Óvd a csípőd málászanával!

2022. 08. 17. | Ászana, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 
A kényelem ára

A nyugati társadalomban az emberek jó részének egyik legfontosabb prioritása az életében a kényelem. Ez több okra is visszavezethető, és alapvetően a kijelentés maga is csak részben igaz. Mégis megfigyelhetjük, hogy már a munkavégzésünk során is gyakorta kerülünk ülő pozícióba, akár hosszabb időre is. Irodai munkák hosszú sora kecsegtet a 8 óra folyamatos ülés kényelmével, a mozgás minimális lehetőségével egyetemben. Ez életvitelszerűen rengeteg kockázattal jár. Továbbá, ha csupán heti 2-3 órát mozgunk a minimum 6-7 óra helyett, még tovább fokozhatjuk a problémákat.

Ez az életforma rengeteg baj forrása lehet, mint például a visszér, a mélyvénás trombózis, súlygyarapodás, hát- és derékfájdalom, csípőfájdalom. A lábaknak és a csípőnek mozgékonynak és erősnek kell lenniük, hogy stabil alapot adjanak a testtartásnak, mely által megelőzhető a hátfájások formáinak egy jelentős része is.

A betegségek megelőzése jógával – ezesetben : málászana

Az indiai gyógyászat, az ájurvéda, módszereinek jó részét a preventív kezelések teszik ki. Ebbe beletartoznak bizonyos jógapózok és jógasorozatok is, melyek főként mozgásszervi elváltozások megakadályozását hivatottak megelőzni.
A fent említett problémára, vagyis a csípő épségének megőrzésére, nyújthat megoldást a málászana, más néven upavésászana, magyarul a telitalpas guggolás vagy guggoló-ülő testhelyzet, füzérpóz.

A póz kivitelezése

A póz kivitelezéséhez állj csípőszéles terpeszbe, és így guggolj le anélkül, hogy a sarkad felemelkedne a talajtól. Ehhez előfordulhat, hogy kissé feljebb kell emelned a medencét. Ha a sarok elemelkedik, egy takarót aláhajtva megtámaszthatod a sarkakat.  Annak érdekében, hogy a gerincoszlop megnyújtózzon, hozd tónusba a hasizmod, húzd a köldököd befelé, felfelé és nyújtózz a fejtetővel. Majd ezt követően a tenyereket egymásba simítva a mellkas előtt imatartásban elhelyezve, az alkarokat pedig a térd környékén a combod belső szakaszának támasztva kétoldalra tolod a térdeket és összenyomod a tenyereket. A farkcsonttal pedig a talaj irányába nyújtózz, hogy a csigolyák között egy kényelmes nyújtózó és távolodó állapot alakuljon ki. Ezt egy-két percig megtartva érhetjük el a póz kedvező hatásait.

 

Photo

Hatások

◦ nyugtatja a vágyakat
◦ lecsendesítő hatással rendelkezik
◦ tonizálja a test alsó részét, a farizmokat, combokat és vádlikat
◦ erősíti a hátat valamint a core izmokat
◦ jótékony hatással van az alsó három csakrára, nevezetesen a mūlādhāra (gyökércsakra), a svādhiṣṭhāna (nemi csakra) és a maṇipūra (köldökcskra) csakrákra
◦ megelőzi a hátfájást, nyújtja a gerincoszlop izmait, a derekat, mobilizálja és erősíti a csípőt
◦ serkenti a hasi szervek működését, javítja az emésztést, méregtelenít
◦ ahogy a medence egyre mélyebbre ereszkedik, az energia lefelé áramlása segít kiüríteni a testből a felesleges anyagokat, hulladékokat.

Erre figyelj

A gyakorlat elvégzése térd- és bokafájdalom esetén óvatosan, különös körültekintéssel végzendő, a probléma mértékétől függően a fent említett takarós bokaalátámasztás javasolt. Amennyiben problémát okoz az egyensúly megtartása, vagy a mély guggolás felvétele, kezdetben egy széken támaszkodva a kezekkel segít a póz pontról pontra történő mélyítésében.

Építsd be a mindannapjaidba

Indiában sokkal ritkábban látni az embereket széken ülni, inkább keresztezett lábú ülésben a földön vagy párnán, valamint málászanában guggolni, miközben mindennapi teendőiket végzik, az utcán árulnak, olvasnak vagy éppen az állomáson várnak a buszra vagy vonatra.

 

 

Annak érdekében, hogy a felsorolt hatásokat megtapasztald, és hogy a felsorolt problémákat megelőzd, építsd be a mindennapi gyakorlásodba, vagy a napi rutinodhoz kapcsolva alkalmazd. Rövid időbefektetéssel nem csak látványos eredményt érsz el, ahogy egyre mélyebbre és egyre tovább tudsz e pózban maradni, de egészséged megőrzésében is nagy segítségedre lesz.

Érdekesség

Érdemes kiemelni, hogy a jógaászanák szanszkrit nevei közt előfordulnak eltérések. Ugyanazon név több pozíciót is takarhat, sok esetben ezek még csak nem is hasonlóak. Ez a különböző tradíciók és irányzatok szerteágazódásaira vezethetőek vissza. A málászana is egy ilyen póz, mely sok esetben, például a Bhaktivedanta Főiskolán is hasonló, de mégis hatásaiban és kivitelezésében eltérő póz, mely a következőképpen néz ki:

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok