Hogyan mélyítsd az ászanázásodat?

2022. 08. 05. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Amikor még újként állsz a jógamatracon, jelen van a kíváncsiság, a félelem és még annyiféle érzés kavaroghat benned. Félsz kicsit attól, hogy te nem vagy hajlékony, neked ez nem fog menni, közben pedig kíváncsian várod, hogy te is olyan mélyen, olyan lazán fel tudod-e venni a nehezebbnél nehezebb pózokat. Aztán ahogy telik az idő, látod magadon, hogy van, amit igen és van, amit nem. Ahogy mindenben, ebben is vannak nehézségek, vannak kisebb és nagyobb megugrandó akadályok. Van olyan testrészed, ami makacsul nem enged. A hét elején sikerül szépen belelazulni egy ászanába, a hétvégén ugyanaz a póz már sokkal kevésbé megy. Ezek azok a területek, amelyekkel sokkal többet kell foglalkoznod, és ezt már tudod te magad is.

Összeszedtünk néhány módszert, amelyek segíthetnek átlendülni ezeken a pontokon, és lebonthatják az akadályokat, melyek előtted álnak, hogy a gyakorlásod egy következő szintre emeld.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Lehet, ez magától értetődőnek hangzik, de szükséges megemlíteni. Megeshet, hogy az a tény, hogy egy-egy póz nehezen megy, az idők alatt kikopik a jógázásodból vagy csak ritkán próbálod a gyakorlatot. A nehézségek akár tudat alatt is arra sarkalhatnak, hogy kihagyd a pózt, megkímélve magad a sikertelenség élményétől. Tudatosan gyakorold, akár minden nap az ászanát, még akkor is, ha nem látod a fejlődést magadon. Eljön a pont, amikor átlendülsz ezen, és látványossá válik a fejlődés. Csak figyeld a tested, nehogy lemaradj róla!


Fotó: Anastasia Shuraeva

Tartsd meg a pózt

Ez szintén nem nagy megfejtés, mégis nagy segítség lehet. Ahogy a folyamatosság elengedhetetlenül fontos, ugyanúgy az időtartam is. Sokan szeretik a flow élményt, és egyfolytában mozgásban szeretnek lenni. De az elmélyítéshez türelemre van szükség. Nem csak olyan módon, hogy ki kell várnod az időt, míg belelazulsz egy-egy ilyen pózba, ez nem megy egyik napról a másikra. Az ászana kitartásának idejét is érdemes megnyújtanod és statikusan, hosszabb ideig benne maradni az adott pózban. Ez azt az érzetet adja, hogy meg tudod csinálni, és hogy kitolod az adott póz mélységét annyira, hogy már a felvételnél is lazább tudsz lenni, mint amikor elkezdted.

Lélegezz

Pontosabban, lélegezz megfelelő ütemben és módon. Lélegezz be mélyen, hogy helyet csinálj a testedben. Kilégzéskor pedig elmélyítsd a pózodat – csavard még egy kicsit, hajolj előre kicsit jobban, nyújtózz hosszabban és így tovább. Figyeld meg, hogy a tested természetesen törekszik a kilélegzésre, amikor előrehajolsz vagy csavarod. Kilégzés során olyan relaxációs reakció lép fel, amely lehetővé teszi, hogy mélyebbre kerülj a pózban.


Fotó: Werner Pfennig

Lassan közelítsd meg az ászanát

Néha jobb stratégia lehet, ha kisebb falatokban jutunk el végső pózhoz, mintsem hogy egyből próbálnánk tökéletesen kivitelezni a legnehezebb ászanát is. Használj rávezető gyakorlatokat, olyan pózokat, amelyek hasonlóak, azonos területre hatnak, de könnyebben fel tudod őket venni. Mélyülj el ezekben az ászanákban, így vezetve a tested a cél-ászana felé, amely jelenleg a tetőpontot jelenti számodra. Lassításnak tekinthetjük azt is, ha rávezetések helyett segédeszközt használsz, és ezt elhagyod a megfelelő pillanatban. Ha így teszel, akkor is gyakran próbáld meg a pózt eszköz nélkül is, lehet már átlendültél a nehézségen, csak még könnyebb a segédeszközre hagyatkozni.

Tanulj az ászanáról

Egy-egy nehéz pózt érdemes jobban megismerni, ne hagyd abba a tanulást. Olvass utána vagy nézd meg magad megbízható helyeken, hogy az ászana milyen módon hat a testedre, milyen izmokat dolgoztat meg vagy akár azt, hogy mi a történet egy ászana mögött. Ez a tudás a gyakorlás közben jó szolgálatot tehet, tudod mire kell koncentrálnod, és mit érdemes az elméd középpontjába helyezni, ha szeretnéd tovább tartani vagy elmélyíteni az adott pózt.

Néha a legjobb módja annak, hogy elmélyítsd az ászanát, ha abbahagyod a kemény próbálkozást! Ha túl messzire tolod a határaid túl gyorsan, és nagyobbak az elvárásaid a tested felé, mint amelyre az elméd készen állna, az szükségtelen izomfeszültséget okozhat. Lazíts, és engedd el az elvárásokat, így vigyázol a testedre is, és a kiégés egy módja ellen is hatásosan védekezel.

Sikeres gyakorlást és elmélyülést!

 

(Borítókép: Photo by Ginny Rose Stewart on Unsplash)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok