Hamarosan itt a karácsony, amikor ma már szerencsére sok mindenkinek főhet a feje, hogy mit készítsen, hiszen szinte minden családban van egy-két vega kakukktojás, akiket ugyanúgy odaültetnének az asztalhoz, és az is jó lenne, ha ők is elégedetten távoznának az ünnepi lakomáról.
A mai fogásokban nincsen semmi extra. Tipikus karácsonyi hozzávalók köszönnek vissza minden fogásban, mint a dió, a mazsola, a fahéj, vagy az elmaradhatatlan lilakáposzta. Kifejezetten könnyű, gyorsan és egyszerűen elkészíthető menüsor megálmodására törekedtem.
Férjemmel el is fogyasztottuk Mikulás napi vacsoraként. Az elkészítés mindennel együtt kb. 3 órát vett igénybe, de természetesen, ha van segítség, akkor ez lehet rövidebb idő is. Illetve az idő tovább rövidíthető, ha bizonyos dolgokat előző nap előkészítesz, és hűtőbe teszed. Az alábbi adagok 2-3 főre értendők.
Az idei karácsonyi vega menü:
❄ Puncsos gesztenyeleves mazsolával és tejszíngolyóval
❄ Fasírt tahini szósszal, almás-vöröskáposztával és diós-mazsolás rizzsel
❄ Almás-mákos-diós rétes
Puncsos gesztenyeleves mazsolával és tejszíngolyóval
Hozzávalók:
◦ 20 dkg főtt gesztenye (lehet gesztenyepüré is, de akkor a cukorral óvatosan bánj!)
◦ 1 ek. kókuszzsír
◦ 1 db bourbon vaníliás cukor
◦ 1 marék mazsola
◦ 1 tk. puncs aroma
◦ 1 db narancs leve
◦ 2ek nádcukor
◦ 1 csipet só
◦ 2 dl növényi tej
◦ növényi tejszín
◦ szeletelt mandula
Elkészítése:
Összetörtem villával a gesztenyét, lehet turmixolni is, de én nem akartam annyira pépes végeredményt. Egy kis tálkába előre beáztatom a mazsolát kis vízbe, amihez hozzáadok egy kanálkányi puncsaromát. Ezután egy edénybe beleteszem a kókuszzsírt, megolvasztom, majd beleteszem a cukrot, kicsit karamellizálom. Utána hozzáadom az összetört gesztenyét, a vaníliás cukrot, csipet sót, majd felöntöm a tejjel. Hozzáadom a mazsolát, hagyom kicsit felfőni és hozzáadom a narancslevet is. Már csak enyhén főzöm, majd hozzátettem 1 dl növényi tejszínt. Ezután le is zárhatod. Lehet melegen és hidegen is tálalni, ezt döntsd el a saját és vendégeid ízlése szerint. Ha hidegen szeretnéd, akkor előző este is elkészítheted és hűtőben pihenhet tálalásig. Tálaláskor tettem bele egy tejszín gömböcskét, és szórtam rá pirított mandula szeleteket.
Fasírt tahini szósszal
Hozzávalók:
◦ 10 dkg szójagranulátum
◦ 2 ek. csicseriborsóliszt
◦ 3 ek. búzasikér
◦ 2 ek. tahini
◦ forró víz az összeállításhoz
◦ 1 dl olaj
◦ mustár
◦ 1 ek. tamarind szósz (elhagyható), de tehetsz hozzá ketchupot, barbecue szószt is akár.
◦ 2 ek. szójaszósz
◦ só
◦ bors
◦ asafoetida (vagy hagyma, fokhagyma)
Elkészítése:
Először összeállítom a masszát, egy lezárható edénybe teszem a szójagranulátumot, hozzá a liszteket és a tahinit, majd a porfűszereket is. Ezután a felforralt vizet elkezdem hozzáadagolni, amennyit felvesz. Hozzáadom a szószokat. Figyelj rá, mert ez is nedves, és az olaj is. Majd lefedem és egy félórát hagyom pihenni. Ha időd engedi, még jobb lesz a végeredmény, ha egy éjszakára hűtőben pihenteted. Ezután kis golyókat gyúrunk belőle, és forró olajban kisütjük. Kisütés után leöntjük őket egy szójaszósz-chiliszósz-méz és kis tahini kombóval, és hagyjuk kicsit állni benne.
Ezekután a káposzta marad még, ami nálunk elengedhetetlen a karácsonyi menüből.
Almás lilakáposzta
Hozzávalók:
◦ 1 kisebb fej lilakáposzta
◦ 1 alma felkockázva
◦ 2 tk. őrölt kömény
◦ 2 ek. nádcukor
◦ bors
◦ só
◦ citromlé
◦ asafoetida
◦ kis olaj
Elkészítése:
Apróra reszelem a káposztát és enyhén besózom, majd hagyom puhulni fél órát. Ezt is megteheted előző este. Ha megpuhult és eresztett levet, azt csavard ki belőle. Odatettem egy kis olajat felhevülni. Teszek bele a borsot, sót, őrölt köményt és cukrot, hagyom őket kicsit pirulni. Ezután rádobom a káposztát, egy löttyintésnyi ciromlével meglocsolom, és lefedve hagyom párolódni. Félfövésnél beleteszem az almát is. Amikor megpuhul a káposzta, tető nélkül lepirítom kicsit, és készen is van! Ha szükséges akkor még kicsi sóval, cukorral ízesítheted.
Diós-mazsolás rizs
◦ 10 dkg jázminrizs
◦ egy marék mazsola
◦ marék dió durvára vágva
◦ kis olaj
◦ kurkuma
◦ 1 nagyobb darab fahéj (por is megfelel 1 kk.)
◦ asafoetida
◦ só
Elkészítése:
Kis edénybe odateszem az olajat. Amikor felhevült beledobom az asafoetidát, majd a fahéjat és végül a kurkumát. Utána rádobom a diót és a mazsolát is. Majd hozzákeverem a rizst, jól átforgatom, és ezután duplányi forró vízzel, mint a rizs, leöntöm. Lefedem és 15 percig nagyon lassú tűzön főzöm, majd főzés nélkül, lefedve hagyom teljesen megpuhulni.
Ezután már csak a desszert elkészítése marad.
Almás-mákos-diós rétes
Hozzávalók:
◦ 1 db réteslap
◦ 2 db alma lereszelve
◦ 15 dkg mák (lehet több is)
◦ mazsola
◦ 15 dkg dió
◦ kis baracklekvár
◦ kis olaj
Elkészítése:
A boltban vettem a normál hűtőből ilyen vastagabb, egydarabos réteslapot. 15 dkg mákot kis növényi tejben, kis vaníliás cukorral, és 2 ek nádcukorral felfőztem és beletettem egy kis marék mazsolát és egy csipet sót. 15 dkg diót feldaraboltam durvára, és két nagy idared almát megreszeltem. Ez kis fahéjjal megszórtam, majd felhasználás előtt a levét kicsavartam. Ezt később meg is ittam!
Ezután egy deszkán kiterítem a tésztalapot. Az alján a papírt még hagyd rajta! Rátettem először a baracklekvárt, majd az almát, rá a diót, és egyenletesen eloszlatom rajta a mákot is. Majd ezután a papír segítségével feltekerem óvatosan. Aztán tepsibe teszem, amit vagy kikenek, vagy sütőpapírt teszek bele! Kis olajjal bekenem a tetejét. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percig sütöm, majd ekkor kinyitom a sütőt, egy kis baracklekvárral megkenem, és rászórok kis diót, mazsolát. Ezzel még sütöm 5-10 percet, figyelj, ne égjen meg a dió, és már készen is vagyunk!
Ezután már csak a tálalás marad, és jó étvágyat kívánok!
Kellemes ünnepeket, lelki feltöltődésben gazdag, áldott pillanatokat kívánok mindenkinek!
(Borítókép: Nicole Michalou)