Szekérfesztivál – a vidámság csimborasszója

2022. 06. 23. | Érdekesség

 

A Ratha-játrá a legvidámabb felvonulás, a testi, anyagi nehézségeken való felülemelkedés, a lelki hazaérkezés ünnepe. A pillanat, amikor kilépsz a komfortzónádból, hogy olyan élményekkel gazdagodj, amikről előtte még csak nem is hallottál.

Azt tudtad, hogy az ősi Indiában nem ismerték a nyaralás fogalmát? Nem kellett az embereknek feltöltődniük, mivel nem voltak lemerülve. El tudsz képzelni egy ilyen világot? Összhangban éltek a természettel, minden nap időt szántak a lelki gyakorlataikra, a meditációra és a lélek ápolására. Emellett évente egyszer egy gigantikus fesztivált tartottak. Talán nem tudod, de ez volt a világ legősibb fesztiválja, és ez még ma is él. Sőt, nemhogy él (a „saját hazájában”), de az utóbbi évtizedekben elterjedt az egész világon! Nyugodtan mondhatom, hogy irtó különleges!

Idén július 9-én, szombaton kerül megrendezésre ez a különleges esemény, a Ratha-játrá – vagy egy kicsit magyarosabban a Szekérfesztivál -, Budapesten. A fesztivál nemcsak az indiai kultúra követőinek szól, hanem mindenki számára nyitott, így természetesen te is részt vehetsz rajta, ha szeretnél – vallási elköteleződéstől teljesen függetlenül, várunk szeretettel!

De mi is az a Szekérfesztivál ?

Ez az évről évre felelevenített ősi hagyomány, valójában arról szól, hogy Krisna (Isten) egy különleges formája, akit Dzsagannáthának hívnak – ami azt jelenti, hogy az Univerzum Ura -, utazik egy csudaszépen feldíszített szekéren, végig a városon, ének, zene és tánc kíséretében. Ilyen módon Isten kimegy a templomból az utcára, ott ül a szekéren, és alig várja, hogy lásson bennünket! Mi pedig azt, hogy láthassuk Őt. Ezzel a fesztivállal megadja a lehetőséget, hogy boldogan ünnepelhessünk – együtt, mindenki, bárki!

Szekérfesztivál gyönyörű szimbóluma annak, hogy bár mi, emberek, a hétköznapok káoszában megfeledkezünk a szeretet forrásáról, Istenről, Ő valójában sohasem felejt el minket.

Isten e formája, Dzsagannátha, a boldogság és a szeretet legősibb szimbóluma: hatalmas szemei és mosolygós arca az ősi indiai történet szerint a lelkek, a teremtett élőlények iránti szeretetének eksztázisába merül. Képzeld el, annyira boldog, hogy lát minket (minden egyes lelket, téged is), hogy még csak nem is pislog, helyette folyamatosan árasztja ránk a kegyét az óriási szemeinek pillantásával, kezeit pedig ölelésre tartja.

Hogyan vehetsz részt benne?

Izgalmas pont, hogy ez a bizonyos szekér Dzsagannáthával hogyan kerül majd a Vörösmarty térről a Városligetbe. Valójában a hívek – és bárki, aki lelkes becsatlakozni, szóval akár te is – húzzák a ligetbe a szekeret.

A szekér húzása azt a törekvést szimbolizálja, hogy az emberek szeretnének visszatérni Istenhez, a lelki világba, maguk mögött hagyva a materiális világ küzdelmekkel teli hétköznapjait, vagyis ez a hazatérés, a megérkezés ünnepe.
Ha egy pillanat erejéig is húzod a szekeret, az nagy áldással jár, megszabadít a korábbi életeid negatív visszahatásaitól, karmájától. Egy pici dolgot teszünk Istenért, és Ő ilyen nagylelkűen viszonoz….

Ezenkívül, ha szeretnél, lehet útközben a szekér előtt vagy mögött közösen énekelni, táncolni, ha van kedved, hozhatsz apró ajándékot Dzsagannáthának (pl.gyümölcsöt, magvakat, virágot), de persze egyik sem elvárás! Csak, amit jószívvel teszel.

Mi vár rád a Városligetben?

A délelőtti különleges szekérhúzást estig tartó India Fesztivál követi majd a Városligetben, amely jó alkalom arra, hogy bepillantást nyerhess a kultúra különlegességeibe, és elmerülhess a mesés Kelet atmoszférájában. Indiai kirakodóvásár, kulturális programok, jógabemutató, spirituális és önismereti beszélgetések, Mandír-sátor – egy szentély, ahol mindenki találkozhat az Univerzum Urával -, keleties zenei jamelés, vegán finomságok, indiai csemegék, édesség, könyvvásár, henna- és arcfestés és sok más érdekesség vár majd rád.

Mindemellett az idei Szekérfesztivál vezérmotívuma a béke és az érzés, hogy mindannyian egyetlen hatalmas család részei vagyunk. Az idő előrehaladtával könnyen közönyössé válhatunk a környezetünkben – akár a szomszédunkban – zajló krízisre és konfliktusokra. Valójában azonban csak akkor lehetünk egyénileg igazán boldogok, ha minden ember és minden élőlény egyaránt biztonságban van. Ezért az India Fesztivál keretében 15:30-17:00 óra között zenés békemeditációt tartunk a ligetben, amibe szintén bárki (akár te is) bekapcsolódhat.

Gyere, és légy részese egy olyan élménynek, ami biztosan megváltoztatja az életed!

Hasznos információk:

Ratha-játrá időpontja: 2022. július 09. (szombat)

Indulás a szekérrel: 10:00 – Vörösmarty tér
Érkezés a szekérrel: 13:00 körül – Városliget
Programok a Városligetben: 13:00- 19:00-ig *
Békemeditáció: 15:30-17:00

* A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) ezúttal egy könyves sátorral lesz jelen a fesztiválon. Itt vásárolhatsz jógával, meditációval, önmegvalósítással kapcsolatos kiadványokat, illetve, ha bármi kérdésed lenne a Főiskolával kapcsolatban, vagy beszélgetnél egy jót lelki témákról, keresd meg a BHF sátrát, várunk szeretettel!
A Főiskoláról néhány szó, illetve jógabemutató: 15:00-15:30

Kiemelt vendégek az idén: Őszentsége Sivaráma Swami és Őszentsége Dévámrita Swami

A térképes útvonal:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1OURnG6vx9TpSg0fi6WQI58ei390JT5Jc&usp=sharing

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok