Csakrák – Kezdjük az elején

2022. 04. 04. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Napjainkban sok szó esik az energetikáról, a vele való munkáról. Akármilyen hagyományról vagy módszerről legyen is szó ebben a témakörben, biztosan felmerülnek a cakrák (ejtsd: csakrák), leggyakrabban kiindulópontként.

Ennél fogva az elkövetkező időszakban, két-három hetes intervallumokban szeretném bemutatni a csakrák rendszerét. A teljesség igénye nélkül megismertetni a legfontosabb tudnivalókat a témában, bemutatva a hét csakra leglényegesebb tulajdonságait.

A csakrák struktúrája és jellemzői

Annak érdekében, hogy tisztán ráláthassunk a rendszerre, meg kell ismerkednünk két  alapfogalommal a prāṇával és a nāḍīval. A prāṇa (ejtsd: prána) olyan életenergia vagy életerő, mely a nāḍīkban (ejtsd: nádí) áramlik. A nádík energiapályák, melyek behálózzak a testet és egy bonyolult kapcsolatrendszert hoznak létre, mely hasonlatos az idegpályákhoz. Érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy a legelfogadottabb tény, hogy mintegy 72 000 energiapálya hálózza be testünket. Három fő nádí helyezkedik el a gerincoszlop mentén. A suṣumnā (ejtsd: szusumná) középén helyezkedik el, köré csavarodva pedig az iḍā (ejtsd: idá) és a piṅgalā (ejtsd: pingalá). Azon a hét ponton, ahol e három fő csatorna keresztezi egymást, alakulnak ki a csakrák. Ezen összetevőkből áll össze a csakrák struktúrája.

A csakra szó kereket vagy kört jelent, de a jógikus szövegkörnyezetben az örvény vagy forgatag szavak is helytállóak. Mivel ezen energiaközpontokban erősen koncentrálódik az energia, ezen örvények alkalmasak a prána leadására és felvételére.

A 7 fő csakra és azok működése

A hét fő csakrát lótuszvirágokhoz hasonlítják, melyekhez különböző tulajdonságokat rendelnek. Egyenként más-más színű és szirom mennyiségű lótuszvirág jellemzi. Minden egyes csakra szervezetünk egyes területeit szabályozza, melyek három működési fázisban lehetnek. A kiegyensúlyozott működés lenne az ideális állapot, ugyanis a csakrák kihatással vannak az egészségek test és életműködésünkre, közérzetünkre és lelki állapotunkra is. Ezen felüli állapot az alulműködés, mely során kevesebb prána folyik át az energiaközponton, ezért a hozzá tartozó testi funkciók nem megfelelően működnek, és a túlműködés, mely az ellenkező hatást mutatja, a kapcsolódó mentális és fizikai folyamatok felerősödnek.

 

A hét fő energiaközpont:

◦ Gyökércsakra – Mūlādhāra (ejtsd: múládhára)
◦ Nemi csakra – Svādhiṣṭhāna (ejtsd: szvádhisthána)
◦ Köldökcsakra – Maṇipūra (ejtsd: manipúra)
◦ Szívcsakra – Anāhata (ejtsd: anáhata)
◦ Torokcsakra – Viśuddha (ejtsd: visuddha)
◦ Homlokcsakra – Ajñā (ejtsd: adzsnyá)
◦ Koronacsakra – Sahasrāra (ejtsd: szahaszrára)

A fő csakrákon kívül léteznek még mellék- és alcsakrák, melyeket csupán említés szintjén érintünk.

Azon tudás, hogy ismerjük ezeket a központokat és tulajdonságaikat, segít abban, hogy az energetikai rendszerünkkel dolgozzunk. Ha az energia szabadon és harmonikusan áramlik, az ember egészséges. Azonban a két kibillent állapotot, nevezetesen az alul- és a túlműködést, valamilyen módon orvosolni kell, hogy a nem kívánatos állapotból újra az ideális kiegyensúlyozott állapot kialakulását mozdítsuk előre. Ezen harmonizálási technikákat minden esetben az egyes csakra tárgyalásánál fogok ismertetni. Ezeket vagy a teljes rendszerre vetítve mind a hét központ kiegyensúlyozására használhatjuk, vagy külön-külön az éppen kibillent csakrát kezelhetjük.

Milyen eredményt várhatunk a csakrákkal való munka során?

◦ Felfedezhetjük elnyomott érzéseinket, tudattalanunkat.
◦ Megismerhetjük önmagunkat.
◦ Csökkenhet érzelmi ingadozásunk, felismerhetjük valódi akaratunkat és helyzetünket.
◦ Felderíthetjük női és férfi tulajdonságaink.
◦ Megelőzhetjük pszichoszomatikus betegségek kialakulását (pl. alvászavar, fejfájás…).
◦ Az élet értelmének megtalálása.
◦ Egészségesebbek és boldogabbak lehetünk.

Mindezen felsorolt ígéretek jól hangzanak, és akár közvetve akár közvetlenül fejtik ki hatásukat, kijelenthetjük, hogy ha csak a felére képesek a harmonizálási módszerek, megéri foglalkozni a csakrákkal.

 

(Borítókép: Inner peace photo created by freepik – www.freepik.com )

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok