India Fesztivál a Városligetben!

2023. 06. 19. | Életmód, Érdekesség

 

2023. június 24. – Ratha-yātrā & India Fesztivál!

Színes tradíció Indiából

A Ratha-yātrā (Ratha-játrá), vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb ünnepe, amely során Isten ‒ minden bizonnyal legvidámabb formája ‒ kijön a templomból, ennek örömére a hívek fergeteges nyilvános ünnepséget rendeznek, amelyen mintegy 2 millió indiai szokott részt venni. Az örömteli életérzés szinte kézzel fogható.

Noha ez a tradíció Indiából származik, a Szekérfesztivált 1968 óta itt nyugaton is ünneplik. Nagyon különleges hangulatú esemény, így hatalmas népszerűségnek örvend. Mára már közel 200 országban, köztük Budapesten is megrendezik ‒ idén 27. alkalommal ‒, amihez több ezer hívő és érdeklődő csatlakozik minden évben.

Miben különleges a Szekérfesztivál?

A Ratha-yātrā közelebb hozza a hétköznapi életünkhöz a spiritualitást, igyekszik belecsempészni a tudatosságot, lelkiséget, és igazi, mély örömöt ad. Rámutat arra, hogy Isten nem egy távoli, ismeretlen személy, hanem az életünk szerves része, Aki mindannyiunk jóakarója és legjobb barátja. Mindig velünk van, ott lakozik a szívünkben. Ezen a fesztiválon pedig e vidám és kedves formáján keresztül próbál emlékeztetni minket erre. Kijön a templomból az utcára, hogy minél többünkkel találkozhasson, és feléleszthesse a Vele való örök kapcsolatunkat.

Külön édessége a dolognak, hogy nem fenséges formájában jön el „fesztiválozni”, hanem egy szeretetteljes, játékos, nagyon boldog hangulatában (ebben a formájában úgy hívják Őt, hogy Jagannātha [Dzsagannátha]). És ha hiszed, ha nem, őrült izgatottan várja, hogy találkozzon veled! (Ha eljössz, egész biztosan meglátod és megérzed, amit nem lehet szavakba önteni.)

Mivel az érzést, a hangulatot leírni nem lehet ‒ azt meg kell tapasztalni! ‒, így inkább mesélem tovább a kézzel fogható dolgokat, amikhez könnyebb a szavakon keresztül is viszonyulni.

Mi vár rád a Vörösmarty tértől a Városligetig?

A közös „szekérhúzás” 14:00-kor indul a Vörösmarty térről, majd várhatóan 16:30 körül érkezünk a Városligetbe.

Az út során lesz zenével kísért mantra éneklés ‒ sok csudaügyes zenész tradicionális indiai hangszerekkel ‒, lesznek indiai táncosok, de még ökrösszekér is! Mivel az idén 30 éves Krisna-völgy, így most onnan is sokan jönnek ünnepelni, ökröstül, mindenestül, és 1 napra a fővárosba költöznek a Szekérfesztivál idejére. (A Városligetben szerintem vakargatni is lehet majd őket, szeretnek barátkozni).
Azt hiszem, bátran mondhatom, hogy ez egy elég színes, vidám út lesz!

Ha van kedved, táncolhatsz, énekelhetsz, húzhatod a szekeret, vagy sétálhatsz a menettel, de ha kiintegetsz az ablakból, az autóból, annak is örülünk, ami neked belefér, jól esik!
Esetleg, ha úgy érzed, egy pici ajándékot is hozhatsz Isten e különlegesen boldog formájának, Jagannāthának a szekérre. Szívesen fogad egy kis gyümölcsöt, akár valami vegán édességet vagy magvakat is (ha lelkes vagy rá, akkor: ezeket a finomságokat 14:00 óra előtt kicsivel adhatod fel a szekérre a Vörösmarty téren).

Na és mi lesz egész nap a Városligetben?

Nos a Városligetben igazából már délelőtt 10:30-tól egészen estig, 21 óráig megy majd az India Fesztivál. Ahol …

Indiai kirakodóvásáron bámészkodhatsz és szerezhetsz be különlegességeket, lesznek mindenféle kulturális programok. Jógabemutatókon és workshopokon inspirálódhatsz, sőt, ha kedvet kapsz, kérdezhetsz a Jóga Főiskolájának (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola – BHF) jógásaitól, tanáraitól. Ha van kedved, izgalmas és tartalmas spirituális és önismereti beszélgetésekbe keveredhetsz. Beleshetsz a „Mandír-sátorba”, ahol közelebbről is találkozhatsz a szekér utasával, Jagannāthával, és meglepheted egy kis virággal vagy füstölővel. Énekelhetsz, táncolhatsz, sőt hangszerrel is beszállhatsz, mert megy majd a keleties zenei jamelés.

Ja, és persze a vegán finomságok! Majszolhatsz mennyei édességeket, indiai streetfoodságokat (na jó, talán ilyen szó nincs), mindenféle illatozó, páratlan ízű étkeket. Ha inkább a könyvek illatáért ‒ és tartalmáért ‒ rajongsz, találsz könyvvásárt is. És ott lesz Ágota, aki India mesés hangulatát hennázza a kezedre, ha szeretnéd. Hogyha a gyermeked is veled van, jöhet az arcfestés is, és sok más csudaklassz program! Igazából én sem tudtam mindent megjegyezni, annyi szuper dolog lesz! De ha eljössz, akár egyedül, akár barátostul, családostul, egész biztos ráleltek a számotokra érdekes, értékes, legkedvesebb részeire a Fesztiválnak.

Hoztam egy videót is, ha gondolod kukkants bele, hogy milyen szokott lenni ez a boldogságos Fesztivál. Aztán pedig gyereee, és örömködjünk, töltődjünk együtt! Várunk sok szeretettel!

 

Hasznos információk:

Szekérfesztivál időpontja: 2023. június 24. (szombat)

Programok a Városligetben: 10:30- 21:00

A jógáról hallhatsz és ászanabemutatókat láthatsz: 11:00-12:00, illetve 15:40-16:10

Indulás a szekérrel: 14:00 – Vörösmarty tér
Érkezés a szekérrel: 16:30 körül – Városliget

A térképes útvonal tervet IDE kattintva találod.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok