Kapála-bhátí-pránájáma – koponyatisztító légzés

2023. 05. 26. | Pránajáma

Szerző: Jógapont
 

A prána, a pránájáma, a hatásai és fajtái

A prána az anyagi világban létező anyagi energia (életerő, életlevegő), amely működésben tartja a teremtett világot, beleértve a testedet és a tudatodat is.
A pránájáma a prána szabályozását jelenti, vagyis amikor a légzés által felhalmozod az életerőt, és annak áramlását irányítod a szervezetben.

A jógalégzések gyakorlásával
◦  felül tudod írni az esetlegesen helytelenül berögzült légzési szokásaidat;
◦  megkönnyítheted az ászanák helyes kivitelezését;
◦  fenntarthatod az önálló izomzattal nem rendelkező belső szerveid (máj, hasnyálmirigy, lép, vesék) keringését, anyagcseréjét.

Élettani hatásuk szerint a pránájáma gyakorlatokat három fő csoportra oszthatjuk:
◦ nyugtató/kiegyensúlyozó
◦ energetizáló/fűtő
◦ hűtő.

Ezúttal az egyik energetizáló/fűtő  jógalégzéshez, a kapāla-bhātī prāṇāyāmához (kapála bhátí pránájáma) hoztunk egy kis kedvcsinálót videót. 

Kapāla-bhātī-prāṇāyāma koponyatisztító légzés

A szanszkrit kapāla szó jelentése „koponya” vagy „homlok”, a bhātī pedig „fényt”, „ragyogást” jelent.
A gyakorlat során aktív a kilégzés (hasból végezzük, nem
a mellkasból), passzív a belégzés. Csak üres gyomorral és étkezés után 3–4 órával gyakorolható, az āsanák után, a meditációs gyakorlatok előtt.

Hatása: A kapāla-bhātī egyike a hat kriyānak, avagy tisztító gyakorlatnak. Energetizáló, fűtő prāṇāyāma, amely erősíti és kiegyensúlyozza az idegrendszert. Hatására a tüdő mélyebb részei is megszabadulnak az elhasznált levegőtől, az elme kitisztul, s a koncentrációs készség is megnövekedik, így felkészít a meditációra. A rekeszizom folyamatos fel-le mozgatása erősíti a gyomrot, a szívet s a májat, a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja az emésztést. Kitisztítja az orr melléküregeit. A látás élesedik, és általános felfrissülés tapasztalható.

Ellenjavallat: Ne végezzük menstruáció, várandósság, szívpanaszok, magas vagy alacsony vérnyomás, szédülés, epilepszia, szélütés, sérv vagy gyomorfekély esetén. A gyenge testalkatú és csekély tüdőkapacitású személyek se végezzék. Ellenjavallt továbbá fül- és szempanaszoknál.

 

Röviden ennyit, és a videót tudjuk megosztani veled, hiszen a pránájáma egy érzékeny dolog, apró és fontos részletekkel. Szóval, ha esetleg szeretnél kicsit jobban elmélyülni a gyakorlásában, ahhoz szakember felügyeletét ajánljuk. Akár tanfolyamainkon, főiskolánkon is megteheted ezt, vagy persze kérheted bármelyik hiteles jógaoktató segítségét hozzá.

 

 

 

(Borító: Image by pch.vector on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok