Már jócskán az adventi időszakban járunk, s ezzel együtt sokunkat lázba hoz a karácsonyi készülődés, s szeretteinknek adandó ajándékok tervezése, beszerzése. Idén valami személyeset adnál a gyors, ámde kissé elcsépelt sapka sál kombó helyett? Készíts és ajándékozz különleges, saját készítésű, szeretettel teli meglepetéseket szeretteidnek!
KÁVÉS TESTRADÍR
Az üzletek polcai roskadoznak a kozmetikumoktól, így testradíroktól is. Mielőtt azonban megvásárolnál valamilyen drága terméket, próbáld ki a természetes, otthoni változatát, mely könnyen elkészíthető és ajándéknak sem utolsó. Kávézaccot, barna cukrot, olivaolajat és tetszés szerinti illóolajat fogunk használni.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál kávézacc (szárítsd ki felhasználás előtt)
- 3 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj (de télen inkább az előbbi)
- 1 kiskanál vanília esszencia
- 10 csepp extra minőségű illóolaj: pl.: mandarin vagy levendula (válassz az ajándékozott ízlése szerint)
A keveréket töltsd csinos üvegbe, tegyél rá saját kézzel írt címkét, tetszés szerint díszítsd a fedelét karácsonyi textillel és már kész is!
VEGÁN CSOKITORTA MIX
Szeretnél bármikor, könnyen és gyorsan elkészíthető süteményt ajándékozni? Ha a válasz igen, akkor ez a vegán csokitorta lesz a te kedvenced, mert egyszerű elkészíteni és az íze is mennyei! Csak vizet és citromlevet kell alkalomadtán hozzá keverni, és 35 perc sütés után már kész is.
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 1 bögre (2,5 dl) nádcukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor vagy 4-5 evőkanál tetszés szerinti csokipasztilla
- 0,5 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tasak vaníliás cukor
Opcionális:
- durvára tört mogyoró vagy dió
- kandírozott gyümölcs
Készítéskor hozzáadandó:
- 5 ek olaj
- 2 tk citromlé
- 1 bögre víz
A kész keveréket olajjal kikent és liszttel beszórt (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsiben vagy tortaformában, előmelegített sütőben süsd 180fokon, kb. 35 percig, tűpróbáig.
Rétegezd a hozzávalókat úgy, hogy minél látványosabb legyen egy szép befőttes vagy csatos üvegben. Címkézd kedved szerint, de ne feledd ráírni, hogy olajat, citromlevet és vizet kell még hozzáadni. Az se maradjon le, hogy hány fokon és meddig kell sütni! Az üveg tetejét tetszés szerint díszítsd!
HÁZI KÓKUSZOS SZALONCUKOR
Tudod mi van a bolti szaloncukorban?
Pedig érdemes lehet megnézni, mert jónéhány adalékanyaggal találkozhatsz, mint aromák, emulgeálószerek, zselésítő anyagok, színezékek. Az “ízű” elnevezés pedig arra utal, hogy a nevében szereplő gyümölcs vagy egyéb finomság valójában nincs benne, csupán valamilyen aromával van pótolva annak az íze.
Otthon viszont mindössze 4-5 összetevőből mennyei kókuszos szaloncukrot készíthetsz!
Kép: mindmegette.hu
Hozzávalók:
- 200 gr kókuszreszelék (válassz olyat, amit nem kénnel kezeltek)
- 2 tubus sűrített tej (1 tubus 170 g)
- 4 tk kókusztejszín
- (szükség szerint 2-3 ek kókuszolaj, ha darabosnak érzed)
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
A hozzávalókat alaposan keverd el egy tálban. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, ebbe simítsd el a keveréket. A tetejét mindenképpen egyenletes legyen. Tedd fagyasztóba 3-4 órára, hogy jól vágható legyen az elegy. Ezután szeleteld, kicsit formázd, ha lágyabb kontúrokat szeretnél. Majd következik a csokival bevonás. Az étcsokoládét vízgőz felett olvaszd fel, ha nagyon sűrűnek találod 1-2 ek kókuszolajjal lazítsd. Tepsibe helyezz sütőpapírt, majd erre rácsot. Mártsd egyenként a kókuszos szeleteket a még folyékony csokiba, majd helyezd a rácsra őket, hogy megszilárduljanak. Esetleg hűtőbe is helyezheted őket, fél órára, ha rövidítenél a folyamaton.
Ha igazán egyedi ajándékot szeretnél adni, papírboltban vegyél selyempapírt, vágd nagyobb négyzetekre, cakkozd a szélét tetszés szerint és ebbe csomagold a kész szaloncukrokat.