vagy szívcsakra

A szívcsakra, szanszkritul anáhata csakra, a mellkas közepén helyezkedik el. A tizenkét szirmú zöld lótusz jelképezi, melynek mantramagja a YAM, őseleme a levegő.

A kinyilatkoztatott szeretet, a gondoskodás, a megnyílás és a megbocsájtás központja, a béke, megértés, boldogság, könyörületesség, harmónia, és az együttérzés sugárzik a tizenkét lótusz leveléből. A szívcsakra szintjén kezdünk tudatára ébredni a mentális képességeinknek.


Photo by Zoltan Tasi on Unsplash

Ez a csakra szabályozza a bizalom, a félelemnélküliség, a nagylelkűség, a hála érzéseit, valamint a változást és átalakulást, az egészséges határokat, a másokkal való kapcsolatok mélységét, az érzelmi kontrollt és az önmagunk iránti szeretetet. A csecsemőmirigy működéséért felelős, továbbá a szív, a tüdő, a csigolyák megfelelő üzemeléséért. Elhelyezkedését tekintve a negyedikként éppen középen helyezkedik el, alulról a gyökér-, napfonat- és szakráliscsakra, valamint felülről a torok-, harmadik szem és koronacsakra veszi körül. Tekinthetünk rá úgy, mint egy hídra, mely ezt a felsorolt két csoportot összeköti.

Nem megfelelő működése

Hibás működés esetén főként mentális jellegű betegségek léphetnek fel, melyek az érzelmek elnyomása által alakulhatnak ki. Ilyen például az allergia és az immungyengeség. A zártabb szívcsakra hajlott gerincet és rossz testtartást eredményez, mely a csigolyák rossz pozícionálását eredményezi, valamit gátolja az energiák áramlását. Tekintve. hogy a tüdő is ezen energiaközponthoz tartozik, a tüdőrák és az asztma megjelenése is a nem megfelelő működéshez köthető. A szervezetben előforduló problémák közé tartozhatnak a tüdő fertőzései, a hörghurut és a keringési problémák is.

A legerősebb negatív érzelmi megélések is ezen csakrához köthetők. A keményszívűség, a boldogtalanság, bizonytalanság, féltékenység, haragtartás, félelem az intimitástól, sérülékenység érzete, valamint a szeretet befogadásának nehézsége, mind a nem optimális működésre vezethetők vissza.

Ha a szívcsakra stabil és kiegyensúlyozott, mi magunk is azok vagyunk, stabilan állunk a talajon, ellenkező esetben légiessé válunk, testtartásunk ingatag és torzult lesz, gerincoszlopunkat instabilitás és fájdalom jellemzi.

Harmonizálása

A légzés és a légzésszabályozás egy erőteljes gyakorlat, különös tekintettel arra, hogy a szívcsakra eleme a levegő. Még az olyan egyszerű dolog is, mint a mély légzés, békét és nyugalmat hoz a szívbe, és eltávolíthatja a megrekedt vagy negatív energiát a szívcsakrából. A pránájáma bármely típusának gyakorlása áldásos hatással van az anáhata csakrára.

Gyakorold a hálát. Vezess hálanaplót, és írj fel naponta három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Ez segít a hálád kifejezésében, a megnyílásban és az érzéseid megfogalmazásában.

Az illóolajok közül a bergamot segít újra megnyitni a szívünket, fokozza az örömet és bátorít. Az orgona a megbocsátást fokozza, a levendula pedig az érzelmi kiegyensúlyozásra alkalmazható. A narancsvirág illata felfrissít, és az érzelmi kimerültséget enyhítve hat pozitívan a szívcsakra működésére.

A kristályok és drágakövek közül a rózsaszín és zöld színű köveknek lehet pozitív hatásuk az anáhata csakrára.  A rózsakvarc az együttérzést fokozza, a malachit tisztítja a szívcsakra energiacsatornáit. A zöld turmalin felszabadítja a szív elvárásait, míg az opál az érzelmeket tárja fel. Végezetül a rubin, bár a színe miatt kilóg a sorból, gyógyítja az érzelmi sérüléseket.

Füstölők közül a réti legyezőfű illata erősíti a szeretetet és nyugtatja az elme csapongását.

A harmonizálást elősegítő ászanák

A szívcsakra harmonizálását elősegítik azon jógapózok, melyek főként a mellkasnyitásra összpontosítanak. Ilyenek például az úrdhva-mukha-svanászana (fölfelé néző kutyatartás), dvikónászana (kétszög póz), ardha-csandrászana 1. (félholdállás), dhanurászana (íjállás), bhudzsangászana (kobraállás), ustrászana (teve póz). Ezen ászanák beépítése a napi gyakorlásba, vagy akár külön gyakorolva kifejezetten a szívcsakrára koncentrálva fejtik ki harmonizáló hatásukat.

Fontos kiemelni, hogy krónikus betegségek, elváltozások esetén javasolt szakember felkeresése és ezen módszerek alkalmazása, csupán, mint kiegészítő javasolt.

Ezen lehetőségeken túl, a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az lehet, ha olyan tevékenységeket folytatunk életünk során, amelyek szeretetet, szenvedélyt és örömet okoznak számunkra, így fenntartva az állandó megelégedettség érzését.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok