Miért boldogok a vaisnava teológusok?

2023. 05. 10. | Életmód

Szerző: Jógapont
 

2023 szeptemberében indul a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán (BHF) a vaisnava jógamester szak mellett a vaisnava teológus képzés is, amely(ek)re május 23-ig tudsz jelentkezni te is, ha szeretnél.

Hogy valaki miért választja a jóga szakot, arra viszonylag könnyebb a válasz. De mi az a vaisnava teológia, és mire mész vele, ha ezt választod?

Egy végzett vaisnava teológus osztja meg veled néhány sorban a tapasztalatait. Miért? Mert az, amit ezen a főiskolán kapott, annyira sokat adott számára, hogy téged is szeretne inspirálni vele. Talán te is épp keresőben vagy, talán szeretnéd mélyebben érteni és élni az életed, talán szeretnél boldogabb lenni, talán neked is segíthetnek a következő sorok, és talán a BHF is.
Szóval nézzük, mit üzen neked Varga Kata vaisnava teológus…

Miért pont a BHF? Egy szóval: sóhatás!

Megvártam azt a főiskolát, ahol azt tanulhatom, amire valóban szükségem van, ami igazán közel áll hozzám, és ami érdekel annyira, hogy ha elkezdtem, be is fejezzem. 32 évesen iratkoztam be, az utófelvételi utolsó napján, 2016 nyarán. Azóta is emlegetem, mint az egyik legjobb döntést az életemben. Nem siettem el, de erre megérte várni.

Három évig tanultam nappali tagozaton a vaisnava teológiát. De egyáltalán, mi is az a teológia? Hittudomány. A szó görög eredetű: theosz=Isten, logosz=tan, tudomány, beszéd. A teológia nemes egyszerűséggel tehát a vallás(ok) tudományos, logikus rendszerben történő tanulmányozása. Minden ide tartozik, ami isteni kinyilatkoztatáson alapul. De mit fogsz tanulni, ha a VAISNAVA teológiát választod? Miért jó ez Neked?

Mind útkeresésben vagyunk, ki az első kereszteződésben áll (érettségi után), ki már a sokadiknál (eljegyzés, új munkahely, költözések, várandósság, válás, gyász, gyermeknevelés, terápia). Válaszok után kutatunk, ha vannak kérdéseink, de néha akkor is, ha még nincsenek. Ezen a főiskolán lesznek, ezt garantálom Neked! Új határaid születnek, rengeteg élményben lesz részed, a felnőtt osztálytársaiddal pedig egy véd- és dacszövetséget alkottok majd a kinti világ átformálására. Itt valódi tanárok mutatják be saját életükkel, hogy milyen az elfogadás, a békés küzdelem. Hazatalálsz.

Hamar meg fogod szeretni A.C. Bhaktivedanta Swami Sríla Prabhupádát, aki a főiskola névadója is egyben. A könyvei olyanok az elmédnek, mint egy falat kenyér; a lelked pedig újjászületik minden sortól. ,,Egyszerű élet, magasszintű gondolkodás’’, ami nem pink, de igazi szabadság! A valódi énedet hívja elő, aki azért jár az életed napos oldalán (ahová egyébként Te is tartozol), mert rendelkezik önismerettel és önszeretettel. Ezt itt megtanulhatod. A BHF kíméletlenül hatásos, szekérnyi bátorság kell hozzá, de ha már bent vagy, megállíthatatlan leszel!

Számomra a BHF olyan volt, mint a sóhatás: csípett először, de aztán fertőtlenített és kitisztított. Évekbe telt, nem egy este alatt zajlott. Nehézségeim most is vannak, de már eszköztáram is, hogy leküzdjem őket, vagy egyszerűen csak kitartsak, amíg elvonulnak. Szerény javaslatom ez: előzd meg az időt, kapjon a lelked egy mélyhidratálást! A vaisnava teológia és életmód tanulható, a tartós átalakulás folyamata a BHF campusán vár Rád! Ez egy nagyon izgalmas út, hajrá!

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok