Lerántjuk a leplet a meditációs tévhitekről!

2022. 08. 15. | Az én jógám

Szerző: Jógapont
 

Ha próbáltál már meditálni, valószínűleg számos nehézségbe ütköztél. Miért? Mert úgy van propagálva, hogy ez egy nagyon könnyed, kellemes dolog, semmit sem kell igazán csinálnod, mégis milyen jó lesz. Azonban előbb-utóbb megkell tanulnunk, hogy semmi sincs ingyen. A meditáció nagyon is munkás dolog, és erőfeszítést kell beletenned, ha igazi eredményre vágysz.

Szóval akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba. Következzen néhány írott szó arról, hogy mik a legfőbb akadályai a sikeres meditálásnak, majd Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) alkalmazott jógatudományok tanszékének tanszékvezetője mesél egy rövid, ám nagyon tartalmas videóban a meditáció helyes módjáról, illetve valódi lényegéről és céljáról.

Tehát, amiket eddig tévesen tudhattál és megnehezítették a dolgodat:

Nem gondolok semmire… nem gondolok semmire. A meditációval kapcsolatos egyik legnagyobb mítosz az, hogy ezen keresztül ki kell zárnod az elmédből minden gondolatot. De valójában nem tudod megakadályozni, hogy az elméd gondolatokat generáljon, mert ez az egyik fő funkciója (gondolkodás, érzés, akarat). A megfelelő középpont azonban irányt ad a gondolataidnak.

A meditációval a vágyaink hatását képesek vagyunk kordában tartani. Nem tudjuk a vágyainkat kiirtani vagy mesterségesen feltartóztatni, mert ez az eredeti természetünk része. Ha egy vad lovat karámba zárunk, attól még vad marad, csupán korlátozzuk, ezért fontos, hogy a vágyak megtisztuljanak, és a helyes meditációval ez lehetséges.

Sok helyen hallani, hogy meditálni nem nagy dolog és nem is olyan misztikus, mint ahogy az elsőre hangzik. Vagy, hogy a meditáció lényege, hogy megteremted az időt, helyet és figyelsz befele, pihenteted az elméd. Ez tévedés, az eredményes meditációnak van egy technikája, és nem csak úgy vagyunk.

Te is kitalálhatsz magadnak egy saját mantrát, ami segít koncentrálni. Csakhogy mantrákat nem lehet kitalálni, mert a mantra egy transzcendentális hangvibráció, amely megtisztítja szívünket az irigységtől, dühtől, mohóságtól, valamint egyéb rossz tulajdonságoktól. Tartalmaz egyfajta potenciát, ami által a szívet tudás ragyogja be, elkezdjük megérteni a világ működését, és a gyakorló fokozatosan megszabadul a testi önazonosítástól. Ilyen a lelki hang természete.

De akkor mit is jelent meditálni, mi a valódi célja, és hogyan érhetjük el azt?

A videót ide kattintva találod: a meditációról

 

 

(Borítókép: Maik Kleinert)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok