Jóga-szútra 2.

A jógairodalom alapművének számító alkotás második fejezete magyarázatokkal.

5000 Ft

Elérhető

Kategóriák: ,

A jógairodalom alapművének számító alkotást a szerző saját, a védikus irodalom alapján írt magyarázatai teszik különlegessé, kiváló útmutatóul szolgálva a jóga témája iránt érdeklődő olvasók számára.

A Jóga-szútra a jóga-hagyomány legfontosabb elemeinek és gyakorlatainak olyan mesteri módon bemutatott tömör összefoglalása, amelynek eredete egészen a Védákig vezethető vissza. Szerzője Patandzsali – aki az indiai hagyomány szerint Anantasésának, a Legfelsőbb Úr Visnu fekhelyéül szolgáló univerzális kígyónak e fizikai világbeli részleges megjelenési formája. A Kr. e. 4-3. század között élt nagyszerű risi (szentéletű bölcs), azért jelent meg az emberi társadalomban, hogy megossza bölcsességének gyümölcsét mindazokkal, akik alkalmassá váltak annak befogadására.

A Jóga-szútra valójában egy gyakorlati kézikönyv, amelyet ősidők óta a rádzsa-jóga kinyilatkoztatásának tartanak, s amelynek tanításait az idők folyamán szent magyarázók fejtettek ki részletesebben a szentírások és saját tapasztalataik alapján. Egy olyan univerzális alkotásról van szó, amely az önmegvalósítás különböző aspektusait foglalja magában, miközben a szánkhja filozófia egyetemes metafizikai téziseit egyesíti a Bhagavad-gítában részletesen feltárt bhakti, vagyis a személyes Isten (Ísvara) előtti meghódolás folyamatával.

Jelen kötet szerzője a Bhaktivedanta Hittudományi főiskola Elméleti és alkalmazott jóga-tudományi tanszékének vezetője és oktatója, aki mély tudását és több évtizedes gyakorlati tapasztalatait osztja meg, amikor Patandzsali Jóga-szútráit szakavatott módon, az eredeti szanszkrit nyelvű szövegből lefordítva, s a szútrákhoz magyarázatokat fűzve közli. E kötetben a jóga elméleti-filozófiai tanításainak bemutatása mellett az önmegvalósítást gyakorló jógik életére vonatkozó számtalan útmutatást is közkinccsé tesz.

A négy kötetesre tervezett könyvsorozat második része, az 55 szútrából álló második fejezetet (Szádhana-páda) tartalmazza. Ez a fejezet a rendszeres gyakorlásról szól, és különös hangsúlyt fektet a jóga gyakorlati aspektusára.

A Jóga-szútra magyarázatait is tartalmazó jelen kiadás az elméleti „felderítőutak” korlátain túlmutatva gyakorlati segítséget is nyújt a lelki és szellemi szabadság utáni kutatásban. A kötet olvasva bármely iskolához tartozó embernek lehetősége nyílik arra, hogy megtisztítsa az életét, gondolatait, hogy eltökéltebbé váljon a transzcendens kutatásában, és végezetül, hogy közelebb kerüljön Istenhez, saját forrásunkhoz, aki Patandzsali szerint az élőlény anyagvilágból való kiszabadulásának a kulcsa.

Szívből ajánljuk a könyvet minden jógázó figyelmébe!

 

E négykötetesre tervezett sorozat első, második és harmadik könyve személyesen is megvásárolható a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola könyvtárában (1039 Bp. Attila u. 8.), melynek nyitva tartási idejéről itt tájékozódhatsz.

Könyv adatok

 
Szerző(k) Dr. Tóth-Soma László (Gaura Kṛṣṇa Dāsa)
Kiadás Első kiadás
Kiadó Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
Kiadás éve 2018
Terjedelem  357 oldal
Egyéb információk irodalomjegyzék, fogalomtár
Súly 700 g
Méretek 15 × 21 × 6 cm
ISBN 978-615-80935-0-7

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok