Lebegés a csónakban

2022. 11. 16. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Amikor belevetem magam valamibe, ami hosszantartó koncentrációt igényel és minden figyelmemet elveszi, sokszor eljutok arra a pontra, hogy azt érzem, hogy csak hajtok és teperek, de elmarad a pihenés, a könnyebbség állapota. Még akkor is, ha a végére érek ennek a koncentrált időszaknak, nem tudok úgy örülni a végeredménynek, elmarad a felszabadultság érzete, hogy kész van és jól is sikerült. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül, olyan, mintha elfelejtenék ellazulni, még akkor is, ha nincs szükség a feszült figyelemre.

Nos, ilyenkor jön el a pillanat, hogy a jógagyakorlás során hosszabb időt is szánjak a csónakpózra. A nāvāsana (návászana – csónakpóz) az a póz, mely során bár a tested, főképpen a törzs izomzatod megfeszített és megtartott, a tested többi része ellazult és olyan mintha a vízen ringatózna. A törzsed a hajó, a megfeszített állapotod a horgony, légzésed a víz, amelyen ringatózol, az egyéb ellazult testrészeid és a gondolataid pedig az utasok. Megfeszült, koncentrált állapotban lazítasz, és ez az, amire szükséged van. Ezt megtapasztalni, a pózban átélni, és kivinni magaddal a matracról a mindennapokra, a feszült helyzetekben is lazítani, a koncentrált szituációkban is tudni ellazulni.

A csónakpóz sokat segíthet abban, hogy mindent megtegyünk azért, hogy elérjük a céljainkat, hogy utána azt ki is tudjuk használni. Ez a kihívást jelentő testtartás segít fejleszteni az elszántságot, az állóképességet és a bátorságot. Erős és stabil izmokat épít a test core-izmaiban. Emellett elősegíti az életerő és a melegség kielégítő érzését, és egy egészséges adag vitalitást is kínál, amely stabilan és könnyedén lendíthet át minket a napunkon.

A lebegés kezdése

Kezdetnek üljünk le a földre kinyújtott lábakkal dandászana (botpóz) pózban. Szánj néhány pillanatot arra, hogy megvizsgáld, hogyan helyezkedik el a medencéd a földön. Szilárdan ülsz az ülőcsontjaidon? Amennyire csak lehetséges, told előre a súlyod, hogy egyenesen az ülőcsontokon nyugodjon, a hát alsó részét pedig húzd befelé, hogy semleges helyzetet teremts a gerinc számára.

Kilégzéssel a törzsedet döntsd hátra. A zárva tartott lábakat térdben hajlítva emeld fel a talajról. A lábszárakat hozd vízszintbe, nagyjából tartva a derékszöget a törzs és a comb között. Csak az ülőgumóid vannak a talajon. Miközben a vállakat a lehető leglazábban tartod, a karokat emeld fel, nyújtsd ki combbal párhuzamosan.
A comb és a törzs minden izma aktív, ülőgumóktól kiindulva nyújtózol föl egyik irányba a térddel, míg másik irányba a fejtetővel. Megfeszíted a hasad, emeled a szegycsontot, hátra engeded a vállakat. Egyéb testrészed ellazítod, arcod laza, arcizmok megpihennek. Így érkezel meg fél-csónakállásba (ardha-nāvāsana).

Lebegtetni a horgonyt

A csónakpózban a cél az, hogy a súlyodat szilárdan a medence aljára helyezd, fenntartva a gerinc stabil és támogató helyzetét. Ez a művelet egyre fontosabbá válik, ahogy haladsz tovább a pózban, ezért itt, ahol a tét még nem olyan nagy, legyél tisztában ezzel. Ahogy haladsz előre a pózban, elérkezel a csónakpóz teljes verziójához, ahol nyújtott lábbal végezzük ugyanezt a gyakorlatot. A láb, a hát és a kar nyújtózik, a fej és a lábfej egy vonalba kerül egymással. Feszítsd meg a hasad, emeld a szegycsontot, engedd hátra a vállakat, húzd lefelé és simítsd a hátba a lapockákat. Nyújtózz a karokkal a megtartott vállból az ujjhegyek végéig. Néhány lélegzetvétel után helyezd vissza a lábad a talajra, lazítsd el a tested, és adj magadnak néhány pillanatot a pihenésre és a regenerálódásra.

A vitorlák lobogtatása

Amikor már magabiztossá válsz a póz kivitelében és megérzed a pozitív hatásokat, elérkezel a következő ponthoz, ahol szeretnél nehezíteni a pózon, hogy szinte lebeghess. A soron lévő póz az átforduló csónakállás (parivṛtta-nāvāsana), amely során a teljes csónakpózt egy csavarással kombináljuk. A nyújtott lábú návászanából indulva a bal kezed kézhátát simítsd a jobb térd külső oldalára, a jobb karoddal kilégzéssel nyújtózz hátra-fölfelé, nyitva a mellkast és csavarva a gerinc fölső szakaszát. A tekinteteddel nézz a hátul lévő kéz felé, majd ismételd ezt meg a másik oldalra is.

Ismételd a pózokat akár 3-5 alkalommal is, hogy megérezd a pozitív hatásokat.

Erős és egyenletes légzéssel segítsd magad. Minden egyes belégzéskor csendesítsd le az éberséged és tereld befelé a figyelmedet.

Ne erőltesd a cselekvést, bontsd le a pózt, amikor úgy érzed, hogy a tested teljesen befeszül.

Legyen ez egy olyan pillanat, amelyben felépíted azt az erőt és kitartást, amely átvisz az élet által rád zúdított kihívások minden hullámán.

 

(Borítókép: pixahive.com)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok