Mi a valódi jóga?

2022. 06. 21. | Az én jógám, Életmód

 

Biztosan láttad azokat a mémeket, amik a közösségi médiában régóta terjengenek –  a jógával kapcsolatban is. Nem meglepő, hogy sokakban a mai napig az a kép él, ha jógázol, az egyenlő azzal, hogy törökülésben ülsz órákon át, a szemed csukva és mosolygós, békés ábrázattal valamiféle más világban merülsz el. Vagy épp kitekered a tested, egy masnit hajtogatva belőle. Ezzel persze semmi gond, hiszen mindenkit más érdekel, nem kell mindenkinek jógáznia.

Ha azonban téged mégiscsak érdekel miről szól igazán a jóga, mi a valódi célja – túl a test masnikötésén, a divatos sörjógán, kutyajógán vagy a kecskejógán -, akkor mindenképp megéri tovább olvasnod. Aztán az csakis rajtad múlik, hogy a jóga mára komolyabban felhígult világából milyen minőséget és mennyiséget engedsz be az életedbe.


Fotó: bieryoga

A jóga olyan, mint a hagyma

A jóga valójában egy csodálatos és mély tudomány. De az emberek általánosságba véve hajlamosak a felszínességre, megelégszenek a dolgok könnyedebb, legfelső rétegének megismerésével. De ahogy már Shrek is megmondta, az ogrékban sokkal több van ám, mint hiszik, az ogrék olyanok, mint a hagyma. Nos, a jógában is sokkal több van, mint hiszik, és pont olyan, mint a hagyma. Nem, nem büdös és nem ríkat meg. Na jó, néha lehet. Mindenesetre az biztos, hogy a jógának is sok rétege van, újabb és újabb réteg, újabb és újabb szint vár rád a tanulásban és megvalósításban. Ha akarod.

Ha szeretnéd jobban megismerni és megérteni miről szól a jóga valójában, milyen rétegei vannak, jöjjön egy kis inspiráció Medvegy Gergelytől, aki a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jóga és teológia szakán végzett, majd azóta a SelfnessYOGA® megalkotója és vezetője, valamint a Vrindávana-Gangotri Jógarendszer Alapítvány elnöke.

 Mi is az a jóga?

„Megszokták tőlem kérdezni elég gyakran, hogy mi is az a jóga. Amikor nagyon röviden és tömören szeretnék válaszolni, azt szoktam mondani, hogy egy komplex életvezetési rendszer. Mondjuk egy ilyen testileg, lelkileg egészséges életmód.

De, ha egy picit bővebben ki kellene ezt fejteni, akkor azt mondanám, hogy a jóga az egy ősi önmegvalósítási tudomány, és leginkább úgy értjük meg, hogy ha visszamegyünk a jóga szó magyarázatához.

A jóga szónak két jelentése van.
Az egyik az, hogy igába hajtani, szabályozni, kontrollálni. Jogos a kérdés, hogy mit szabályozunk? És a jóga erre azt mondja – a hagyományok -, hogy szabályozni az elmét, a tudatot, az érzékszerveket, a testet kell, és ezeket megfelelő módon lefoglalni és használni.

A másik jelentése a jóga szónak az az, hogy összekapcsolódni, egyesülni. Itt megint felmerül a kérdés, hogy oké, de mivel? És mit mivel kapcsolunk? Erre az a válasz, hogy az egyéni lelket összekapcsoljuk a Legfelsőbb Lélekkel, vagyis az élőlényt összekapcsoljuk Istennel. Ha ezt a két jelentést együtt vesszük, akkor az a jóga.

Vagyis az elme, a tudat, az érzékszervek, a test kontrollálásával összekapcsolni a lelket a Legfelsőbb Lélekkel, az élőlényt Istennel. Tehát ez a jóga.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a jógának sok-sok eleme van, gyakorlati eleme is, illetve van egyfajta filozófia is, amely segít abban, hogy az előbb elmondottak meg tudjanak történni.

Ezek az elemek az ászanák, vagyis a testmozgás; a pránájáma – a légzésszabályozás -; a meditáció, az elme kontrollja; a relaxáció – amikor ellazítjuk a testet és a tudatot és egy befelé figyelést érünk el; a táplálkozás – amikor erőszakmentesen táplálkozunk.

Ezek a gyakorlati elemek vannak a jógában, de egyébként még megjelenik a filozófia, teológia, vagyis azok a lelki tanítások, amelyeken keresztül igazából megismerhetjük az önvalót, önmagunkat, megismerhetjük a testünk működését, megismerhetjük azt, hogy hogyan épül fel az anyagi világ, a lelki világ. Megismerhetjük a karma, a reinkarnáció, a kötőerők, az idő tudományát, és mindezeken keresztül olyan tudásra tehetünk szert, amelybe önmagunkat el tudjuk helyezni az anyagi világban és aztán innen ki tudjuk vezetni az önvalót a lelki világba, és akkor vissza tudunk térni az eredeti otthonunkba, a lelki világba. És a jógának végül az lenne a végcélja, hogy ezt elérjük.”

 A jóga útján

Azt hiszem, hogy ez a nap egy jó lehetőség, hogy megállj egy pillanatra és átgondold, átértékeld a jógás megvalósításaidat, utadat és céljaidat. Vagy esetleg épp elkezd a folyamatot.
Egyáltalán nem könnyű és nem rövid a jóga hiteles útja, és ha nem is csak az a bizonyos békés mosoly jut belőle, mégis igazán megéri a fáradtságot, ráadásul mindig akadnak inspiráló és segítő társak ezen az ösvényen. Szóval hajrá, fejlődésre fel!

Sok erőt és szép megvalósításokat kívánunk a Jóga világnapján (is)!

 

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok