Földüdvözlet sorozat

2016. 03. 07. | Életmód

 

A női jógában a Napüdvözlet és a Holdüdvözlet mellett további jellegzetes ászana sorozatokat is végzünk. Ezek egyike a Földüdvözlet, aminek végzése során a föld minőséggel és méhünkkel kapcsolódhatunk össze, s felébreszthetjük az alhas, a gát és a medence energiáit, a gyökércsakrát és a szakrális csakrát, a termékeny, teremtő energiákat. A Földüdvözlet méhterápiás gyakorlatsorként is alkalmazható, ha kifejezetten méhünk egészségéért szeretnénk tenni vagy termékenységi problémát megoldani. Gyakorlataival az alhasi területet masszírozzuk meg, felélénkítjük, megtisztítjuk és ezáltal gyógyítjuk a belső női szerveket, a méhet és a petefészkeket. Emellett átmozgatjuk és erősítjük a medence, a csípő és a gát területét is, így pozitív hatással lehetünk a nőiségünk megélésével, saját nőiségünk el nem fogadásával összefüggő problémáinkra.

A Földüdvözletet a ciklus bármelyik szakában végezhetjük. Ciklusunk kezdetén a szilárdságot, erőt, ciklusunk közepén méhünk befogadó és teremtő energiáit támogatjuk vele; a menstruáció előtti időszakban az elmélyülést, a befelé fordulást segíthetjük, menstruáció alatt pedig magát a menstruáció folyamatát, illetve oldjuk a menstruációs fájdalmakat. Energetikai és lelki szinten erősítjük az intuíció, a belső megérzés, a vágyak, a természetes női bölcsesség áramlását, befogadását, az ezzel való kapcsolódást. Méhünk nem csak az új élet születésének bölcsője, hanem átvitt értelemben a kreativitásunk, saját álmaink, vágyaink megteremtésének, világra hozásának központja is: minél inkább ráhangolódunk, annál inkább segíteni fog minket belső hangunk megtalálásában és felszabadításában.

A gyakorlatsorból végezhetünk több kört egymás után, például három vagy kilenc kört. Gyakorolhatjuk önállóan vagy női jógás szádhanánkba beépítve. (Érdemes előtte rövid bemelegítést végezni.) Körönként fokozatosan mélyítsük el a pózokat, hagyjuk magunkat folyamatosan áramlani egyik ászanából a következőbe. Eközben figyelmünket tartsuk az alhas területén, tudatosítsuk az ott végbemenő fizikai, energetikai, valamint az érzelmi, gondolati változásokat. Akár le is jegyezhetjük utána egy külön füzetbe, naplóba.

A Földüdvözlet kevésbé intenzív gyakorlatsor, így végezhetjük menstruáció alatt is, de csak akkor, ha jólesik a jógázás. Figyeljük a testünk jelzéseit. Az egymás után végzett könnyed, áramlós mozdulatok jótékonyan hatnak az alhasi területre és szervekre, fizikailag és energetikailag is támogatják a menstruációs folyamatot, enyhítik az esetleges menstruációs panaszokat. Fontos, hogy az alábbiak figyelembevételével gyakoroljunk a menzesz ideje alatt:

 1. Kerüljük az intenzív, megerőltető testmozgást, ezért a Földüdvözlet gyakorlása is legyen lassú, finom és áramlós, semmint dinamikus, erőteljes, kitartott.
 2. Ne menjünk bele mélyen az ászanákba, kerüljük az alhas erőteljes nyomását, inkább csak gyengéden masszírozzuk a gyakorlatokkal.
 3. A fordított testhelyzeteket hajlított térddel végezzük és csak rövid ideig tartsuk ki őket.

Ha mindennap végzünk néhány kört, megfigyelhetjük azt is, hogy a ciklus különböző időszakában más-más hangulatban, minőségben esik jól a gyakorlatok végzése.

Az általam ismert Földüdvözlet sor kivitelezése:

 1. Elhelyezkedünk sarokülésben (vadzsrászana), térdek csípőszélességű terpeszben, lábfejek egymás mellett a talajra simulnak, kezek a combon tenyérrel fölfelé. Kilégzésre összeillesztjük tenyerünket a mellkasunk előtt üdvözlőtartásban (namaszkára mudra).
 2. Belégzésre felnyújtózunk a karunkkal, medencénk marad a sarkunkon. Egyenes törzzsel nyújtózunk fölfelé, ha szükséges, bontjuk a kéztartást, és úgy nyújtózunk a karokkal.
 3. Kilégzésre előredöntünk és megérkezünk babapózba (sasánkászana), medencénk továbbra is a sarkunkon, hasunk és törzsünk rásimul a combunkra. Karunkkal előrenyújtózunk, tenyerünket vállszélességben lesimítjuk a talajra. Megtarthatjuk a namaszkára mudrát is, de a következő ászana előtt mindenképpen bontsuk a kéztartást és vigyük vállszélességbe a kezeket.
 4. Belégzésre felemelkedünk térdelőtámaszba (márdzsárászana), csípőszélességű terpeszben nyitjuk a lábfejünket és homorítunk.
 5. Kilégzésre domborítunk.
 6. Belégzésre ismét homorítunk.
 7. Kilégzésre felemelkedünk lefelé néző kutyapózba (adhó-mukha-svanászana): kezünket egy tenyérnyivel előrébb helyezzük, lábujjhegyre emelkedünk és felemeljük a medencénket. Lábunkat nyújtjuk (ha nem engednek az izmok, nyugodtan hajlítsuk a térdet), sarokkal törekszünk a talaj felé, medencénkkel fölfelé nyújtózunk. Menstruáció alatt csak rövid ideig tartsuk ki és mindenképpen hajlítsuk közben a térdet, engedjük, hogy hasunk rásimuljon a combunkra, jótékony masszázst adva ezzel az alhasi szerveknek.
 8. Belégzésre előrelépünk vagy előreugrunk a kezünk közé, hajlítjuk a térdet, leengedjük a medencét és megérkezünk mélyguggolásba. Talpon vagy lábujjhegyen egyensúlyozunk, emeljük a törzsünket, szétnyitjuk a térdünket, és felvesszük a namaszkára mudrát: törzsünkkel vagy  (a) előredöntünk és könyökünkkel a belső combunkon támaszkodunk (málászana-variáció) vagy (b) teljesen felegyenesedünk, és kezünket a mellkasunk elé hozzuk (góraksászana-variáció). Ez a testhelyzet különösen jótékonyan hat a méhünkre, energetizálja és masszírozza az alhasi szerveket, segíti az apána váju mozgását, termékenységi problémáknál terápiás céllal is végezhető. A lábujjhegyen való egyensúlyozás a szilárdságunkat, stabilitásunkat is erősíti.
 9. Kilégzésre megérkezünk előrehajlásba (uttánászana vagy páda-hasztászana 1.): zárjuk a térdünket, tenyerünket letesszük a talajra a lábfejünk mellé, nyújtjuk a lábunkat (ameddig engednek az izmok), és emeljük a medencénket, törzsünkkel nyújtózunk lefelé. Menstruáció esetén itt is hajlítsuk a térdet, és simítsuk rá a hasunkat a combunkra, ne tartsuk ki hosszan az ászanát.
 10. Belégzésre fülünk mellett nyújtjuk a karokat, és fölemelkedünk állásba (úrdhva-haszta-tádászana), karunkkal és törzsünkkel nyújtózunk fölfelé. Ha érzékeny a derekunk, hajlítsuk a térdet és így emelkedjünk föl, vagy pedig karunkat és fejünket lógatva fokozatosan gördüljünk föl állásba. Kilégzésre visszaérkezünk előrehajlásba (uttánászana vagy páda-hasztászana 1.) és folytatjuk a sort visszafelé, míg végül sarokülésben, namaszkára mudrával zárjuk a Földüdvözletet.

Mint általában az üdvözlősorokból, Földüdvözletből is többféle létezik. A női jógához kapcsolódóan a fentebb leírt sorral (kis eltérésekkel) kismama-földüdvözletként is találkozhatunk. Kismamaság és női betegségek, panaszok esetén természetesen mindig ajánlott kismamajóga-oktatóval vagy nőijóga-oktatóval konzultálni a gyakorlatsor végzése előtt.

Szerző: Pékó Zsanett
Naliní női jóga oktató
A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola végzett hallgatója

Felhasznált irodalom:
Naliní női jóga oktatóképzés – vezette Kovács Gyöngyi Naliní, Padma Jógastúdió, 2013. február – 2014. január
Termékenységi workshop – vezette dr. Indu Arora, Padma Jógastúdió, 2013. augusztus
Kismama Földüdvözlet (letöltve 2016.02.07.):
http://jogamami.hu/kismamajoga-kismama-foldudvozlet/