Aktuális cikk
Kezdő jóga 10. rész

Kezdő jóga 10. rész

Még sohasem jógáztál?
Szeretnéd elkezdeni, de nem tudod, hogy pontosan mire is számíthatsz?
Cikksorozatunkban megmutatjuk, hogy mit jelent a jóga, mi a célja, hogyan és mit gyakorolj.
A 10. részben a jógikus a szervezet tisztításáról és a méregtelenítésről lesz szó.

A szervezet tisztítása, méregtelenítés

A három dósa egyensúlya biztosítja az egészséges testi és lelki életet. Hogyha ez az egyensúly felborul a testben méreganyagok képződnek, amik jelenléte később különböző betegségek kialakulásához vezetnek. Ilyen esetben a jóga a tisztító gyakorlatok végzését javasolja.

A jógairodalom leírja, hogy korábban a hatha jóga tisztító folyamatokból állt. Ez a szatkarma, a szat hatot, a karma cselekvést jelent. A tisztító gyakorlatok hat csoportját foglalják magukba. Ezek a gyakorlatok a dósák egyensúlyának helyreállítását segítik.

A hat folyamat a következő:

Néti: Az orrjáratok tisztításának folyamata. Eltávolítja a váladékot és a szennyeződéseket az orrjáratokból és az arcüregekből, elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Segít a légúti betegségek megelőzésében. Segít a fülek szemek és a torok egészségesen tartásában.

Enyhíti az arcizmok feszességet, rendszeres gyakorlása fiatalítja az arcbőrt. Az agyra hűtő, nyugtató hatással van. Csökkenti a szorongást, haragot és a depressziót. Egyensúlyba hozza a jobb és a bal agyfélteke működését, így segít megteremteni a testi és lelki egyensúlyt.

shutterstock_93492646

Dhauti: Tisztító eljárásoksorozata, amelyek három csoportba sorolhatóak:

  • Belső tisztítás
  • Fej tisztítása
  • Mellkas tisztítása

A dhauti technikák megtisztítják az egész emésztőcsatornát a szájtól a végbélig. Enyhítik a az emésztési problémákat, erősítik az immunrendszert, tisztítják a májat, vesét és a vért. Helyreállítja test energetikáját. megnyugtatja az elmét és segít a tudatosság megszilárdításában. Minden rendszeresen gyakorolt folyamat hatását (fizikai, lelki) megsokszorozza. Az egyik legjobb béltisztítási folyamat a sankhapraksalana kríja, aminek a folyamatában langyos sós vízzel átmossuk az egész emésztőrendszert. A beleket tudjuk tisztítani levegővel is, ami segít eltávolítani a bélgázokat, és serkenti az emésztőrendszert.

Nauli: A hasi szervek masszírozásának és erősítésének módszere. A nauli gyakorlatok fokozzák az étvágyat, és javítják az emésztést. Erősítik a hasi izmokat, segítve a hasűri szervek optimális működését. Megemeli a test energiaszintjét, enyhíti a depresszíót a tompaságot és a fáradságot. Segít a mentális erő fokozásában, tisztításában.

Baszti: A végbél átmosásának technikái. Megtisztítja a vastagbelet, így segíti a bélflóra megújulását. Megszünteti a székrekedést. Megnyugtatja az elmét, és az idegeket.

Kapálabháti: Légzéstechnika, a fej tisztítására. Kitisztítja fejüregeket, ellazítja az arcizmokat, erősíti a hasizmokat. Nagyon erős tisztító hatással van a csakrákra. Gyakorlásával érzékeléseink felerősödnek, frissnek és könnyűnek érezzük magunkat.

Trátaka: Egy pont, vagy tárgy intenzív nézésének gyakorlata, amely a koncentráció erejét fejleszti. Csillogóvá teszi a szemet, kiegyensúlyozza az idegrendszert, enyhíti az idegi feszültségeket. Javítja a memóriát, koncentrációs képességet. Akaraterőt fejleszt. Nagyon jó előkészítő gyakorlat a hosszabb meditációkhoz.

A szatkarmák nem a gyógyítást segítik egyes betegségek esetén (bár terápiás jelleggel is áldásos a hatásuk), hanem az egészség megőrzés a céljuk.

Írta: Somogyi György, a Bhaktivedanta Jógastúdió Blaha jógaoktatója

Forrás:
Hatha-Yoga gyakorlatok, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014
Jóga, az elme és a test harmóniája, Sivananda Jógaközpon, 2013
Jóga tiszta forrásból, Dr. Tóth-Soma László, Gaura Krisna Dász, 2008
Ászana, Pránajáma, Mudrá, Bandha, Swami Satyananda Saraswati, 2006

 

A sorozat további részei:

Kezdő jóga 9. rész