Sírsászana – fejenállni jó!

2022. 08. 29. | Ászana, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Vannak olyan ászanák, melyeknek gyakorlására nehezen vesszük rá magunkat. Ennek oka nem feltétlenül az a tény, hogy ezek nehéz pózok lennének, bár az esetek többségében haladó ászanákról beszélünk, inkább magától a kivitelezéstől tartunk, attól, hogy a testhelyzet némileg természetellenesnek hat. Ilyen póz például a fejenállás, ahogy a legtöbb fordított testhelyzet is ide kategorizálható. A tény, hogy fejjel lefelé vagyunk, és annak érzete, hogy megváltozik közben a keringésünk, az ismeretlentől való félelmünket ébreszti fel. Még abban az esetben is, ha például falnál gyakoroljuk vagy lényegesen biztonságosabb körülmények közt gyakorolhatjuk azt.

Ezen az emóción felül tudunk emelkedni, ha pontosan megtanuljuk az ászana felvételét, így a tudásunk megtámogatja a magabiztosságunkat és csökkenti a félelmünket. Valamint a megfelelően tapasztalt és magabiztos jógatanár szintén nagyot lökhet az elszántságunkon, hogy a nehezebb pózokba is belevágjunk.


Photo by Miriam Alonso

Mégis miért érdemes a fejenállást megtanulni és gyakorolni?

A póz a „śīrṣa” szóból kapta a nevet, melynek jelentése fej. A sírsászana (śīrṣāsana) az ászanák királya, mely során a koronán/fejtetőn keresztül tartjuk meg a testünk. Rengeteg pozitív egészségügyi hatással van a szervezetünkre, melyek összessége miatt egy nagyon népszerű póz, és miután magabiztosan elsajátítod, előszeretettel fogod gyakorolni, hogy újra és újra megtapasztalhasd a felfordított világ érzetét.

Hatások:

◦ Erősíti a nyak, a váll, a has és a gerinc izmait
◦ Enyhíti a fejfájást
◦ Hozzájárul a vese-, máj-, gyomor-, bél- és reproduktív rendszer problémáinak leküzdéséhez
◦ Javítja a vérkeringést a fejbőrben, így segít megelőzni a hajhullást, a haj őszülését és a kopaszodást
◦ Segíti az agyalapi mirigy működését, amely támogatja az összes belső elválasztású mirigy működését
◦ Növeli a test vitalitását
◦ Ellazít és enyhíti a stresszt
◦ Mélyíti és nyugtatja a lélegzést

Ha most kezded el gyakorolni a pózt, feltétlen figyelj az alábbiakra:

◦ Győződj meg róla, hogy képzett jógatanárral gyakorlod a fejenállást
◦ A fordított egyensúlyi testhelyzeteket mindig először segédeszközzel, fal közelében gyakorold, hogy elérd a kezdeti stabilitást és magabiztosságot.
◦ Tartsd kényelmesen a fejed, használj alá egy párnát, vagy összehajtogatott plédet
◦ Eleinte csak néhány másodpercig tartsd ki a pózt, szoktasd hozzá magadat a helyzethez és az érzetekhez.
◦ Figyeld a légzésed, legyen mély, lassú és nyugodt.
◦ Lebontás után maradj babapózban, ne emeld fel a fejed azonnal, hagyd, hogy ismét hozzászokj a testhelyzetedhez.
◦ Eleinte gyakorold nyugodtan úgy, hogy nem nyújtod ki a lábat, csak elemeled a talajtól, vagy a térdet behajlítva a combot a hasadnál tartod.

Kivitelezés:

Sarokülésből indulva helyezd a talajra a két könyöködet a térdek előtt, egymástól vállszélességnyi távolságban. Kulcsold össze az ujjakat úgy, hogy a tenyereket ne zárd össze. Helyezd a fej hátsó részét az összekulcsolt kezekbe úgy, hogy közben a fejtető a földre támaszkodik. A térdeket kinyújtva emeld meg a csípődet és kezdj el a fejed felé lépegetni mindaddig, ameddig a medenceöv a vállöv fölé nem kerül.

Kitartás közben a karokra támaszkodva folyamatosan emeld a medencét fölfelé. Ez a pont lehet az első, ahol megállsz és szoktatod magad a testhelyzethez.
Ha ez már könnyen megy és komfortosan érzed magad, jöhet a  következő lépés. Zsugortartásba érkezel, a lábakat emelve hajlítsd be a térdeket úgy, hogy azok a mellkast érintsék.

Amennyiben már ezt is magabiztosan meg tudod tartani, a végső lépeshez kinyújtod a lábat és megérkezel teljes pózban.

Ha magabiztosan megy a fejenállás felvétele, kihagyható a zsugortartáson keresztüli felvétel, és egyből nyújtott lábon keresztül gyakorolhatod a felvételt.

Amennyiben a fordított testhelyzet nem okoz gondot, de az egyensúly megtartásában még problémákba ütközöl, a fal melletti gyakorlás segítségedre lehet. A pózt úgy veszed fel, hogy teljes póznál a sarkakat nekitámasztod a falnak és így biztosítod a stabilitást. A kitartás alatt mindkét lábad legyen a falon a talajjal párhuzamosan, és innen próbáld meg egyik majd másik lábat elemelni a falról, gyakorolva a stabilitást és állóképességet.

A gyakorlás során légy körültekintő, és lehetőség szerint a bútorokat helyezd távol magadtól, hogy a balansz elvesztése esetén se szenvedj sérülést.

Jó kísérletezést és gyakorlást kívánok!

 

(Borítókép: DanaTentis képe a Pixabay -en.)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok