Kalóriaégetés jógával?

2022. 05. 04. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Bár az idő alapján még nem teljesen érződik, de nyakunkon a tavasz, és amint elkezd melegedni az idő, mind erősebben érezzük a nyár közelségét. Ez az az időszak, amikor akarva akaratlanul is elkezdünk mindinkább foglalkozni az alakunkkal. Jönnek a fogadalmak, a diéták és a nyárra kitűzött célok, melyek segítségével visszanyerhetjük előző nyári formánkat, vagy elindulhatunk egy olyan megjelenés és erőnlét irányába, melyet még sosem sikerült elérnünk.

Annak érdekében, hogy ezt a célkitűzést elérjük megfelelő mozgásformát kell választanunk, mely során hatékonyan égetjük a kalóriákat. Ugyanis a táplálkozásunk mellett ez a legfontosabb, amelyre figyelnünk kell, ha valami hasonlót tűztünk ki célul magunknak. Hogy meginduljanak a kilók és elinduljon a szálkásodás, kalóriadeficitet kell elérni a nap végére. Vagyis több energiát kell elégetnünk a nap folyamán, mint amennyit étkezés során magunkhoz veszünk.

Kardió edzés és sport fajták a kalóriaégetésért:

Futás

Ez a mozgásforma kifejezetten alkalmas ilyen célra, rendkívül hatékony a kalóriaégetés szempontjából. Sok helyen a leghatékonyabbnak tekintik ezen aspektusból figyelve. Mégis vigyáznunk kell, ha most állunk neki a futásnak. Az első néhány hónapban fokozatosan kell szervezetünket, testünket hozzászoktatni a futáshoz, ugyanis könnyen sérülést okozhatunk magunknak, a lábaink és tartóizmainkat fokozatosan kell hozzászoktatni az ilyen szintű terheléshez. Ezen felül fontos egy jó minőségű futócipő beszerzése, különben a talp- és a lábfájások nagyon hamar kedvünket szeghetik, hogy a következő napon is elinduljunk kocogni kicsit. Valamint túlsúly esetén a gyenge ízületekkel vagy szív- és érrendszerei megbetegedések kockázatával is számolni kell. Mindenesetre egy gyakorlottabb futó, átlagosan egy óra alatt 450-800 kalória égetésére képes.

Kerékpár

Egy újabb szabadban végezhető sportolási lehetőség, mely szintén remek alternatívát nyújt az újonnan megálmodott cél eléréséhez. Kevésbé „veszélyes” a kezdők számára, mint a futás, a terhelés jobban oszlik el a szervezeten, kisebb a negatív kihatása az sérülékeny ízületekre és megrövidült izmokra. Hátránya, hogy egy komolyabb kerékpár beszerzéséhez vagy karbantartásához már nagyobb összeget is áldoznunk kell. Ezenfelül fontos, hogy megfelelő terepet válasszunk magunknak, ahol kellő intenzitással tudjuk égetni a kalóriákat. Mindenesetre, ha a kerékpározásra adjuk a fejünk, óránként akár 350-700 kalóriát is elégethetünk, vagy akár többet is. Valamint, ha napi 15-20 percet biciklizünk, már az meglepően jótékony hatással van az anyagcserénkre, mely a tavaszi időszakban rendkívül áldásos.

Jóga

Végül, de nem utolsó sorban megérkeztünk a jógához. Amennyiben eltekintünk a jóga egyéb aspektusaitól, melyek nem elhanyagolhatóak, de jelen esetben csupán az ászanázást vizsgáljuk, kijelenthetjük, hogy ez a mozgásforma az intenzitásától függően a leghatékonyabbak közé sorolható.

Az, hogy mennyi kalóriát égetünk nagyban függ a testsúlyunktól, a nemünktől és hogy milyen jógát végzünk. A következőkben egy átlagos testalkatú embert veszek számba, és ennek fényében mutatom be a különböző jógatípusok hatékonyságát.

Hatha jóga

Hatha jógának tekinthető szinte bármelyik formája a jógának, mely ászanákat egybefűzve végzi a gyakorlatait, mégis általában egy közepes intenzitású, a pózokat közepesen hosszú ideig kitartó jógáról beszélünk. Egy óra hatha gyakorlással 250-300 kalóriát égethetünk el.

Astanga jóga

Az astanga jóga fizikailag lényegesen megerőltetőbb forma, mint a hatha jóga, bár annak egy speciális fajtája. Az astanga jóga célja, hogy segítsen ellazulni, miközben fokozza tested keringését és erőfeszítését. Az előre megalkotott sorozatok, a légzés, a tekintet összpontosítása és az egyre nehezedő ászanák kombinációja egy erőteljes és intenzív jógagyakorlást eredményez. Mindezeknek köszönhetően nagy potenciál rejlik benne, ha minél több kalóriát minél hatékonyabban szeretnénk elégetni. óránként akár 350-450 kalóriát égethetünk.


Photo by Vishal Bhutani on Unsplash

Yin jóga

Egy stresszes nap levezetésére és a késő délutáni, vagy esti rutin során a relaxált állapot elérésére tökéletes mozgásforma. A kötőszövetek mélyére hat, hosszú kitartású ászanáival. Kalóriaégetés szempontjából nem a leghatékonyabb, mindössze 150-200 kalória/óra.

Vinyasa flow

A jóga, mely egyik pózból a másikba áramlik, miközben szinkronban tartja a légzést, egy intenzív gyakorlás, mely során nincs megállás. Folyamatos mozgás jellemzi, egyre nehezebb és nehezebb ászanákon keresztül, miként a légzés áramlik, vele együtt a test is mozog. Kalóriaégetés szempontjából a leghatásosabbnak mondható, akár 450-600 kalória elégetésére is képes.

Konklúzió

Bár a számok alapján elmondhatjuk, hogy a futás vagy a kerékpározás hatásosabb tud lenni, ha csak kifejezetten a kalóriaégetést tekintjük, de a jóga kevésbé terheli meg a testet gyakorlás során, így kezdőknek sokkal inkább javallott. Ezen felül nincs szükség különösebb felszerelésre, egy egyszerű jógamatracon is remekül végre tudjuk hajtani a gyakorlatokat, nem kell megfelelő terepet keresnünk, csupán ráállunk és kezdődhet a kalóriaégetés. Érdemes akár több mozgásformát is kipróbálnunk, hogy megérezzük, mi legjobb a számunkra, vagy akár kombinálhatjuk is őket, például kerékpározhatunk és jógázhatunk is. A legfontosabb, hogy mozogjunk minden nap, testünk meghálálja idővel.

 

(Borítókép: Photo by Scott Broome on Unsplash )

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok