Még sohasem jógáztál?
Szeretnéd elkezdeni, de nem tudod, hogy pontosan mire is számíthatsz?
Cikksorozatunkban megmutatjuk, hogy mit jelent a jóga, mi a célja, hogyan és mit gyakorolj.
A 9. részben a jógikus napirendről lesz szó.

Hajnali 02:00-06:00 között a váta dósa a domináns. A váta mozgékonyságát meglovagolva érdemes ebben az időszakaszban felkelni. A legideálisabb napfelkelte előtt két órával, kb. hajnali 4-5 órakor.

Ébredés után történjen a reggeli tisztálkodás, hogy testünk könnyűvé váljon, megszabaduljon az éjszakai méregtelenítés és a másodlagos emésztés (sejtszintű anyagcsere) következtében keletkezett anyagcsere termékektől. Felkelés után egy kis kanálkával, vagy nyelvkaparóval kaparjuk le az éjszaka felgyülemlett lepedéket a nyelvünkről. Ajánlatos ezt eltávolítani, mert különben a nap folyamán csak újra visszakerülne a szervezetünkbe az a méreganyag, amit az éjszaka kiválasztott a szervezetünk. Ez a toxinokból és baktériumokból álló ragacsos lepedék a fogainkat is erőteljesen károsítja. A lepedékek eltávolítását segíti, hogyha hidegen sajtolt olajjal (legjobb a szezámolaj) 3-4 percig öblögetünk, ez fellazítja a lerakodott lepedékeket, így megkönnyíti az eltávolításukat, erősíti a torkot, és rendkívül hatékonyan pusztítja a szájban található baktériumokat. Ezután igyunk egy pohár 10 percig forralt, de iható hőmérsékletűre visszahűtött vizet, amely megindítja és elősegíti a belek mozgását és ürítését. Majd mossunk fogat.

Nagyon jó hatású a reggelente fürdés előtt végzett olajmasszázs, az abhjanga is, mely erősíti az izmokat, fiatalítja nemcsak a bőrt, de az egész testet, és eltávolítja a tisztátalanságokat.

Az orrunk tisztán tartására az orrmosó kancsó használata a legjobb, használjuk napi rendszerességgel. A neti orrmosó kannát 1 %-os sóoldattal megtöltve végezzük el az orrjáratok kimosását, szükség esetén naponta többször. A sóoldat kimossa a felgyülemlett váladékot, amely a melléküregek (orr, homlok, arc) és fülek gyulladását eredményezi. A só természetesen pusztítja el továbbá a váladékban megülő baktériumokat, melyek így antibiotikumok segítsége nélkül távoznak a szervezetből. Használatával csökkenthetők vele pl: allergia és felső légúti megbetegedések tünetei. Az orrmosás után javasolt az orrjáratok olajozása is.

Ezek a levegő elem uralta órák alkalmasak a reggeli pránájáma gyakorlására, valamint a mantra-meditációra, a tanulásra és mindenfajta lelki gyakorlat végzésére.

Következhet egy könnyű testgyakorlás, a napüdvözlet gyakorlatsor a legajánlatosabb reggeli testmozgás 3-8 kör felébreszti és rugalmassá teszi a fizikai testünket.

A régi nagy ájurvédikus orvosok szerint a hosszú élet egyik titka a felkelő nap első sugarainál végzett rövid séta, amely jótékony hatással van az emberi szervezetre, egész napra pránával, életenergiával tölti fel azt. A váta periódusban felkelve élénken és tiszta fejjel ébredünk és a váta jellemzőit élvezhetjük egész nap: frissek, könnyedek, életvidámak leszünk. Ennek viszont előfeltétele a korai lefekvés – hiszen elegendő alvás nélkül fáradtak leszünk.

A délelőtt 06:00-10:00 közti időszak a kapha dósához tartozik, amelynek jellemzője a szilárdság és a kitartás. Ezt az erőt kihasználva délelőtt érdemes a nehezebb (esetleg fizikai) munkákat végezni. A reggeli elfogyasztása 08:00 körül ajánlott, mert ebben az időszakban elfogyasztott étel megfelelő módon tud beépülni a szervezetbe.

A Váta típusú embereknek kiadósabb és melegebb ételre van szükségük, a Kapháknak csak valami egészen könnyűre, hogy segítse őket beindulni. A Pitták különösen ügyeljenek arra, hogy ne hagyják ki a reggelit.

A reggeli előtt (legalább fél órával) elfogyasztott, a fent említett módon elkészített, majd visszahűlni hagyott forralt víz – melybe Kaphák és Váták citromlét és mézet is keverhetnek – méregtelenít, és hatékonyan megindítja az emésztést.

10:00 és 14:00 óra között a kapha szilárdságát a pitta ereje váltja fel, még mindig szerencsés a nehezebb munkát ekkortájt végezni.

Ügyeljünk arra, hogy a fizikai aktivitás erőssége soha ne haladja meg fizikai teljesítőképességünk 50 százalékát. Ha a pulzusszámunk húsz perc elteltével sem áll vissza a normális értékére, akkor biztosan tudhatjuk, hogy túlerőltettük magunkat.

A nap közepén éri el a Nap legmagasabb helyzetét, ezzel összhangban a pitta dósa is a legtüzesebb erejét. A tűz elem lebontó/átalakító hatását felhasználva dél és egy óra magasságában fogyasszuk el ebédünket, amely az étkezések közül a legbőségesebb legyen, mivel a pitta hatékonyan megtámogatja az emésztést.

Az ebéd legyen bőséges, de ne túl nehéz, tápláló, szattvikus és a dósáinkat nyugtató. Naponta legalább egy alkalommal mind a hat alapvető íz (édes, sós, savanyú, kesernyés, fanyar, csípős) legyen meg a különböző fogásokban, még ha csak nagyon kis mértékben is, mert így az ebédünk a test és az elme számára biztosítja a boldogságot és a teljességet. Az ebédhez kortyolgatott testmeleg folyadék segíti az emésztést. Soha ne igyunk hideget, mert az gyengíti az emésztés folyamatát!

Ebéd után üljünk tíz percet nyugodtan az asztalnál, majd, ha tehetjük, sétáljunk egy kicsit. Ne együnk annyit, hogy utána nehéznek érezzük magunkat. Akkor volt jó az ebédünk, ha energiával és boldogsággal töltött fel minket, s elfogyasztása után frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat.

Jó tanács, hogy a főétkezések között ne nassoljunk, mert az emésztés folyamata, nem tud végbe menni, így legyengül. Nagyon káros az úgynevezett ráevés is, amikor egy-egy étkezés után nem sokkal, ismét enni kezd valaki. Ilyenkor rengeteg méreganyag képződik a testben.

A 14:00-18:00-ig tehető délutáni órák a váta dósa befolyása alatt telnek. Kora délután szerencsés könnyebb (esetleg intellektuális) munkákat, késő délután pedig testmozgást végezni. Miután az ebéd elhagyta gyomrunkat, gyakorolhatunk jóga-ászanákat. Ászanázás után hasznos relaxációt alkalmazni, hogy elengedjük a napi feszültségeket, a gyakorlások után pedig a délutáni tisztálkodást megejteni, hogy a nap során ránk rakódott piszoktól és izzadságtól megszabaduljunk. Este, közvetlen lefekvés előtt nem kedvező zuhanyozni, mert élénkítő hatással bír és nem támogatja az elalvást.

A váta dósa aktivitását 18:00-tól a kapha dósa passzivitása váltja fel, így kora este érdemes visszavonulni a mozgékony cselekedetektől és áttérni a visszavonultabb és csendesebb tevékenységekhez, mint például a barátokkal, családdal való törődés, az olvasás, a meditáció és a lelki gyakorlatok végzéséhez. A vacsorát 18:00 körül fogyasszuk el.

Vacsora után jólesik egy rövid sétát tenni. Ezután pedig valamilyen kellemes, nem megerőltető tevékenységet végezhetünk. Este már ne nézzünk akciófilmeket, s ne olvassunk olyan könyveket, melyek izgalomban tartanák idegrendszerünket, inkább valami lélekemelő, spirituális irodalmat válasszunk. Nyugodtan, békésen készüljünk a lefekvésre, hangoljuk rá magunkat az éjszaka pihentető csendjére.

Este 22:00-ig hasznos ágyba bújni és aludni, mert a kapha hatása, elnehezítő jellege eddig tart.

A hosszú élet egyik titka, hogy megfelelő időben s megfelelő ideig aludjunk. (Az egyik legnagyobb ájurvédikus orvos, Dr. Triguna mondta egyszer, hogy a betegségek java része már azáltal leküzdhető lenne, ha az emberek reggel 6 óra előtt felkelnének és este 20 óra után lefeküdnének aludni.)

 

Írta: Somogyi György, a Bhaktivedanta Jógastúdió Blaha jógaoktatója

Forrás:
Hatha-Yoga gyakorlatok, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2014
Jóga, az elme és a test harmóniája, Sivananda Jógaközpon, 2013
Jóga tiszta forrásból, Dr. Tóth-Soma László, Gaura Krisna Dász, 2008
Ászana, Pránajáma, Mudrá, Bandha, Swami Satyananda Saraswati, 2006

 

A sorozat további részei:

Kezdő jóga 8. rész

Kezdő jóga 7. rész

Kezdő jóga 6. rész

Kezdő jóga 5. rész

Kezdő jóga 4. rész

Kezdő jóga 3. rész

Kezdő jóga 2. rész

Kezdő jóga 1. rész