Bhakti-raszámrita-szindhu – Az istenszeretet tudománya

A Bhakti-raszámrita-szindhu (Az odaadás nektárja) az Isten és az ember között meglévő szeretetteljes kapcsolatok tudományát mutatja be, költői módon.

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Cím: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.
Telefon: +36302162883
2023-11-08 | 18:00 - 19:30

3600 Ft

Elérhető

hely
Dr. Banyár Magdolna (Mahárání Déví Dászí)

Közgazdász, szociológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola főiskolai tanára.

Bhakti-raszámrita-szindhu – Az istenszeretet tudománya

A Bhakti-raszámrita-szindhu – Rúpa Gószvámí szanszkrit nyelven írt főműve, a hindu-vaisnava irodalom egyik leghíresebb ékköve – az Isten és az ember között meglévő szeretetteljes kapcsolatok tudományát mutatja be, költői módon. A mű címében megfogalmazott analógia – az Istennel való szeretetteljes kapcsolatból származó boldogság nektáróceánja – hűen érzékelteti a téma végtelen és örömteli természetét.

A műben foglalt tudás nélkülözhetetlen egy Istenszeretetre törekvő Krisna-hívő számára ahhoz, hogy elérje az élet legmagasabb rendű célját, a Krisna-prémát.

Ugyanakkor pszichológiai éleslátással bebizonyítja azt is, hogy a boldogság kulcsa a szeretetteljes kapcsolatokban keresendő.

Az előadás kulcsot szeretne adni minden felnőtt érdeklődő számára e fajsúlyos mű értő tanulmányozásához.

  • Kiderül a boldogság titka
  • Feltárul a valódi szeretet természetrajza
  • Megvilágítódik az Istenszeretet ösvénye

Az előadást Dr. Banyár Magdolna (Mahárání Déví Dászí) közgazdász, szociológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanára tartja, aki a PhD-fokozatát az ELTE BTK Atelier Európai Társadalomtudományi és Historiográfiai Doktori Programjában szerezte társadalomtörténeti témában (2012). Fő tanított tárgyai: A hinduizmus társadalom- és jogfilozófiája; A Krisna-tudat alapjai; Bhágavata-purána; Bhakti-raszámrita-szindhu. Kutatási területe: a védikus társadalom felépítése, működése és aktualizálása a modern korban.

Icon

A Bevezetés a védikus szentírásokba 7 alkalmas tanfolyam további előadásai

Főiskolánk tapasztalt oktatói rövid ízelítőt adnak szakterületük kedvenc témáiból. A könnyen emészthető előadások betekintést nyújtanak India színes kultúrájába, egyedi világképébe. Megtudhatjuk, mitől olyan különleges az ősi szentírások nyelve, és milyen, a hétköznapokban is hasznosítható tanításokat tartalmaz a jóga irodalom alapműve. Magyarázatot kapunk arra vonatkozóan, miért a kölcsönös szereteten alapuló kapcsolatok vezetnek el a valódi boldogsághoz. És arra is, milyen elvek alapján lehet ezeket a kapcsolatokat kihívásokkal teli helyzetekben is sikeresen működtetni. A tanfolyam résztvevői hallhatnak a jóga útján elérhető önmegvalósításról és a csapongó elme szabályozására szolgáló gyakorlatokról is. Szeretettel várunk előadás-sorozatunkra!

 

1. alkalom (szeptember 20)., India szent nyelve, a szanszkrit (Előadó: Dr. Jeney Rita) Részletek itt!
2. alkalom (szeptember 27.), Bhagavad-gítá – Örök tanítás, mely a lelkedhez szól (Előadó: Dr. Tasi István) Részletek itt!
3. alkalom (október 10.), Mahábhárata – gyakorlati tanácsok az élet kihívásainak kezeléséhez (Előadó: Szávai Gábor) Részletek itt!
4. alkalom (október 25.), Rámájana – Iránytű a sikeres élethez (Előadó: Magyar Márta) Részletek itt!
5. alkalom (november 8.), Bhakti-raszámrita-szindhu – Az istenszeretet tudománya (Előadó: Dr. Banyár Magdolna) Részletek itt!
6. alkalom (november 22.), Upanisadok (Előadó: Bakaja Zoltán) Részletek itt!
7. alkalom (2024. január 9.), Jóga-szútra – lépcsőfokok az önmegvalósításban (Előadó: Dr. Tóth-Soma László) Részletek itt!
Az előadás-sorozat egyes elemei függetlenek egymástól, vagyis egy-egy előadásra is érdemes eljönni.
Az egész tanfolyamra itt veheted meg a jegyed kedvezményes áron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek

Dátum: 2023-11-08

Kezdés: 18:00 CEST

Befejezés: 19:30 CEST

Helyszín: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Cím: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.

Telefonszám: +36302162883

Email cím: tanfolyamok@bhf.hu

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok