Szaraszvatí története – interjú a Jógarádzsa Kiválósági Díj idei nyertesével

2022. 04. 08. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén hatodik alkalommal hirdette meg a példamutató jógaoktatók elismerésére alapított, országos Jógarádzsa Kiválósági Díjat, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjat.
A díjazott személyére ajánlást tehettek rendszeresen jógázó magánszemélyek, valamint jógaszervezetek is. A jelöltséget elfogadók közül szakmai bizottság választotta ki a nyertest az oktatói kvalitások, valamint a jógához szorosan hozzátartozó etikus életvitel vizsgálata alapján. 

A bírálóbizottság a Jógarádzsa Kiválósági Díjat az idei évben Keserű Arankának, Szaraszvatínak adományozta példamutató és inspiráló munkásságának elismeréseképp. Szívből gratulálunk!

A díjazottal készült egy rövid riport is, kérlek, fogadd szeretettel Szaraszvatí  személyes jógatörténetét!

 

– Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

Ez nagyon érdekes történet. Édesanyámnak ízületi gyulladása volt és úgy hallottam, hogy a jóga jótékony hatással van erre. A Móricz Zsigmond térre vittem őt és amíg tartott a jógafoglalkozás, addig én sétáltam, vagy olvastam egy padon. Nyár volt, de jött az ősz és egyre hidegebb lett, míg nem úgy döntöttem, hogy én is beállok jógázni. És megtörtént a csoda. Voltam én már előtte jazzbalett tanár, aerobic edző, kungfuztam is, vagyis jól ismertem a testmozgások utáni érzeteket. Ez más volt. A végére nem elfáradtam, hanem feltöltődtem, egyszerre voltam békés és energikus. Azonnal éreztem, hogy nekem ebből több kell, meg kell tudnom hogyan lehetséges ez??? Mindez 1995 őszén történt velem.

–  Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?

A fenti történethez kapcsolódik. Gyerek koromban koreográfus szerettem volna lenni, nagy vágyat éreztem arra, hogy a tánc művészetével, a tánccal eljátszott történetekkel boldoggá tegyem az embereket. Amikor a jógával találkoztam, akkor állt össze bennem a kép, hogy én valójában mindig is ezt kerestem. Eszköz lenni abban, hogy ez a csodálatos módszer jusson el mindenkihez, mellyel valóban boldoggá válhatnak az emberek. Persze ezután még sok víz folyt le a Dunán, sokat gyakoroltam több helyen is, és csak 10 évvel később iratkoztam be a Sivánanda jógaközpont jógaoktató képzésére.

–  Kit tekintesz mesterednek?

Szvámí Sivánandát, aki egy 20. századi nagy jógi volt, már életében megvilágosodott bölcsként (Dzsívanmukta) tisztelték.

–  A jóga mely elemeit gyakorlod?

A jógaszintézist gyakorlom, ahogy Mesterem tanítja: „Mindenből egy kicsit, így mindenre lesz időd.” Részletesebben: ima, dzsapa, meditáció, ászana, pránájáma, tanulmányozás, kírtana. De úgy is összefoglalhatjuk, hogy a négy jógaösvény szintézisét: karma jóga, bhakti jóga, dnyána jóga, rádzsa jóga (ezen belül hatha jóga).

–  Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?

Ez jó kérdés. Az évek során arra törekedtem, hogy az életem a jóga legyen. Mit jelent ez? Hogy minden pillanatban emlékezzek Istenre / a Forrásra / a Teremtőre / a Mindenhatóra (kinek hogy tetszik). Őt lássam minden névben és formában. Őt szolgáljam minden névben és formában. Hadd legyek csupán eszköz a kezében. Csak is így jöhet létre a jóga, az egység.

Pl.: a család bőséges lehetőséget biztosít arra, hogy kifejlesszük magunkban a jógikus erényeket. A munka a karma jóga (önzetlen cselekedet) szellemiségét fejleszti. Az ászanák pránájámák és meditáció gyakorlására teret kell biztosítanunk. Dzsapázni lehet mentálisan bármikor, amikor otthon tevékenykedünk, utazunk vagy egyéb feladatainkat végezzük. Tanulmányozni lehet lefekvés előtt, vagy a meditáció előtt egy kicsit. Évekig a táskámban hordtam egy kis Bhagavad Gítá könyvet és bárhol, amikor várni kellett valakire, vagy utaztam, mindig ezt olvastam.

–  Mit ad neked a jóga?

Mindent, amire vágyni lehet: örömöt, békét, elégedettséget, egészséget, biztonságot és erőt.

–  Melyik a kedvenc ászanád? És miért?

Sziddhászana – egy meditációs ülőhelyzet. Ebben meditálhatok, olvashatok, dzsapázhatok, kírtanozhatok és pránájámázhatok.

–  Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

Ma már biztosan lenne olyan (54 éves vagyok), de mivel az ászana nem a cél csak eszköz a cél eléréséhez, ezért nem okoz problémát.

–  Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

Ugyanaz, ami mindig is volt: minél több emberrel megismertetni azokat az eszközöket, mellyel felismerhetik a bennük rejlő végtelen boldogságot és tökéletességet.

–  A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

Mindegyikben. (karma-, bhakti-, dnyána-, rádzsa jóga)

–  Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?

„Azért jöttél a Földre, hogy megleld a legmagasabb rendű boldogságot.” – Szvámí Sivánanda
Ha te is ezt szeretnéd, akkor kezdj el jógázni még ma!

 

Remélem téged is lelkesítettek Szaraszvatí szavai!

A Jógarádzsa Közönség Díjának odaítélése pedig még hátra van, a szavazás ugyanis csak nemrég kezdődött meg! A jelöltekre a jógás társadalom tagjai szavazhatnak 2022.04.02. és 2022. 06.18. között. A kiválasztottakkal is készítünk interjút és a következő hetekben folyamatosan megosztjuk itt veled.

Mindkét kategória díjazottjával az ünnepélyes átadón, a VI. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján találkozhatsz majd 2022. június 19-én, Budapesten.

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok