Könnyű út a vegaságig – lépésről-lépésre

2021. 03. 21. | Életmód, Vegetáriánus

Szerző: Csikós Judit
 

Megérett benned az elhatározás, hogy vegetáriánus legyél, de ijesztőnek tűnik a váltás, vagy nem tudod, hol kezdj neki? Vannak, akik ezt a lépést meg tudják tenni egyik napról a másikra, de ha téged inkább nyomaszt a gondolat, nyugodtan haladj kis lépésekben a húsmentes élet felé, ehhez adunk néhány tippet cikkünkben.

 

Csak semmi stressz

Ismert pszichológiai jelenség, hogy egy nagy kihívás elől inkább kitérünk, annyira nyomasztó még belegondolni is, mennyi erőfeszítést kell tenni, esetleg rákényszerítjük magunkat a változásra, de néhány nap vagy hét után fenntarthatatlannak érezzük és feladjuk az egészet.

Daria Shevtsova fotója a Pexels oldaláról

A legfontosabb, hogy ha változtatnál, az ne egy stresszes, kényszerű folyamat legyen, állj hozzá inkább kísérletezően: mit tanulhatok magamról? Egyértelműen látom, miért akarom ezt a változást az életemben? Mi jelenti a legnagyobb akadályt, nehézséget? Lehet ez egy játékos felfedezési folyamat, új ételekkel, ízekkel, helyekkel és emberekkel? A célunk megvár, és csak akkor tudjuk hosszú távon is ezt az életmódot követni, ha nem arra fókuszálunk, miről mondunk le, hanem hogy mennyi mindent nyerünk általa.

Kis lépésekre bontani a kitűzött célig vezető utat

Az egyik dolog, amivel kísérletezhetsz, hogy lépcsőzetesen hagyjuk el az állati eredetű termékeket. Lehet, hogy első körben csak valami olyat nem eszel majd, amit egyébként sem fogyasztasz gyakran vagy nem is szeretsz különösebben, de már megfogalmazol magadban egy szándékot, például, hogy „mostantól nem eszek halat.”

Indulhatsz más logikából is, mondjuk nagytól a kicsi felé. Először figyeld meg néhány napig, hétig vagy akár hónapig, hogy mondjuk a vörös húst fogyasztását magad mögött hagyva hogy érzed magad, tapasztalsz-e bármilyen változást, hiányérzetet vagy könnyebbséget. Ha pedig már elég magabiztos vagy, jöhet a szárnyas és a hal is. Az már a céljaidtól függ, hogy innen tovább szeretnél-e lépni a tojás és a tejtermékek elhagyásához.

RODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról

Ezzel is nyugodtan kísérletezhetsz, a lényeg, hogy a saját életedben milyen változást a legegyszerűbb elsőre megvalósítani, mert ha már sikeresen megtetted egy lépést, a következő egyszerűbb lesz. Gondold át étkezési szokásaidat, és nézd meg, miről tudnál akár már most lemondani!

Húsmentes hétfőtől a húsmentes hétig

Egy másik megközelítés, amivel kísérletezhetsz az, hogy bizonyos napokon nem fogyasztasz húst. A 2003-ban indult húsmentes hétfőhöz egyénileg és intézményi szinten is egyre többen csatlakoznak. A kezdeményezés elindítói arra biztatnak, hogy hetente legalább egy nap ne fogyasszunk húst, mert minél többen teszünk így, annál nagyobb mértékben járulunk hozzá a saját és a Föld jóllétéhez.

A húsmentes hétfő előnyei (kép: korkorosgazdasag.hu)

Tedd fel magadnak a kérdést: akkorra egyszerűbb beiktatni a húsmentes napot/napokat, amikor magadnak főzöl, vagy épp ellenkezőleg, ha vegetáriánus étteremből rendelsz vagy a menzán a vega opciót választod? A hétköznapokon már készen állsz húsmentesen enni, de hétvégén vagy különleges alkalmakon nem akarsz kimaradni? Gondold végig, hogy neked mi a leginkább életszerű!

Közösségben vagy egyedül

Vannak, akinek segít, ha bejelentik a családnak és barátoknak az elhatározásukat, hogy változtatnak az étkezési szokásaikon, és ez segít nekik tartani magukat az elképzelésükhöz, de más személyiségtípusoknál ez pont ellentétes hatással jár, és a nyomás miatt nehezebb megvalósítani a kitűzött célt. Ha úgy érzed, támogat az, hogy a körülötted lévők tudnak az új célodról, oszd meg nyugodtan, de az is ér, ha csak „titokban” elkezdesz kísérletezni, és csak akkor beszélsz a változásról, amikor már biztos vagy magadban.

Egy kis előkészület sokat segít

Megkönnyíti az átállást, ha előre tervezel. Ha főleg magadnak főzöl, akkor előre kinézheted a recepteket, és ahhoz tudod igazítani a heti bevásárlást. Ha az iskolában, munkahelyen szoktál ebédelni, nézz utána, vannak-e vegetáriánus opciók a menzán vagy a környező helyeken. Szerencsére most már sok helyen túlmutat a vega kínálat a rántott sajt-rizs kombináción, például a Govinda éttermek Budapest mellett több vidéki nagyvárosban teszik elérhetővé a kimondottan a jógikus életmódhoz illeszkedő, és nem mellesleg nagyon finom vegetáriánus ételeket.

Ella Olsson fotója a Pexels oldaláról

Amennyiben nincs ilyen alternatíva, érdemes lehet előző este vagy a hétvégén egy nagyobb adag ételt lefőzni, amit akár le is fagyaszthatsz. Az is hasznos, ha mindig van nálad valami nasi, hogy ne legyél rászorulva arra, ami éppen elérhető, amikor megéhezel.

Új receptek, új ízek

Szerencsére nem kell teljesen új könyvtárat beszerezned, hogy kitanuld az újfajta ételek elkészítését, az interneten végtelen mennyiségű receptet találsz, akár magyaros, akár egzotikus ízeket próbálnál ki, de lehet, hogy egy új szakácskönyv még inkább motiválni fog a kísérletezésre.

Maria Orlova fotója a Pexels oldaláról

Fogyaszthatsz leveseket, szabdzsikat (zöldségpörköltek, különböző változatos ízesítésben), főzelékeket. Bátran variáld a köreteket, kiszabadulva a rizs, burgonya és tészta „Bermuda háromszögből” árpa, köles, hajdina, kinoa, zab, kukoricadara felhasználásával. Készíthetsz kenyérféléket, friss tésztákat, kásákat. Fehérje pótlásra bátran fogyassz dahlt, indiai egytálételt hüvelyesekkel, zöldségekkel, de bármilyen más babból, lencséből, sárgaborsóból készült étel is tökéletes erre a célra.

Ha rántott ételekre vágysz, készíthetsz pakorát, úgy, hogy csicseriborsó liszt, víz és fűszerek felhasználásával sűrű palacsintatésztát keversz, melybe beleforgatod a zöldségeket és azután olajban sütjük. Zöldségfasírt és magkrémek is kerülhetnek a tányérunkra. Ha a tojás ízét hiányolnánk, használjunk fekete sót az ételbe. Ha összefogó képességét, váltsuk ki – az étel jellegének megfelelő – más alapanyaggal, mint például, finomra darált lenmag, chia mag, csicseriborsó liszt vagy keményítő. Süteményeknél alkalmazhatunk reszelt almát vagy banánt is. Ha lazítani szeretnénk vele, használhatunk csicseriborsó konzerv levét habnak felverve vagy szódabikarbóna és citromlé elegyét. Ha néha mégis felmerülne egy-egy régi, hagyományos étel íze, emléke bennünk, akkor sincs gond, hiszen bátran lehet készíteni panír (friss házi sajt), szejtán (búzahús) vagy tofu (szójababsajt) felhasználásával pörköltet, vadast vagy székelykáposztát is akár.