Jóga, önmegvalósítás, fenntarthatóság egy helyen!

2024. 02. 13. | Életmód

 

Mit tesz  és mit tehet még  egy felsőoktatási intézmény egy környezetbarát, fenntartható világért?

Az államilag akkreditált intézményként működő Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) a 2024-es év elején létrehozta Fenntarthatósági Irodáját. Ennek célja, hogy segítse a hallgatóit és a széles társadalmat a környezetvédelmi témákban való tájékozódásban, és hogy bátorítsa a környezettudatos életmódot.

A BHF már jelenleg is sokat tesz a fenntarthatóságért, ezirányú tevékenységeit szeretné még és szervezettebbé tenni és fejleszteni.  A Főiskola jóga és teológia szakokon képzi hallgatóit, az indiai vaisnava kultúra szellemiségét közvetítve. E spiritualitásnak fontos alapelvei a mértékletesség, az erőszakmentesség és a tisztaság, amelyek következetes alkalmazása kulcsfontosságú a környezettel  és az egymással  való harmonikus együttéléshez.

A Főiskola campusa három épületet foglal magába, a központi épület energiaellátását teljes mértékben napelemek fedezik. Az intézmény huszonegy oktatója közül a többségnek nincs autója, hanem kerékpárral jár, vagy a tömegközlekedést használja. A tanárok elkötelezettek a mértékletes életmód mellett, táplálkozási szokásaikat tekintve pedig mind vegetáriánusok vagy vegánok. A húsfogyasztás elhagyása, vagy a csökkentésére való törekvés sok hallgatóról is elmondható. Ahogy ma már köztudott, a táplálkozásunk mikéntje nagyon fontos környezeti szempontból, mert a húsipar számos módon járul hozzá az erőforrások túlhasználatához.

A főiskolai képzés során az egyik választható, másfél éves időtartamú specializáció a „Fenntarthatóság és reziliencia”. Az ehhez tartozó kurzusok során a résztvevők alaposan megismerkednek a Föld környezeti állapotával, különböző környezetvédelmi törekvésekkel és azzal, hogy mit lehet tenni egyénileg a problémák enyhítéséért.

Nem csak e specializáció résztvevői, hanem tanulmányai során a főiskola minden hallgatója több napos szakmai gyakorlatokon vesz részt Krisna-völgyben, amely Európa egyik legjobban működő biofarmja. A Főiskola kapcsolatot tart fent az Öko-völgy Alapítvánnyal is, amely Krisna-völgy közösségi önfenntartással kapcsolatos tudását és tapasztalatait osztja meg a nagyközönséggel.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége már értékes kisfilmekkel és hasznos cikkekkel bizonyította, hogy milyen fontos értéknek tekinti az egészséges környezetet. A Közösség vezető lelkésze (az egyik legnépszerűbb hazai spirituális ismeretterjesztő), Sivaráma Szvámi is számos vlogjában dolgoz fel környezetvédelmi témákat. A BHF Fenntarthatósági Irodája szeretné egy felsőoktatási intézmény lehetőségeit is felhasználni egy környezetbarát társadalom formálására  ami az egyik legfőbb kihívás, ami jelenleg az emberiség előtt áll.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola saját, fenntarthatósági témájú üzenetei és rendezvényei mellett igyekszik hallgatóit is bevonni pozitív, környezettudatos elvek és gyakorlatok terjesztésébe. Keresi továbbá a párbeszéd és az együttműködés lehetőségeit a különböző vallásokkal, a tudomány képviselővel és más oktatási intézményekkel.

A BHF logóján egy hullámzó vízen úszó, kecses hattyú látható. Szeretnénk megmutatni, hogy emblémánk színe nem véletlenül zöld.

Ha kedvet kaptál egy ilyen szellemiségű Főiskolába járni, IDE kattintva minden információt megtalálsz, várunk szeretettel!

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok